Καλεί τους οπαδούς του να μην καταγγείλουν αν μολυνθούν από κορωνοϊό σε συγκέντρωσή του ο Τραμπ

Οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ που θα πηγαίνουν στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του θα υποχρεούνται να δεσμευθούν ότι δεν θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον της εκστρατείας του Ρεπουμπλικάνου προέδρου σε περίπτωση που μολυνθούν από τον νέο κορωνοϊό.

Ο νεοϋορκέζος δισεκατομμυριούχος ανήγγειλε προχθές Τετάρτη ότι θα ξαναρχίσει τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του σε τέσσερις πολιτείες (Οκλαχόμα, Φλόριντα, Αριζόνα και Βόρεια Καρολίνα) παρά το γεγονός πως η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να μαίνεται.

Στη Φλόριντα, στην Αριζόνα και στη Βόρεια Καρολίνα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 βρίσκεται σε άνοδο. Συνολικά, η χώρα θρηνεί 113.774 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από δύο εκατομμύρια μολύνσεις.

Όμως στον ιστότοπο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, οι οπαδοί του που θέλουν να πάνε σε κάποια από τις προσεχείς συγκεντρώσεις του καλούνται να υπογράψουν μια δήλωση αποποίησης ευθύνης της εκστρατείας για να εγγραφούν στον κατάλογο και να μπορέσουν να είναι παρόντες.

«Πατώντας το κουμπί της εγγραφής (...), αποδέχεστε ότι υπάρχει κίνδυνος έκθεσης» στον κορωνοϊό «σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο όπου παρίστανται άλλοι άνθρωποι» και «συμμετέχοντας σε αυτή τη συγκέντρωση, εσείς και οι άλλοι προσκεκλημένοι (...) αναλαμβάνετε την πλήρη ευθύνη για όλους τους κινδύνους», αναφέρεται στη σελίδα για τη συγκέντρωση του Τραμπ στην Οκλαχόμα την Παρασκευή 19η Ιουνίου.

Ζητείται επίσης να μη γίνει επίρριψη της ευθύνης για ενδεχόμενη μόλυνση σε στέλεχος ή εργαζόμενο της εκστρατείας του δισεκατομμυριούχου.

Δεν γίνεται καμία αναφορά στη χρήση προστατευτικής μάσκας.

Η αναγγελία της συγκέντρωσης στην Τάλσα, στην Οκλαχόμα, τη 19η Ιουνίου προκάλεσε αμέσως πολεμική, σε μια χώρα που συγκλονίζεται από διαδηλώσεις μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ κι έχει μπει σε φάση εξέτασης της συνείδησής της ως προς το ζήτημα του ρατσισμού.

Στην Τάλσα είχε διαπραχθεί μια ρατσιστική σφαγή το 1921, όταν πλήθος λευκών σκότωσε εκατοντάδες Αφροαμερικανούς σε μια συνοικία μαύρων που ευημερούσε.

Επιπλέον, η ημερομηνία που επελέγη, γνωστή και ως Juneteenth στην Αμερική, είναι η «Ημέρα της Ελευθερίας», η επέτειος της κατάργησης της δουλείας στο Τέξας τη 19η Ιουνίου 1865.

Απόφαση την οποία η Κάμαλα Χάρις, Δημοκρατική γερουσιάστρια της Καλιφόρνιας η οποία ενδέχεται να γίνει η υποψήφια αντιπρόεδρος του αντιπάλου του Τραμπ στις εκλογές, του Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε «φιέστα» που οργανώνει ο πρόεδρος για τους οπαδούς της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής.

Ο Λευκός Οίκος αντέτεινε την Πέμπτη ότι η ημερομηνία που επελέγη είναι «σημαντική» για τον Τραμπ και ότι θέλει να προβάλλει τις «προόδους που έχουν κάνει» οι Αφροαμερικανοί.

Πέραν της Χάρις, άλλοι επικριτές του ενοίκου του Λευκού Οίκου είδαν στην κίνηση μια βαριά προσβολή στη μνήμη του Φλόιντ.

Ο Τζο Μπάιντεν ως τώρα δεν έχει ανακοινώσει την επανέναρξη των προεκλογικών συγκεντρώσεων του.

Ο Τραμπ αναμένεται να εκφωνήσει την ομιλία με την οποία θα αποδεχθεί το χρίσμα του υποψήφιου προέδρου του GOP στην Τζάκσονβιλ, στη Φλόριντα, κατά το Ρεπουμπλικανικό Εθνικό Συνέδριο, ανακοίνωσε εξάλλου χθες η Ρόνα Μακντάνιελ, η πρόεδρος του κόμματος, μέσω Twitter. «Η Φλόριντα δεν είναι μόνο η πολιτεία του, είναι κρίσιμη για τη νίκη», τόνισε η Μακντάνιελ.

Το συνέδριο διεξάγεται στη Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα, όπου θα εμφανιζόταν για να αποδεχθεί το χρίσμα, προτού ο Τραμπ εξοργιστεί με τον Δημοκρατικό κυβερνήτη Ρόι Κούπερ εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνει για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, στο πλαίσιο των οποίων έκανε σαφές πως εννοεί να ζητήσει να περιοριστεί η προσέλευση στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων.

Δειτε Επισης

Αποφασίζουν οι Καρδινάλιοι για ημερομηνία σύγκλησης του Κονκλάβιου-Στον ορίζοντα ο Μάιος
Νεαρός έχασε τη ζωή του από βάναυση συμπεριφορά αστυνομικών-Κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία ο ένας
Μαθητής γυμνασίου στις ΗΠΑ έκανε bullying σε πεντάχρονο από την Κίνα-«Μην με πειράξεις, σώστε με»
Στους έντεκα οι νεκροί, ανάμεσά τους και πεντάχρονος, από την επίθεση με όχημα σε πλήθος στο Βανκούβερ
Πιέζει για συμφωνία Ουκρανίας και Ρωσίας ο Τραμπ-«Έτοιμος να παραχωρήσει την Κριμαία ο Ζελένσκι»
Οκτώ νεκροί σε βομβαρδισμούς στη Υεμένη-Έπληξαν 800 στόχους σε ένα μήνα οι ΗΠΑ
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήγμα στα νότια της Βηρυτού μετά την εντολή εκκένωσης που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός
Αλληλοκατηγορίες Πούτιν και Ζελένσκι για προπαγάνδα-Πεδίο διαμάχης η κατάσταση στο Κουρσκ
Τη χαμηλότερη αποδοχή Προέδρου των τελευταίων 70 χρόνια έχει ο Τραμπ κατά τις πρώτες 100 μέρες θητείας
Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολή εκκένωσης μιας νότιας συνοικίας της Βηρυτού