Κόντρα του Κύκκου Νικηφόρου με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη-«Αν λέω ψέματα να βγάλω τα ράσα»
14:08 - 18 Ιουνίου 2020

Σε μια συνεδρία που χαρακτηρίστηκε από ψηλούς τόνους και έντονες τοποθετήσεις, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου συζήτησε την Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για Παράνομο Κτηνοτροφικό Υποστατικό Εντός της Περιοχής του Δικτύου «NATURA2000», στους γκρεμούς του Χανουτάρη, το οποίο ενοικίασε η Μητρόπολη Κύκκου στον κτηνοτρόφο.
Μεταξύ των διαπιστώσεων στις οποίες προέβησαν Βουλευτές είναι η έλλειψη συντονισμού και οι αντικρουόμενες θέσεις των Υπηρεσιών. Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου, είπε ενώπιον της Επιτροπής ότι επισκέφθηκε η ίδια το υποστατικό του βοσκού, ο οποίος εκτρέφει μόνο την κατσίκα του Μαχαιρά, η οποία τείνει προς εξαφάνιση και πρέπει να τροποποιηθούν νομοθεσίες ώστε να καλυφθούν κενά, τα οποία να εξυπηρετούν την ύπαρξη των ειδών ώστε να μπορούν να συνυπάρχουν με την ανάπτυξη.
Ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος παραδέχθηκε ότι στην περίπτωση της συγκεκριμένης ανάπτυξης αυθαιρέτησε. Πρόσθεσε πως αυτό επισυνέβη από άγνοια και στην προσπάθεια του να σώσει έναν πολύτεκνο "που αυτοκτονούσε". Έκανε λόγο για πόλεμο κατά του ιδίου και της Μητρόπολης, κατονόμασε συγκεκριμένο άτομο, ενώ απευθυνόμενος στον Γενικό Ελεγκτή, του είπε να έχει υπόψη ότι Summum jus, summa injuria, δηλαδή υπέρτατη δικαιοσύνη, υπέρτατη αδικία. Σε ό,τι αφορά την κατοικία εντός του κτήματος που ενοικιάστηκε στο βοσκό, είπε ότι αυτή ανεγέρθηκε το 1960. Πρόσθεσε «Αν λέω ψέματα να βγάλω τα ράσα».
Έντονη ήταν και η τοποθέτηση του Διευθυντή του Τμήματος Δασών, που είπε ότι ο Γενικός Ελεγκτής δεν έλαβε υπόψη μελέτη του Τμήματος για τις θετικές επιπτώσεις της βόσκησης στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Είπε επίσης στον Γενικό Ελεγκτή ότι αναφέρθηκε σε αυξημένο αριθμό αιγών στο υποστατικό προκειμένου να κερδίσει τις εντυπώσεις.
Μέλη της Επιτροπής Ελέγχου παρατήρησαν ότι ο Γενικός Ελεγκτής έκανε τη δουλειά του ως όφειλε και ότι τα προβλήματα πρέπει να αναζητηθούν αλλού.
Παρουσιάζοντας την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι η έκθεση αφορά παράνομο κτηνοτροφικό υποστατικό με αιγοπρόβατα στην περιοχή Φύση 2000, εκεί ζουν και τρέφονται τα αγρινά.
Στην συνέχεια ενημέρωσε την Επιτροπή ότι αίτηση για πολεοδομική άδεια που υπεβλήθη το 2015 απορρίφθηκε και ενημέρωσε την Επιτροπή Ελέγχου ότι η Μονή Κύκκου, προσέφυγε στο Διοικητικό Δικαστήριο και η αίτηση της απορρίφθηκε τον Δεκέμβρη του 2019.
