Ο στόχος του ενός εκατομμυρίου, το επερχόμενο unlock και η ανησυχία Αναστασιάδη
07:13 - 18 Ιουνίου 2020
H ανακοίνωση των νέων σχεδίων στήριξης των επιχειρήσεων, που ήταν ένας μεγάλος πονοκέφαλος για την Κυβέρνηση, σηματοδοτεί το άνοιγμα νέων κεφαλαίων, που έχουν σχέση με τις επερχόμενες νέες χαλαρώσεις και τον τουρισμό.
Τα πέντε σχέδια, αποκάλυψαν και τις προθέσεις της Κυβέρνησης, που αποφάσισε τελικά, ρίχνοντας άλλα 150 εκατομμύρια, να προσφέρει μια ευρύτερη, απ’ ότι αρχικά σχεδιαζόταν, στήριξη σε επιχειρήσεις και εργαζομένους. Βασικός στόχος, είναι η στήριξη της οικονομίας, μέσω της συγκράτησης της αγοράς εργασίας.
Η βαρύτητα όπως είχε εξαγγελθεί ρίχνεται στη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας, που έχει δεχθεί σφοδρό πλήγμα, με το μεγάλο στόχο των σχεδίων να είναι το άνοιγμα των ξενοδοχείων και των τουριστικών επιχειρήσεων και η επιδότηση της εργασίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πέντε στοχευμένα σχέδια για την ουσιαστική επανεκκίνηση
Ο στόχος του ενός εκατομμυρίου
Πλέον, οι δυνάμεις επικεντρώνονται στην προσέλκυση τουριστών κυρίως από αγορές που παραδοσιακά πριμοδοτούσαν άλλες χώρες. Εκτός από τον ήλιο και τη θάλασσα, φέτος η Κύπρος «πουλά» και τους άριστους επιδημιολογικούς της δείκτες. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν, πως η «ρευστοποίηση» της καλής εικόνας της Κύπρου, ειδικά από τη Γερμανία που έχει ως κορυφαία προτεραιότητα την προώθηση ασφαλών, για τους υπηκόους της, προορισμών θα είναι καλύτερη απ’ ότι αναμενόταν.
Οι προβλέψεις για την άφιξη τουριστών, είναι όντως ευοίωνες, με τις εκτιμήσεις, που αποτελούν και μεγαλεπήβολο στόχο, να κάνουν λόγο για ένα εκατομμύριο διακινήσεις μέσω των αεροδρομίων, μέχρι το τέλος του χρόνου. Όλα αυτά βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι η επιδημιολογική καμπύλη της Κύπρου, θα παραμείνει αμετάβλητη.
Η ανησυχία Αναστασιάδη
Είναι την άριστη αυτή εικόνα και τα όσα διακυβεύονται από αυτήν, που έχουν σχέση με τη δημόσια υγεία και την οικονομία, που θέλει να διατηρήσει πάση θυσία η Κυβέρνηση. Το ενδεχόμενο αυτή να αλλάξει, λόγω εισαγόμενων κρουσμάτων, ανησυχεί ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως ανέφεραν στον REPORTER Κυβερνητικές πηγές.
Αυτό που προβληματίζει, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, είναι πως ενώ φαίνεται να είναι υπό έλεγχο οι εγχώριες λοιμώξεις, σχεδόν τα μόνα που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα, είναι κρούσματα από το εξωτερικό. Το γεγονός, μάλιστα, ότι από το Σάββατο 20 Ιουνίου δεν θα χρειάζεται τεστ κορωνοϊού από τους επιβάτες 18 χωρών, μεγαλώνει την ανησυχία.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός, ότι ενόψει και του ξεκλειδώματος της δ' φάσης χαλαρώσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επέλεξε να συναντηθεί με τους επιδημιολόγους, την Παρασκευή 19 Ιουνίου μία ημέρα πριν τη δεύτερη φάση της επαναλειτουργίας των αεροδρομίων,. Ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης, αναμένεται να αναλωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες στη λειτουργία των αεροδρομίων, καθώς και στον τρόπο αλλά και την ποσότητα των δειγματοληπτικών ελέγχων στους επιβάτες από χώρες της κατηγορίας Α. Η πρόταση των πλείστων επιστημόνων, είναι όπως διενεργείται τεστ κορωνοϊού, στο 10% των επιβατών κάθε πτήσης.
Ωστόσο, εάν αυξηθεί αισθητά η επιβατική κίνηση, κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο στην πράξη. Σε λίγες μέρες, θα αρχίσει η διενέργεια γρήγορων τεστ κορωνοϊού, τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι έτοιμα σε μιάμιση ώρα, με τους επιβάτες να περιμένουν στα αεροδρόμια, αντί σε ξενοδοχεία καραντίνας.
Το unlock της δ΄ φάσης
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θα συζητήσει με την Συμβουλευτική Επιστημονική Ομάδα και το ξεκλείδωμα της δ΄φάσης, που ξεκινά στις 24 Ιουνίου, με την άρση του περιορισμού των δέκα ατόμων για συναθροίσεις. Ο αριθμός τους αυξάνεται μέχρι τις έξι Ιουλίου, σε 50 σε εσωτερικούς και 100 σε εξωτερικούς χώρους.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό από τις 7 Ιουλίου μέχρι 30 Αυγούστου, θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις μέχρι 75 ατόμων σε εσωτερικό χώρο ή μέχρι 150 ατόμων σε εξωτερικό. Τέλος, από την 1η Σεπτεμβρίου, αίρονται οι περιορισμοί στον μέγιστο αριθμό, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα Διατάγματα που θα βρίσκονται σε ισχύ.
Ο προγραμματισμός είναι όπως θέατρα και σινεμά κλειστού τύπου, ανοίξουν αρχές Αυγούστου ενώ ανοικτοί γάμοι, βαφτίσια, φεστιβάλ και συναυλίες την πρώτη Σεπτεμβρίου.
Σχεδιασμοί, που δεν αποκλείεται να αλλάξουν με συρρίκνωση και αυτής της φάσης μέχρι τον δεκαπενταύγουστο. Όλα, ωστόσο, θα εξαρτηθούν από τις συμβουλές των επιδημιολόγων.
Με βάση τα νέα δεδομένα, θα ληφθούν αποφάσεις και θα δοθούν ημερομηνίες και για το άνοιγμα μουσικοχορευτικών χώρων, νυχτερινών κέντρων, δισκοθηκών και κέντρων αναψυχής. Χώροι, που ειδικά σε κάποιες τουριστικές περιοχές, αποτελούν απαραίτητα συστατικά στοιχεία.
Επίσημες ανακοινώσεις για τη δ΄ φάση αναμένονται εντός της επόμενης εβδομάδας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
- Στο μηδέν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα τα κρούσματα-Μεγαλώνει η αισιοδοξία
- Συνεχίζουν να μην δίνουν επιδημιολογικά δεδομένα τα κατεχόμενα
- Η λίστα με τους 35 τομείς που εξαιρούνται από τα σχέδια στήριξης της Κυβέρνησης
- Πόσοι επιβάτες που διακινήθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας του
- Οι αυστηρές οδηγίες της Ζέτας προς τους εργοδότες