Η Λευκωσία ως κέντρο ιατρικής εκπαίδευσης
07:45 - 12 Ιουνίου 2020

Με στόχο και όραμα μία καλύτερη Λευκωσία και τη δημιουργία μίας πραγματικής πρωτεύουσας, η πρωτοβουλία του βουλευτή Λευκωσίας και εκπρόσωπου Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρη Δημητρίου, με τίτλο «Ανεκτίμητη Λευκωσία» αρχίζει μία σειρά από ψηφιακά συνέδρια.
Οι διαδικτυακές συζητήσεις στοχεύουν στη βελτίωση της εικόνας της πρωτεύουσας, η οποία μπορεί να μας προσφέρει πολλά περισσότερα.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Δημητρίου, επικεφαλής της όλης πρωτοβουλίας, «αξίζουμε να ζούμε σε μια Λευκωσία που να μας κάνει περήφανους».
Η αξία των ιατρικών σχολών
Αρχή θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουνίου, ώρα 19:00, με το συνέδριο «Η Λευκωσία ως κέντρο ιατρικής εκπαίδευσης», το οποίο θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom.
Μιλώντας στο InBusinessNews, ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι στόχος του συνεδρίου είναι να διαφανεί πώς οι ιατρικές σχολές, τα πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα με κλάδους ιατρικής μπορούν να στηρίξουν την Κύπρο εν μέσω πανδημίας, καθώς και το πώς οι ιατρικές σχολές μπορούν να ενισχύσουν τη χώρα γενικότερα.
Κορυφαία στελέχη του ευρύτερου τομέα της υγείας, της παιδείας και της οικονομίας θα συζητήσουν για τις προοπτικές ανάπτυξης της ιατρικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, για το πώς μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του τομέα έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο, τον ρόλο των ιδρυμάτων στην αντιμετώπιση της πανδημίας και τα πολλαπλά οφέλη για τη Λευκωσία.
Εισαγωγή στη διαδικτυακή συζήτηση θα κάνει ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου. Ανάμεσα στους συνομιλητές θα είναι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής (CEO) UNIC, Αντώνης Πολεμίτης, ο CEO και Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Χριστόφορος Χατζηκυπριανού, ο Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, Λεωνίδας Φυλακτού και ο Partner, Strategy and Operations Leader EY, Στέλιος Δημητρίου.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Βουλευτής Λευκωσίας και Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου.
Λευκωσία δεν είναι μόνο το κέντρο
Πέραν του συνεδρίου για την ιατρική εκπαίδευση, ακόμα δύο ψηφιακά συνέδρια αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου.
Το δεύτερο συνέδριο θα καταπιαστεί με τον πολιτισμό της Λευκωσίας και το πώς φωτίζει την ιστορία της πόλης.
Επισημαίνοντας ότι η Λευκωσία δεν είναι μόνο το κέντρο, ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας «Ανεκτίμητη Λευκωσία» εξήγησε ότι η πόλη δεν περιορίζεται στα στενά γεωγραφικά όρια κάποιου δήμου. «Αν θέλουμε να αλλάξουμε πραγματικά προς το καλύτερο την πόλη μας, χρειάζεται να τη δούμε στο σύνολό της ως επαρχία και όχι αποσπασματικά», τόνισε σχετικά.
Σημείωσε ακόμα ότι στόχος του ιδίου είναι «να δημιουργήσουμε μια πρωτοβουλία ωφέλιμου προβληματισμού και αποτελεσματικών δράσεων που θα μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τις δυνατότητες βελτίωσης και ανάδειξης της πόλης μας σε μια πραγματική πρωτεύουσα. Για το πώς θα εκτιμήσουμε ξανά της αξία της αλλά κυρίως για το πώς θα μετατρέψουμε τη Λευκωσία στην πολύτιμη πόλη που μας αξίζει. Για μας και για τις επόμενες γενιές. Χωρίς πολλά λόγια αλλά με πράξεις».
Ένας μητροπολιτικός δήμος
Στο επίκεντρο της τρίτης κατά σειράς διαδικτυακής συζήτησης θα βρεθεί η τοπική αυτοδιοίκηση.
Μία ουσιαστική μεταρρύθμιση έρχεται να ενισχύσει τη Λευκωσία, με τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού δήμου, που στόχο έχει να ξεπεράσει τα μικροσυμφέροντα του ενός απέναντι στον άλλο, με ταυτόχρονη μείωση της γραφειοκρατίας και δημιουργία οικονομιών κλίμακος.
Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που αφορά το σύνολο της Λευκωσίας, καθώς δεν περιορίζεται στο κέντρο ή στους δήμους της πόλης.
Πώς να κάνουμε ξανά τη Λευκωσία πραγματική πρωτεύουσα
Αναλύοντας το όραμά του για μία Λευκωσία που θα μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις, ο Δημήτρης Δημητρίου αναγνώρισε ότι «Όσο κι αν αγαπάμε τη Λευκωσία, έχουμε πολλούς λόγους να παραπονιόμαστε για την ποιότητα ζωής που μας προσφέρει. Για το κυκλοφοριακό πρόβλημα, για την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού που να αξιοποιεί τις δυνατότητες που έχει και να αναδεικνύει τον κρυμμένο πολιτισμό της, για τη λανθασμένη ανάπτυξη».
Στόχος, όμως, όπως είπε, δεν είναι να γίνει μία ιστορική αναδρομή για το τι πήγε λάθος, «αλλά πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις ζωές, εμάς και των παιδιών μας, στην πόλη μας. Ούτε είναι στόχος να συγκρίνουμε τη Λευκωσία με τις άλλες πόλεις της Κύπρου, αλλά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».
Για εγγραφή στη διαδικτυακή συνάντηση κάντε κλικ εδώ