Ανέφερε επίσης ότι για την ανάπτυξη δεν εξασφάλισε την από τον νόμο επιβαλλόμενη περιβαλλοντική μελέτη. Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε επίσης ότι ο βοσκός αρνήθηκε τη σήμανση και έλεγχο των ζώων του, που ανέρχονται στις 2.000 αιγοπρόβατα, από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και κατέληξε αναφέροντας ότι η εισήγηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση σε κατεδάφιση και το κράτος να αποδείξει ότι είναι κράτος δικαίου
Ο Κύκκου Νικοφόρος είπε στην Επιτροπή Ελέγχου ότι στο τέλος του 2014 ένας άντρας ζήτησε βοήθεια για μεταφέρει τα ζώα του. Πρόσθεσε ότι κατ΄ αρχή αρνήθηκε, αλλά, ανέφερε, μετά μεσολάβησαν και άλλοι και αποδέχθηκε.
Συνεχίζοντας είπε ο Μητροπολίτης είπε ότι ο βοσκός είχε υποστατικά για το ποίμνιο του στην Πέγια, αλλά όταν άρχισε η οικοπεδοποίηση, προκειμένου να τον διώξουν τού σκότωσαν 80 κατσίκια, του έστηναν καρτέρι με όπλα και αυτός φοβούμενος πήρε τα ζώα του και έφυγε σε μια περιοχή όπου αυτά για 2 χρόνια έβοσκαν ελεύθερα χωρίς να τον ενοχλήσει ο οποιοσδήποτε.
Ο Κύκκου Νικηφόρος είπε ότι ο βοσκός αποτάθηκε στον Άγιο Πάφου που δεν μπορούσε να βοηθήσει και ακολούθως έγινε συζήτηση και στην Ιερά Σύνοδο που ενόψει του γεγονότος ότι έχει επτά παιδιά, με απόφαση που εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο, τού ενοικίασε 50 στρέμματα για 50 χρόνια στην περιοχή που έχει τώρα τη μάντρα του..
Κάποιοι νόμισαν ότι θα πληγεί η εκκλησία αν τον διώξουμε, ανέφερε ο Κύκκου, προσθέτοντας ότι "τον βοήθησα και οικονομικά για τα υποστατικά του". Είπε ότι στο τεμάχιο υπάρχει κατοικία από το 1960, την οποία επισκεύασε η Μητρόπολη και την παραχώρησε στον βοσκό. "Ήταν ένας άνθρωπος που αυτοκτονούσε και η Μητρόπολη τον έσωσε", είπε. Πρόσθεσε πως είδε το πνεύμα του νόμου και όχι το γράμμα, όπως ο Ελεγκτής.
Κατονομάζοντας συγκεκριμένο πρόσωπο στο οποίο απέδωσε τον «πόλεμο» κατά της Μητρόπολης είπε πως ούτε λίγο ούτε πολύ προκαλεί θόρυβο σαν να κατεδαφίσαμε τον Παρθενώνα, συνέχισε ο Κύκκου Νικηφόρος και πρόσθεσε ότι "δεν δέχομαι να διασύρεται το όνομα μου και η Μονή".
Είπε επίσης ότι τα αγρινά είναι στο δάσος και δεν ενοχλούνται από τις κατσίκες και ανέφερε ότι παλαιότερα η Μονή είχε 20.000 κατσίκες που έβοσκαν στο δάσος Πάφου και το δάσος δεν καταστράφηκε
Ο Κύκκου είπε ακόμα στην Επιτροπή ότι από το 2010 και μετά τις μεγάλες τις φωτιές στο Ισραήλ παρατήρησαν ότι όπου υπήρχαν κατσίκες οι πυρκαγιές έσβησαν πιο εύκολα για αυτό επιχορηγούν τη βόσκηση.
Οι καλύτεροι φύλακες των δασών είναι οι βοσκοί, συνέχισε ο Μητροπολίτης Κύκκου, που προέβη στην παραδοχή ότι: «Αυθαιρετήσαμε. Για το όνομα του Θεού, μια μάντρα είναι». Θέλουμε άδεια για να κάνουμε μια μάντρα, διερωτήθηκε και πρόσθεσε "ναι ομολογώ από άγνοια και για να βοηθήσω ένα άνθρωπο που ήταν σε απόγνωση. Μια ψυχή αξίζει όσο ο κόσμος όλος, συμπλήρωσε
Κάλεσε περαιτέρω τον Γενικό Ελεγκτή να πάει να δει εκεί που κτίζουν ξενοδοχεία πάνω σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία. Ζήτησε επίσης από τον κ. Μιχαηλίδη "να μην γίνεται Ιαβέρης για όλα" και ανέφερε πως ούτε 1.000 κατσίκες δεν έχει ο βοσκός.
Ο Κύκκου ενημέρωσε την Επιτροπή Ελέγχου ότι η μάντρα βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιόμετρου από το Δάσος και ότι το τμήμα δασών έκανε μονοπάτι της φύσης μέσα στο τεμάχιο χωρίς να ερωτηθεί η Μονή.
Επίσης ανέφερε πως αν δήλωσε ή δεν δήλωσε τα ζώα δεν είναι θέμα αρμοδιότητας της Μονής και ενημέρωσε την Επιτροπή ότι ο βοσκός κατά τη διάρκεια τη σήμανσης των αιγών του από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες έχασε (ψόφησαν) 100 ζώα.
Η εκπρόσωπος της Επάρχου Πάφου είπε ότι εστάλη επιστολή για άρση της παρανομίας, και ότι έχει καταχωρηθεί αίτηση στο Δικαστήριο και ορίστηκε δικάσιμος.
Ο εκπρόσωπος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, είπε ότι ο κτηνοτρόφος αρνήθηκε να επιτρέψει τη σήμανση των ζώων. Πρόσθεσε ότι προηγήθηκε δικαστική απόφαση σε ό,τι αφορά τη σήμανση, την οποία κέρδισε ο βοσκός και ναι, ανέφερε κατά τη διαδικασία σήμανσης, είχε απώλειες ζώων και εναντιώθηκε.
Δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία και έχουμε αγωγή εναντίον του, συνέχισε προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να πωλήσει γάλα σε τυροκομείο ή να σφάξει σε σφαγείο, αλλά ο καταναλωτής μπορεί με δική του ευθύνη να αγοράζει προϊόντα από τον βοσκό.
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος είπε στην Επιτροπή ότι στις 4 Δεκέμβρη εκδόθηκε η απόφαση για κατεδάφιση του υποστατικού και στις 11 Δεκέμβρη η ίδια επισκέφθηκε τη μάντρα, που έχει πολύ μπετόν, και μίλησε με τον βοσκό.
Είπε στην Επιτροπή ότι πρόβατα δεν είχε, μόνο αίγες του Mαχαιρά και εξήγησε ότι τα αυτιά της συγκεκριμένης αίγας είναι πολύ μικρά και δεν μπορεί να στερεωθεί σε αυτά σκουλαρίκι σήμανσης. Ανέφερε ακόμα ότι από την κατσίκα του Μαχαιρά παράγεται η τσαμαρέλλα, που είναι το μοναδικό αλλαντικό που μπορεί να καταναλώσει ο μουσουλμανικός κόσμος. Πρέπει να ενισχύσουμε τον πληθυσμό τους και να κατοχυρώσουμε το προϊόν, συμπλήρωσε.
Είπε επίσης στην Επιτροπή ότι δεν υποστηρίζει ότι δεν ισχύει η έκθεση του Ελεγκτή, αλλά ανέφερε ότι μετά τη βόσκηση παρατηρήθηκε αποκατάσταση του γύπα στην περιοχή.
Εξέφρασε την άποψη ότι αναπτύξεις που είναι συμβατές με το περιβάλλον πρέπει να υποστηρίζονται, να μην αφήνονται να δημιουργούνται τετελεσμένα όταν παρατηρούνται παρατυπίες και παρανομίες.
Σε δήλωση μετά τη συνεδρία η κ. Βασιλείου είπε πως θα πρέπει να υπολογιστεί η οχληρία που μπορεί να επιφέρει η κατεδάφιση της μάντρας. Πρόσθεσε πως είναι μια παρανομία που αφήνει θετικές επιπτώσεις στο δάσος. Η Επιτροπή θα δει το θέμα περαιτέρω, ανέφερε προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες πρέπει να βρουν τον τρόπο ώστε να λειτουργήσει το κράτος δικαίου.
