Δένδιας: Οι τουρκικές προκλήσεις απειλούν την ασφάλεια στην περιοχή

«Οι τουρκικές προκλήσεις απειλούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή». Με αυτή τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η «Αλ Αχράμ» αναγγέλλει από την πρώτη σελίδα της άρθρο του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, με αφορμή τη σημερινή του επίσκεψη στο Κάιρο και τη συνάντηση τόσο με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.
 
Η μεγαλύτερη εφημερίδα του αραβικού κόσμου εστιάζει στη συνεργασία των δύο χωρών που έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια από κοινού και με την Κύπρο, ενώ υπογραμμίζει τους κινδύνους που ενέχουν οι τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή.
 
Το άρθρο του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια φιλοξενείται στην 11η σελίδα της εφημερίδας με τίτλο «Ελλάδα και Αίγυπτος, πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή».
 
Στο άρθρο στην «Αλ Αχράμ», ο κ. Δένδιας τονίζει ότι «εδώ και αιώνες Ελλάδα και Αίγυπτος αντικρίζουν η μια την άλλη, με τη Μεσόγειο να αποτελεί γέφυρα ανάμεσά μας - μια γέφυρα φιλίας, κατανόησης, συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών μας. Μέχρι σήμερα, εξάλλου, η ελληνική παρουσία στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο είναι ζωντανή, με τις παροικίες των Ελλήνων ομογενών, αλλά και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και την Ι.Μονη Αγ.Αικατερίνης του Σινά, να συνεισφέρουν πολλαπλά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Αιγύπτου».
 
Ο κ. Δένδιας προσθέτει σε άλλο σημείο του άρθρου του ότι «σήμερα, η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Μεσόγειο απειλούνται. Με το παράνομο και άκυρο μνημόνιο που υπέγραψε με τον al-Sarraj της Λιβύης, αλλά και με την εμπλοκή της στον λιβυκό εμφύλιο κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Τουρκία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα και υπονομεύει τα δικαιώματα των χωρών και των λαών της περιοχής.
 
Τέλος, εκφράζει την ελπίδα ότι η επίσκεψή του θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της ήδη εξαιρετικής συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και στην ουσιαστική προώθηση των μεταξύ τους συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου, όπως ακριβώς πέτυχε η Ελλάδα πρόσφατα με την Ιταλία.
 
«Ελλάδα και Αίγυπτος, εξάλλου, ένθερμα υποστηρίζουν -και το έχουν έμπρακτα αποδείξει- ότι οι υπάρχουσες εκκρεμότητες μεταξύ των χωρών πρέπει να επιλύονται με διάλογο και συμφωνίες και όχι με παράνομες μονομερείς ενέργειες, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και στη βάση των αρχών της καλής γειτονίας. Και σε αυτή τη βάση, ευελπιστώ ότι η επίσκεψή μου θα δώσει ένα μήνυμα αγαστής συνύπαρξης, κατανόησης, σταθερότητας και εμπιστοσύνης για ολόκληρη την περιοχή μας, για ολόκληρη τη Μεσόγειο», καταλήγει.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έπαιξε το τελευταίο χαρτί ο Κασσελάκης-Απέσυρε το εξώδικο για να γλυτώσει τον αποκλεισμό από τις εκλογές
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη με βασιλιά Ιορδανίας
Άγριος ξυλοδαρμός πατέρα σε δημοτικό σχολείο στην Κρήτη-Μπήκε στη μέση να σταματήσει άλλο καυγά
Περιπετειώδης μεταγωγή Αζέρου διακινητή μεταναστών στη Ρόδο-Προσπάθησε να αποδράσει από το δικαστικό μέγαρο
Τον ρόλο της ΕΕ στο Μεσανατολικό θα τονίσει ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο των MED9
Ελεύθερος αφέθηκε ο οδηγός του λεωφορείου που παρέσυρε και σκότωσε 78χρονη στη Θεσσαλονίκη
Σε κρίσιμη κατάσταση 28χρονος που έπεσε από ύψος τεσσάρων μέτρων
Συγκλονίζει πρεσβυτέρα στην Ελλάδα που ο ιερέας σύζυγός της τη βασάνιζε για 50 χρόνια
Σοβαρό τροχαίο στην Ελλάδα-Άμορφη μάζα σιδερικών όχημα 52χρονου
Απέρριψε η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ το αίτημα διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη