Συγκινεί η Έλση Χριστόφια-«Έκανε την πρόβλεψη από μόνος του... Ελισάβετ θα φύγω»

Για τον Δημήτρη Χριστόφια, περίπου ένα χρόνο μετά την απώλειά του, μίλησε η σύζυγος του Έλση. Μεταξύ άλλων η κ. Χριστόφια αναφέρθηκε στα τελευταία λόγια που άκουσε από το στόμα του στην Εντατική, τη ζωή που έζησε στο πλάι του και τις περιπέτειες της υγείας του.
 
Μιλώντας στον Τάσο Τρύφωνος και την εκπομπή Τετ α Τετ, η Έλση Χριστόφια, επεσήμανε πως είναι πολύ δύσκολο για ένα άνθρωπο, να συνηθίσει να ζει μόνος μετά από 49 χρόνια. «Ήμασταν μαζί σχεδόν μισό αιώνα και ζήσαμε μια πολυκύμαντη ζωή με τα καλά και τα κακά, με τα προβλήματα υγείας αλλά και τους αγώνες για τον λαό μας και την πατρίδα μας, για το κόμμα μας. Όλα αυτά που ζήσαμε μας έφεραν πολύ κοντά. Λειτουργούσαμε σαν ένας άνθρωπος. Όταν έχασα τον Δημήτρη ένιωσα να φεύγει το άλλο μου μισό».
 
«Με τον Δημήτρη η αλήθεια πάντοτε σκεφτόμασταν με αισιοδοξία. Ακόμα και τις τελευταίες στιγμές που ζούσαμε το δράμα με το πρόβλημα υγείας του Δημήτρη, δεν ήθελα πιστέψω ότι θα επέλθει το μοιραίο. Σκεφτόμασταν πάντα θετικά και μας βοήθησε πάρα πολύ στη ζωή μας», πρόσθεσε η κ. Χριστόφια.
 
Σε ερώτηση για το αν συζήτησαν ποτέ ποιος θα φύγει πρώτος, η Έλση Χριστόφια υπέδειξε πως η ίδια δεν το είχε σκεφτεί ποτέ στο παρελθόν.  «Αυτό το σκέφτηκε μόνο ο Δημήτρης όταν πλησίαζε το τέλος. Μου μίλησε ανοικτά και μου είπε ότι νιώθει ότι σύντομα θα φύγει, είπε εμφανώς συγκινημένη. «Έτσι όπως ήταν η κατάσταση του δεν μπορούσε να μιλήσει κανονικά. Την τελευταία φορά που μιλήσαμε έκανε την πρόβλεψη από μόνος του. Ελισάβετ θα φύγω. Αυτό μου είπε. Ήταν η τελευταία φράση που άκουσα».
 
Μιλώντας για τον άνθρωπο Δημήτρη Χριστόφια η κ. Χριστόφια σημείωσε: «Ο Δημήτρης ήταν ένας άνθρωπος πολύ δυνατός. Είχε γερή θέληση, ήταν πολύ αποφασιστικός και σε μεγάλο βαθμο αυτοπειθαρχημένος. Ήταν αυτό που είπαμε και πριν, ήταν πολύ θετικός. Σε κάθε δυσκολία που πέρασε και που ξεκίνησε από 36 χρονών όταν έπαθε έμφραγμα. Έκανε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς και μεταμόσχευση νεφρού. Μετά είχε ταλαιπωρία για αρθρίτιδα αλλά στάθηκε. Εγώ τον θαύμαζα γιατί έφευγε  από σπίτι με πόνους για συνέντευξη στην τηλεόραση και ούτε που φαινόταν ότι υπόφερε. ¨Ήταν αξιοθαύμαστος πραγματικά».
 
Σε ερώτηση για το που έβρισκε τη δύναμη ο Δημήτρης Χριστόφιας, εξήγησε πως αυτό πήγαζε απόο γεγονός ότι είχε συναίσθηση της ευθύνης έναντι του κόσμου και η αγάπη που του έδειξε ο κόσμος. «Δεν θα ξεχάσω πόσος κόσμος περνούσε από το Νοσοκομείο στο Λονδίνο. Υπήρχε μεγάλη ανησυχία και έπαιρνε τα μηνύματα και αυτό τον δυνάμωνε. Ακόμα και στην κηδεία ήταν συγκλονιστική η παρουσία του κόσμου. Έδωσε το είναι του για την Κύπρο, το κόμμα από πολύ νεαρή ηλικία. Και αυτό του ανταποδόθηκε από τον κόσμο».
 