Παρατήρησε περαιτέρω ότι οι νόμοι υπάρχουν για να εξυπηρετούν τα είδη. Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνει τροποποίηση των νόμων για συμπλήρωση κενών ώστε να ευνοείται η συνύπαρξη.
Ο κ. Αλεξάνδρου είπε στην Επιτροπή ότι με βάση μελέτη του Τμήματος Δασών (2017) στη συγκεκριμένη περιοχή μπορούν να βόσκουν 2140 αίγες και 1180 όταν δεν ταΐζονται. Είπε ακόμα ότι οι δικές τους πληροφορίες μιλούν για 1000 αίγες και απευθυνόμενος στον Γενικό Ελεγκτή ρώτησε «γιατί είπατε 2000, για να κερδίσετε τις εντυπώσεις; Ρώτησε επίσης τον Ελεγκτή γιατί στην Έκθεση του δεν γίνεται αναφορά στη μελέτη.
Ο κ. Αλέξανδρου είπε ακόμα στην Επιτροπή Ελέγχου ότι η βόσκηση είναι μέτρο το οποίο όλα τα μεσογειακά κράτη εφαρμόζουν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Αυτό που φοβόμαστε είναι ότι ακόμα και να επιδοτήσουμε δεν θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε αυτό το εργαλείο, συνέχισε.
Ανέφερε περαιτέρω ότι στην περιοχή διαβιούν 16 γύπες, προσθέτοντας ότι μετά την κατασκευή της μάντρας παρατηρήθηκε αύξηση του γύπα. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι άρχισε να φωλιάζει και άλλο είδος πτηνού στην περιοχή που ευνοείται από τη βόσκηση και ανέφερε ακόμα ότι η όποια βιοποικιλότητα αναπτύχθηκε στην περιοχή οφείλεται στη μάντρα.
Ο Υπεύθυνος του Σταθμού του Τμήματος Δασών στην περιοχή είπε ότι ο βοσκός ζητούσε έλεος από την κοινωνία και ενημέρωσε την Επιτροπή ότι βόσκει το κοπάδι του στα 10 χιλιόμετρα που του έχουν υποδειχθεί και είναι ο μοναδικός κτηνοτρόφος στην περιοχή.
Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων είπε ότι παρατηρήθηκε σωρεία παραβάσεων και όπως είπε τίθεται ζήτημα άρσης των αυθαίρετων επεμβάσεων και αποκατάσταση του χώρου.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως η συζήτηση ανέδειξε πολλές πτυχές και αδυναμίες του κράτους και ότι ένας πολύτεκνος λόγω ανάπτυξης βρέθηκε υπό δίωξη. Αντί να τον στηρίξουν, τον διώκουν, συνέχισε και χαιρέτισε τη θέση εκκλησίας, και της Επιτρόπου Περιβάλλοντος που πήρε το αυτοκίνητο της και πήγε επιτόπου χωρίς να προσεγγίσει το θέμα αποστειρωμένα. «Να εφαρμόζουμε τις νομοθεσίες και να βάζουμε τον νου μας να δουλεύει» είπε και απηύθυνε έκκληση όπως η πολιτεία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώσουν έμφαση στη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Κάλεσε επίσης τον Πρόεδρο της Βουλής να προωθήσει την πρόταση για την ανασύσταση του συνεργατισμού.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανίτα Δημητρίου είπε ότι εγείρονται διάφορα ζητήματα όπως περιλαμβάνονται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή. Το ζήτημα που προκύπτει είναι ο μη συντονισμός των κρατικών υπηρεσιών για οριζόντια προσέγγιση προς αντιμετώπιση των προβλημάτων γενικά και του συγκεκριμένου ειδικά. Είπε επίσης ότι εκφράστηκαν απόψεις από τα αρμόδια τμήματα και ότι θα ακολουθηθεί διαδικασία επανεξέτασης του θέματος από κάποια αρμόδια τμήματα.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου διερωτήθηκε αν είναι δυνατόν για να οικοπεδοποιούνται περιοχές να απειλούνται κτηνοτρόφοι. Του δηλητηρίασαν 80 ζώα για να τον εξαναγκάσουν να φύγει και αναγκάστηκε να ζητήσει να ζητά βοήθεια από την Εκκλησία, πρόσθεσε. Διερωτήθηκε πού ήταν οι αρμόδιες αρχές του κράτους. Είπε ακόμα πως πρέπει να υπάρξει ισονομία για όλους τους πολίτες του κράτους,
Μεταξύ των διαπιστώσεων στις οποίες προέβησαν Βουλευτές είναι η έλλειψη συντονισμού και οι αντικρουόμενες θέσεις των Υπηρεσιών. Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου, είπε ενώπιον της Επιτροπής ότι επισκέφθηκε η ίδια το υποστατικό του βοσκού, ο οποίος εκτρέφει μόνο την κατσίκα του Μαχαιρά, η οποία τείνει προς εξαφάνιση και πρέπει να τροποποιηθούν νομοθεσίες ώστε να καλυφθούν κενά, τα οποία να εξυπηρετούν την ύπαρξη των ειδών ώστε να μπορούν να συνυπάρχουν με την ανάπτυξη.
Ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος παραδέχθηκε ότι στην περίπτωση της συγκεκριμένης ανάπτυξης αυθαιρέτησε. Πρόσθεσε πως αυτό επισυνέβη από άγνοια και στην προσπάθεια του να σώσει έναν πολύτεκνο "που αυτοκτονούσε". Έκανε λόγο για πόλεμο κατά του ιδίου και της Μητρόπολης, κατονόμασε συγκεκριμένο άτομο, ενώ απευθυνόμενος στον Γενικό Ελεγκτή, του είπε να έχει υπόψη ότι Summum jus, summa injuria, δηλαδή υπέρτατη δικαιοσύνη, υπέρτατη αδικία. Σε ό,τι αφορά την κατοικία εντός του κτήματος που ενοικιάστηκε στο βοσκό, είπε ότι αυτή ανεγέρθηκε το 1960. Πρόσθεσε «Αν λέω ψέματα να βγάλω τα ράσα».
Έντονη ήταν και η τοποθέτηση του Διευθυντή του Τμήματος Δασών, που είπε ότι ο Γενικός Ελεγκτής δεν έλαβε υπόψη μελέτη του Τμήματος για τις θετικές επιπτώσεις της βόσκησης στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Είπε επίσης στον Γενικό Ελεγκτή ότι αναφέρθηκε σε αυξημένο αριθμό αιγών στο υποστατικό προκειμένου να κερδίσει τις εντυπώσεις.
Μέλη της Επιτροπής Ελέγχου παρατήρησαν ότι ο Γενικός Ελεγκτής έκανε τη δουλειά του ως όφειλε και ότι τα προβλήματα πρέπει να αναζητηθούν αλλού.
Παρουσιάζοντας την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι η έκθεση αφορά παράνομο κτηνοτροφικό υποστατικό με αιγοπρόβατα στην περιοχή Φύση 2000, εκεί ζουν και τρέφονται τα αγρινά.
Στην συνέχεια ενημέρωσε την Επιτροπή ότι αίτηση για πολεοδομική άδεια που υπεβλήθη το 2015 απορρίφθηκε και ενημέρωσε την Επιτροπή Ελέγχου ότι η Μονή Κύκκου, προσέφυγε στο Διοικητικό Δικαστήριο και η αίτηση της απορρίφθηκε τον Δεκέμβρη του 2019.
Ανέφερε επίσης ότι για την ανάπτυξη δεν εξασφάλισε την από τον νόμο επιβαλλόμενη περιβαλλοντική μελέτη. Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε επίσης ότι ο βοσκός αρνήθηκε τη σήμανση και έλεγχο των ζώων του, που ανέρχονται στις 2.000 αιγοπρόβατα, από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και κατέληξε αναφέροντας ότι η εισήγηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση σε κατεδάφιση και το κράτος να αποδείξει ότι είναι κράτος δικαίου
Ο Κύκκου Νικοφόρος είπε στην Επιτροπή Ελέγχου ότι στο τέλος του 2014 ένας άντρας ζήτησε βοήθεια για μεταφέρει τα ζώα του. Πρόσθεσε ότι κατ΄ αρχή αρνήθηκε, αλλά, ανέφερε, μετά μεσολάβησαν και άλλοι και αποδέχθηκε.
