Άμεση διερεύνηση της υπόθεσης των ομαδικών τάφων στη Λιβύη ζητά η Ε.Ε.

Άμεση διερεύνηση της υπόθεσης των ομαδικών τάφων που ανακαλύφθηκαν στη βορειοδυτική Λιβύη ζητούν η Κομισιόν και η ΕΥΕΔ, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του εκπροσώπου τους.

Συγκεκριμένα, ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και της Κομισιόν, Πήτερ Στάνο δήλωσε ότι "η αναφερόμενη ανακάλυψη οκτώ μαζικών τάφων γύρω από την Ταρχούνα στη βορειοδυτική Λιβύη είναι πολύ ανησυχητική" και "θα πρέπει να διεξαχθεί άμεση ανεξάρτητη έρευνα για την επαλήθευση αυτών των ευρημάτων και την προσφυγή στη δικαιοσύνη".

"Η ΕΕ υπενθυμίζει σε όλα τα μέρη της σύγκρουσης στη Λιβύη τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προστατεύουν τους πολίτες και τις πολιτικές υποδομές", αναφέρει.

"Η ΕΕ καλεί τα αντιμαχόμενα μέρη να σταματήσουν αμέσως τις μάχες και να συμφωνήσουν σχετικά με τους τρόπους πλήρους κατάπαυσης του πυρός, στο πλαίσιο της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής, με στόχο την επείγουσα επιστροφή στην πολιτική διαδικασία του ΟΗΕ", καταλήγει.

Νωρίτερα, ο ίδιος ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορρέλ και ο Επίτροπος αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια Γιάνες Λέναρτσιτς, σε γραπτή τους δήλωση ανέφεραν ότι "οι επιθέσεις, απαγωγές και δολοφονίες αμάχων από ένοπλες ομάδες στη βόρεια Νιγηρία έχουν σκοτώσει πάνω από 160 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 130 αμάχων από τις 28 Μαΐου.
 
Τέτοιες φρικτές πράξεις τρομοκρατίας και βίας είναι απαράδεκτες. Αυτές οι επιθέσεις αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Νιγηρίας και για την ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των όλο και πιο αναστατωτικών βορειοδυτικών της χώρας".

Ο  Ύπατος Εκπρόσωπος και ο Επίτροπος τονίζουν ότι "η συνεχιζόμενη σύγκρουση, η αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια και η πανδημία COVID-19 αυξάνουν σημαντικά τις ανθρωπιστικές ανάγκες στη βορειοανατολική Νιγηρία. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να προστατεύεται και να γίνεται σεβαστό από όλα τα μέρη της σύγκρουσης, στη Νιγηρία και αλλού. Το πολιτικό και ανθρωπιστικό προσωπικό δεν πρέπει να στοχεύεται και όλα τα μέρη πρέπει να διευκολύνουν την απρόσκοπτη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πολίτες που έχουν ανάγκη. Η ΕΕ υποστηρίζει τη Νιγηρία και τους πολίτες της σε αυτήν την περίοδο αυξημένης βίας και αστάθειας", καταλήγουν Μπορρέλ και Λέναρτσιτς.

Τέλος ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορρέλ, σε δική του δήλωση για την κατάσταση στη Σομαλία  σημειώνει ότι "η επανάληψη του διαλόγου μεταξύ της Σομαλίας και της Σομαλιλάνδης που πραγματοποιήθηκε στο Τζιμπουτί στις 14 Ιουνίου είναι ένα σημαντικό και θετικό βήμα στη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεών τους, φέρνοντας μια νέα ελπίδα όχι μόνο για τον λαό της Σομαλίας και της Σομαλιλάνδης αλλά και για ολόκληρο το Κέρας της Αφρικής. Αποτελεί ουσιαστικό μέρος των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τη συμφιλίωση και την προώθηση της οικοδόμησης της ειρήνης, της ευημερίας και της ανάπτυξης στην περιοχή. Το Τζιμπουτί και η Αιθιοπία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πραγματοποίηση αυτού του διαλόγου", αναφέρει ο Μπορρέλ.

"Ο πρόεδρος της Σομαλίας Mohamed Abdillahi Mohamed Farmaajo και η Moussa Bihi Abdi δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να εργάζονται για την προώθηση αυτής της ειρηνευτικής διαδικασίας. Η συνέχιση αυτών των συνομιλιών χωρίς διακοπή και με καλή πίστη είναι ο μόνος βιώσιμος τρόπος για μια διαρκή ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρούσα ως παρατηρητής των συνομιλιών, δεν θα καταβάλει προσπάθειες για να υποστηρίξει τη διαδικασία", καταλήγει.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρεται ξανά κατά του Χάρβαρντ με κατηγορίες ότι απειλεί τη Δημοκρατία
Στους 44 οι νεκροί στη Γάζα από τους νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς
Οργή για τις μακάβριες selfies με τον νεκρό Πάπα-Πιστοί φωτογραφίζονται με τη σορό του
Θυμωμένος και με τον Πούτιν δηλώνει τώρα ο Τραμπ-«Βλαδίμηρε, σταμάτα!»
Διιστάμενες εκτιμήσεις ειδικών στην Τουρκία για το αν έπεται άλλος μεγάλος σεισμός
Εκκενώθηκε τερματικός σταθμός σε αεροδρόμιο του Καναδά μετά από αναφορές για πυροβολισμούς
Επίθεση με μαχαίρι σε σχολείο της Γαλλίας-Νεκρός ένας μαθητής, τραυμάτισε κι άλλους
Διώκουν στην Τουρκία για συνήγορο οικογενειών Τ/κ θυμάτων του σεισμού του 2023
Αναμένονται μέχρι και 450.000 προσκυνητές στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου
Η Κίνα αντιμετωπίζει με δυσπιστία το κλαδί ελιάς που έτεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ-«Ο Τραμπ δείλιασε»