«Ήταν και παρέμεινε μέχρι το τέλος ένας απλός άνθρωπος», πρόσθεσε. «Ήταν ο άνθρωπος που πήγαινε στον μπακάλι και μιλούσε με τον κόσμο ίσος προς ίσο. Υπάρχουν εδώ γείτονες να το επιβεβαιώσουν. Έφτασε στο ύπατο αξίωμα και έμεινε για όλους ο Δημήτρης μας. Ακόμα και οι οικιακές βοηθοί εδώ στη γειτονία τον χαιρετούσαν με αγάπη όταν βγαίναμε για βόλτα εδώ στη γειτονιά».
 
«Η όλη του ζωή μαρτυρεί το ότι θα ήθελε πάντοτε ότι μπορεί να προσφέρει να έχει την εκτίμηση στο στενό περιβάλλον αλλά και σε όλο τον κόσμο. Πρόσεχε να δίνει το καλό παράδειγμα και διαχρονικά κέρδισε αυτή την εκτίμηση από τον κόσμο. Η όλη του συμπεριφορά και οι σχέσεις που ανέπτυξε. Έφυγε και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Ακόμα και τώρα που πηγαίνω στο κοιμητήριο και περνά κόσμος, από όλες τις παρατάξεις μου εκφράζονται και μου λένε ήταν ένας καλός άνθρωπος», πρόσθεσε η κ. Χριστόφια.
 
Μιλώντας για τα παιδιά της η κ. Έλση εξέφρασε την περηφάνια της για το γεγονός ότι τα παιδιά της και ειδικά ο Χρίστος ασχολούνται με τα κοινά και την πολιτική. «Είμαι πολύ περήφανη που τα παιδιά μας ακολουθούν αυτόν τον δρόμο. Ο Χρίστος είναι τόσο προσηλωμένος που πιστεύω πως ναι ο Χρίστος μπορεί να μπει στην πολιτική». Σε ερώτηση αν θα γίνει μια μέρα νέος Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, υπέδειξε πως αυτό εξαρτάται από τον κόσμο, και αν ο κόσμος θα μας εμπιστευτεί. «Επαφίεται στις δημοκρατικές διαδικασίες του κόμματος», είπε η κ. Χριστόφια.
 
Για τον Χρίστο Χριστόφια σημείωσε ότι, «μου θυμίζει τον πατέρα του σε πολλά πράγματα. Στη δύναμη χαρακτήρα, στην καλοσύνη. Στο γεγονός πως όπως και ο Δημήτρης έτσι και ο Χρίστος στα νεανικά τους χρόνια είναι οξύθυμοι. Προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερή. Με τη σύζυγο που βρήκε ο Χρίστος είναι σαν να έχω ακόμα μια κόρη. Δεν ξεχωρίζω τη Μαρίνα μου από τις κόρες μου».
 
 

Δειτε Επισης

Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθεί η απάντηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων
Γ. Αντωνίου: «Η οδύνη και η ευγνωμοσύνη μας για τους 13 ήρωες του Μαρί θα είναι παντοτινή»
Έρχεται σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας από Δευτέρας-Στους 39 βαθμούς ο υδράργυρος σήμερα
Τα συνεχόμενα λάθη του Φειδία και οι συνέπειες της ψήφου-«Τολμηρή η κίνηση της συνέντευξη Τατάρ αλλά...»
Απαντά για τη διαμαρτυρία στο Στρόβολο το Τμήμα Πολεοδομίας-«Η είσοδος έχει ακυρωθεί βάσει σχεδιασμού»
Εξελίξεις τις επόμενες ημέρες για την έφεση Τυχικού-Αρχίζει η διαδικασία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο
Εκδήλωση διαμαρτυρίας κατοίκων Αγίας Θεοδώρας και Αγίας Θεοδοσίας στο Στρόβολο
Τέλεσε το μνημόσυνο της μητέρας του ο Τυχικός-Την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα στο Πατριαρχείο (pics)
Αίθριος ο καιρός, στους 37 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία-Ανεβαίνει τις επόμενες ημέρες ο υδράργυρος
Εισήγηση ΣΠΟΛΜΗΚ προς ΥΠΕΣ για απευθείας έκδοση άδειας οικοδομής με πολεοδομική άδεια