Συνεχίζοντας είπε ο Μητροπολίτης είπε ότι ο βοσκός είχε υποστατικά για το ποίμνιο του στην Πέγια, αλλά όταν άρχισε η οικοπεδοποίηση, προκειμένου να τον διώξουν τού σκότωσαν 80 κατσίκια, του έστηναν καρτέρι με όπλα και αυτός φοβούμενος πήρε τα ζώα του και έφυγε σε μια περιοχή όπου αυτά για 2 χρόνια έβοσκαν ελεύθερα χωρίς να τον ενοχλήσει ο οποιοσδήποτε.
Ο Κύκκου Νικηφόρος είπε ότι ο βοσκός αποτάθηκε στον Άγιο Πάφου που δεν μπορούσε να βοηθήσει και ακολούθως έγινε συζήτηση και στην Ιερά Σύνοδο που ενόψει του γεγονότος ότι έχει επτά παιδιά, με απόφαση που εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο, τού ενοικίασε 50 στρέμματα για 50 χρόνια στην περιοχή που έχει τώρα τη μάντρα του..
Κάποιοι νόμισαν ότι θα πληγεί η εκκλησία αν τον διώξουμε, ανέφερε ο Κύκκου, προσθέτοντας ότι "τον βοήθησα και οικονομικά για τα υποστατικά του". Είπε ότι στο τεμάχιο υπάρχει κατοικία από το 1960, την οποία επισκεύασε η Μητρόπολη και την παραχώρησε στον βοσκό. "Ήταν ένας άνθρωπος που αυτοκτονούσε και η Μητρόπολη τον έσωσε", είπε. Πρόσθεσε πως είδε το πνεύμα του νόμου και όχι το γράμμα, όπως ο Ελεγκτής.
Κατονομάζοντας συγκεκριμένο πρόσωπο στο οποίο απέδωσε τον «πόλεμο» κατά της Μητρόπολης είπε πως ούτε λίγο ούτε πολύ προκαλεί θόρυβο σαν να κατεδαφίσαμε τον Παρθενώνα, συνέχισε ο Κύκκου Νικηφόρος και πρόσθεσε ότι "δεν δέχομαι να διασύρεται το όνομα μου και η Μονή".
Είπε επίσης ότι τα αγρινά είναι στο δάσος και δεν ενοχλούνται από τις κατσίκες και ανέφερε ότι παλαιότερα η Μονή είχε 20.000 κατσίκες που έβοσκαν στο δάσος Πάφου και το δάσος δεν καταστράφηκε
Ο Κύκκου είπε ακόμα στην Επιτροπή ότι από το 2010 και μετά τις μεγάλες τις φωτιές στο Ισραήλ παρατήρησαν ότι όπου υπήρχαν κατσίκες οι πυρκαγιές έσβησαν πιο εύκολα για αυτό επιχορηγούν τη βόσκηση.
Οι καλύτεροι φύλακες των δασών είναι οι βοσκοί, συνέχισε ο Μητροπολίτης Κύκκου, που προέβη στην παραδοχή ότι: «Αυθαιρετήσαμε. Για το όνομα του Θεού, μια μάντρα είναι». Θέλουμε άδεια για να κάνουμε μια μάντρα, διερωτήθηκε και πρόσθεσε "ναι ομολογώ από άγνοια και για να βοηθήσω ένα άνθρωπο που ήταν σε απόγνωση. Μια ψυχή αξίζει όσο ο κόσμος όλος, συμπλήρωσε
Κάλεσε περαιτέρω τον Γενικό Ελεγκτή να πάει να δει εκεί που κτίζουν ξενοδοχεία πάνω σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία. Ζήτησε επίσης από τον κ. Μιχαηλίδη "να μην γίνεται Ιαβέρης για όλα" και ανέφερε πως ούτε 1.000 κατσίκες δεν έχει ο βοσκός.
