Τσιούτης για δεξαμεθαζόνη: Δεν είναι νέο φάρμακο, έχουμε τεράστια κλινική εμπειρία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε ικανοποίηση χθες Τρίτη και έκανε λόγο για "επιστημονική επιτυχία" μετά την ανακοίνωση Βρετανών ερευνητών κατά την οποία ένα φάρμακο της οικογένειας των στεροειδών, η δεξαμεθαζόνη, μειώνει σημαντικά τη θνητότητα μεταξύ των ασθενών με τις πιο βαριές μορφές της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
 
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων Κωνσταντίνος Τσιούτης είπε ότι δεν είναι ένα νέο φάρμακο.
 
«Έχουμε τεράστια κλινική εμπειρία με την δεξαμεθαζόνη. Είναι ένα φάρμακο, το οποίο δίνεται σε διάφορες ενδείξεις. Το ξέρουν πολύ καλά και οι παιδίατροι κι όσοι ασχολούνται με λοιμώξεις αλλά και με ρευματοπάθειες. Έχει ένα ευρύ φάσμα ενδείξεων και για την ακρίβεια δίνεται και συχνά σε λοιμώξεις του αναπνευστικού που είναι αρκετά βαριές και σοβαρές», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε ότι τα πρώιμα αποτελέσματα μεγάλης κλινικής μελέτης δείχνουν ότι είναι ουσιαστικά το πρώτο φάρμακο στην νόσο COVID 19 που μειώνει την θνητότητα, μειώνει το ποσοστό θανάτων στους ασθενείς που χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη.
 
Ωστόσο, σημείωσε, επειδή είναι το πρώτο φάρμακο που έχει δείξει αυτά τα καλά αποτελέσματα βγήκε η ανακοίνωση αρκετά ενωρίς και από τους υπεύθυνους της μελέτης και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από τον Οργανισμό Έγκρισης Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής ούτως ώστε να μπει η δεξαμεθαζόνη στα θεραπευτικά πρωτόκολλα και ειδικά στους ασθενείς που χρειάζονται υποστήριξη αναπνευστική.
 
«Ήδη σε πολλές χώρες δινόταν η δεξαμεθαζόνη σε ασθενείς με COVID-19 ως μια από τις επιλογές που είχαν οι γιατροί στην διάθεση τους, απλά τώρα έχουμε ισχυρά κλινικά δεδομένα που δείχνουν και το όφελος από την χορήγηση της», πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

Υποβολή σχολίων ΚΔ για αξιολόγηση από ΣτΕ εφαρμογής Σύμβασης Πλαίσιο για Προστασία Εθνικών Μειονοτήτων
Η ανακοίνωση των Δημοσίων Έργων για τα... 20 εκατοστά στη Γέφυρα της Καλαβασού
Διαβούλευση Υπ. Παιδείας για αναγνώριση στρατιωτικής θητείας σε εκπαιδευτικούς κρατών ΕΕ
Στην κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος στο ύψος της γέφυρας Καλαβασού-Η ανακοίνωση των Δημοσίων Έργων
Πάνω από 20 χιλιάδες Ουκρανοί στην Κύπρο το 2025 λόγω του πολέμου
Νέα πρότυπα ΕΕ για ηλεκτρικές συσκευές για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση λογαριασμών
Στην Επιτροπή Οικονομικών οι άμεσες μεταφορές πιστώσεων σε ευρώ στην Ευρώπη
Έφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος του ΔΣ του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, Πέτρος Μιχαηλίδης
Σεβασμός ΟΚΥπΥ στους νοσηλευτές-«Εργαζόμαστε για ένα σύστημα υγείας που τους ενισχύει»
«Πράξεις αλληλεγγύης, ανιδιοτέλειας»-Τιμήθηκαν οι έξι γυναίκες της ΕΦ που κατέγραψαν τις περισσότερες αιμοδοσίες