Στην Αίγυπτο ο Δένδιας: Κρίσιμο ραντεβού με Σισί με την ΑΟΖ στο επίκεντρο

Ο Νίκος Δένδιας θα έχει κρίσιμες συναντήσεις σήμερα στο Κάιρο, με κύριο αντικείμενο συζήτησης το θέμα της ΑΟΖ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί σήμερα στην πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας, με τον πρόεδρό της, Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σισί, ενώ θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέ Σουκρί. Οι δύο πλευρές θα συνομιλήσουν για ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, καθώς και όλες τις εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξη του ο Ν. Δένδιας, θα μεταβεί μαζί του στο Κάιρο όλη η ελληνική τεχνική ομάδα προκειμένου να ξαναπιάσει το νήμα της διαπραγμάτευσης οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο.

Μετά την συμφωνία της κυβέρνησης με την Ιταλία για την ΑΟΖ, ο Νίκος Δένδιας ξεκινά συνομιλίες για μία αντίστοιχη συμφωνία με την Αίγυπτο, σε διαπραγματεύσεις που έχουν χαρακτηριστεί πιο δύσκολες, αλλά εξίσου σημαντικές από τους αναλυτές, ωστόσο οι δύο πλευρές θα συζητήσουν κάτω από καλό κλίμα, καθώς υπάρχει αισιοδοξία πως θα υπάρξει στο τέλος θετική κατάληξη.

Οι συζητήσεις εξάλλου δεν ξεκινούν εκ του μηδενός καθώς έχει γίνει η σχετική προεργασία. Ένας τρόπος για να ξεπεραστούν οι ισχυρές διαφωνίες που υπάρχουν σε κομβικά ζητήματα είναι η τμηματική οριοθέτηση, που για την Ελλάδα μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη.

Βασικότερο όλων είναι ότι το τμήμα για το οποίο οι δύο χώρες μπορούν να έρθουν σε συμφωνία περιλαμβάνει τις θαλάσσιες περιοχές του τουρκο-λιβυκού συμφώνου. Κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργείται νομική διαφορά με την Άγκυρα και ισχυροποιούνται οι ελληνικές θέσεις για τις παράνομες προβλέψεις της συμφωνίας Ερντογάν – Σάρατζ.

Η κυβέρνηση συνεχίζει τις ενέργειές της με βασικό στόχο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες, μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Μία επιτυχημένη συζήτηση και συμφωνία με την Αίγυπτο, έστω και με τμηματική χάραξη ΑΟΖ, θα στείλει και ένα σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα, όπως έχουν σημειώσει το τελευταίο διάστημα κυβερνητικά στελέχη.

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Οι τέσσερις όροι που έθεσε η Ρωσία προς την Ουκρανία-«Αποκομμένες απαιτήσεις από την πραγματικότητα»
Σηκώθηκε και έφυγε από συνέντευξη ο Τατάρ-Ενοχλήθηκε από ερωτήσεις για Ιμάμογλου και μαντήλα
Ντρίμπλες από το Κρεμλίνο-«Ίσως» να υπάρξει συνάντηση του Πούτιν με τον Ζελένσκι, ο όρος της Μόσχας
Πακέτο έργων ύψους 660 εκ. ευρώ για ανάπτυξη της Λεμεσού ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να αλλάξει η στάση θεσμών στην ΕΕ που θεωρούν την Τουρκία στρατηγικό εταίρο ζητούν οι ευρωβουλευτές
Αχρησιμοποίητες τουλάχιστον 80 κλίνες λόγω έλλειψης νοσηλευτών-Προκαταρκτική συμφωνία ΟΚΥπΥ με συντεχνίες
Μετά τα κρούσματα ιλαράς στην Κύπρο αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί παιδιών-Ανησυχία για την κατάσταση στην ΕΕ
Από κατηγορούμενος στην υπόθεση Μεταξά… ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής-Προκλητικοί διορισμοί ΑΑΔΙΠΑ, αποκαλυπτική έρευνα
Οι λόγοι που μετατέθηκαν στην ΚΥΠ οι πέντε ΣΥΟΠ-«Δεν λαμβάνουν οποιαδήποτε οικονομικά ή άλλα ωφελήματα»
Χαμένοι στις διαδικασίες για το σκάνδαλο ΤΑΚΑΤΑ-Από το 2013 οι πρώτες αναφορές και 12χρόνια μετά ακόμη ψάχνουμε