Ο Κύκκου ενημέρωσε την Επιτροπή Ελέγχου ότι η μάντρα βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιόμετρου από το Δάσος και ότι το τμήμα δασών έκανε μονοπάτι της φύσης μέσα στο τεμάχιο χωρίς να ερωτηθεί η Μονή.
Επίσης ανέφερε πως αν δήλωσε ή δεν δήλωσε τα ζώα δεν είναι θέμα αρμοδιότητας της Μονής και ενημέρωσε την Επιτροπή ότι ο βοσκός κατά τη διάρκεια τη σήμανσης των αιγών του από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες έχασε (ψόφησαν) 100 ζώα.
Η εκπρόσωπος της Επάρχου Πάφου είπε ότι εστάλη επιστολή για άρση της παρανομίας, και ότι έχει καταχωρηθεί αίτηση στο Δικαστήριο και ορίστηκε δικάσιμος.
Ο εκπρόσωπος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, είπε ότι ο κτηνοτρόφος αρνήθηκε να επιτρέψει τη σήμανση των ζώων. Πρόσθεσε ότι προηγήθηκε δικαστική απόφαση σε ό,τι αφορά τη σήμανση, την οποία κέρδισε ο βοσκός και ναι, ανέφερε κατά τη διαδικασία σήμανσης, είχε απώλειες ζώων και εναντιώθηκε.
Δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία και έχουμε αγωγή εναντίον του, συνέχισε προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να πωλήσει γάλα σε τυροκομείο ή να σφάξει σε σφαγείο, αλλά ο καταναλωτής μπορεί με δική του ευθύνη να αγοράζει προϊόντα από τον βοσκό.
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος είπε στην Επιτροπή ότι στις 4 Δεκέμβρη εκδόθηκε η απόφαση για κατεδάφιση του υποστατικού και στις 11 Δεκέμβρη η ίδια επισκέφθηκε τη μάντρα, που έχει πολύ μπετόν, και μίλησε με τον βοσκό.
Είπε στην Επιτροπή ότι πρόβατα δεν είχε, μόνο αίγες του Mαχαιρά και εξήγησε ότι τα αυτιά της συγκεκριμένης αίγας είναι πολύ μικρά και δεν μπορεί να στερεωθεί σε αυτά σκουλαρίκι σήμανσης. Ανέφερε ακόμα ότι από την κατσίκα του Μαχαιρά παράγεται η τσαμαρέλλα, που είναι το μοναδικό αλλαντικό που μπορεί να καταναλώσει ο μουσουλμανικός κόσμος. Πρέπει να ενισχύσουμε τον πληθυσμό τους και να κατοχυρώσουμε το προϊόν, συμπλήρωσε.
Είπε επίσης στην Επιτροπή ότι δεν υποστηρίζει ότι δεν ισχύει η έκθεση του Ελεγκτή, αλλά ανέφερε ότι μετά τη βόσκηση παρατηρήθηκε αποκατάσταση του γύπα στην περιοχή.
Εξέφρασε την άποψη ότι αναπτύξεις που είναι συμβατές με το περιβάλλον πρέπει να υποστηρίζονται, να μην αφήνονται να δημιουργούνται τετελεσμένα όταν παρατηρούνται παρατυπίες και παρανομίες.
Σε δήλωση μετά τη συνεδρία η κ. Βασιλείου είπε πως θα πρέπει να υπολογιστεί η οχληρία που μπορεί να επιφέρει η κατεδάφιση της μάντρας. Πρόσθεσε πως είναι μια παρανομία που αφήνει θετικές επιπτώσεις στο δάσος. Η Επιτροπή θα δει το θέμα περαιτέρω, ανέφερε προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες πρέπει να βρουν τον τρόπο ώστε να λειτουργήσει το κράτος δικαίου.
Παρατήρησε περαιτέρω ότι οι νόμοι υπάρχουν για να εξυπηρετούν τα είδη. Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνει τροποποίηση των νόμων για συμπλήρωση κενών ώστε να ευνοείται η συνύπαρξη.
Ο κ. Αλεξάνδρου είπε στην Επιτροπή ότι με βάση μελέτη του Τμήματος Δασών (2017) στη συγκεκριμένη περιοχή μπορούν να βόσκουν 2140 αίγες και 1180 όταν δεν ταΐζονται. Είπε ακόμα ότι οι δικές τους πληροφορίες μιλούν για 1000 αίγες και απευθυνόμενος στον Γενικό Ελεγκτή ρώτησε «γιατί είπατε 2000, για να κερδίσετε τις εντυπώσεις; Ρώτησε επίσης τον Ελεγκτή γιατί στην Έκθεση του δεν γίνεται αναφορά στη μελέτη.
Ο κ. Αλέξανδρου είπε ακόμα στην Επιτροπή Ελέγχου ότι η βόσκηση είναι μέτρο το οποίο όλα τα μεσογειακά κράτη εφαρμόζουν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Αυτό που φοβόμαστε είναι ότι ακόμα και να επιδοτήσουμε δεν θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε αυτό το εργαλείο, συνέχισε.
Ανέφερε περαιτέρω ότι στην περιοχή διαβιούν 16 γύπες, προσθέτοντας ότι μετά την κατασκευή της μάντρας παρατηρήθηκε αύξηση του γύπα. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι άρχισε να φωλιάζει και άλλο είδος πτηνού στην περιοχή που ευνοείται από τη βόσκηση και ανέφερε ακόμα ότι η όποια βιοποικιλότητα αναπτύχθηκε στην περιοχή οφείλεται στη μάντρα.
Ο Υπεύθυνος του Σταθμού του Τμήματος Δασών στην περιοχή είπε ότι ο βοσκός ζητούσε έλεος από την κοινωνία και ενημέρωσε την Επιτροπή ότι βόσκει το κοπάδι του στα 10 χιλιόμετρα που του έχουν υποδειχθεί και είναι ο μοναδικός κτηνοτρόφος στην περιοχή.
Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων είπε ότι παρατηρήθηκε σωρεία παραβάσεων και όπως είπε τίθεται ζήτημα άρσης των αυθαίρετων επεμβάσεων και αποκατάσταση του χώρου.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως η συζήτηση ανέδειξε πολλές πτυχές και αδυναμίες του κράτους και ότι ένας πολύτεκνος λόγω ανάπτυξης βρέθηκε υπό δίωξη. Αντί να τον στηρίξουν, τον διώκουν, συνέχισε και χαιρέτισε τη θέση εκκλησίας, και της Επιτρόπου Περιβάλλοντος που πήρε το αυτοκίνητο της και πήγε επιτόπου χωρίς να προσεγγίσει το θέμα αποστειρωμένα. «Να εφαρμόζουμε τις νομοθεσίες και να βάζουμε τον νου μας να δουλεύει» είπε και απηύθυνε έκκληση όπως η πολιτεία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώσουν έμφαση στη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Κάλεσε επίσης τον Πρόεδρο της Βουλής να προωθήσει την πρόταση για την ανασύσταση του συνεργατισμού.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανίτα Δημητρίου είπε ότι εγείρονται διάφορα ζητήματα όπως περιλαμβάνονται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή. Το ζήτημα που προκύπτει είναι ο μη συντονισμός των κρατικών υπηρεσιών για οριζόντια προσέγγιση προς αντιμετώπιση των προβλημάτων γενικά και του συγκεκριμένου ειδικά. Είπε επίσης ότι εκφράστηκαν απόψεις από τα αρμόδια τμήματα και ότι θα ακολουθηθεί διαδικασία επανεξέτασης του θέματος από κάποια αρμόδια τμήματα.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου διερωτήθηκε αν είναι δυνατόν για να οικοπεδοποιούνται περιοχές να απειλούνται κτηνοτρόφοι. Του δηλητηρίασαν 80 ζώα για να τον εξαναγκάσουν να φύγει και αναγκάστηκε να ζητήσει να ζητά βοήθεια από την Εκκλησία, πρόσθεσε. Διερωτήθηκε πού ήταν οι αρμόδιες αρχές του κράτους. Είπε ακόμα πως πρέπει να υπάρξει ισονομία για όλους τους πολίτες του κράτους,
Πηγή: ΚΥΠΕ
