Πρόεδρος στην Welt: Πρέπει να δοκιμαστεί όλο το φάσμα σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας

Την ευγνωμοσύνη του στους Ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου για την υποστήριξή τους, εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στη Welt, σημειώνοντας παράλληλα ότι τώρα υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης από πλευράς Άγκυρας, η οποία απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής και ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να παραμείνει άπραγη. «Πρέπει να δοκιμαστεί ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας», λέει.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντούσε σε ερωτήσεις της Welt στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ.

Σε ερώτηση αν η Άγκυρα γίνεται ολοένα και πιο επιθετική στην περιοχή ανέφερε: «Δυστυχώς ναι. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, τα κράτη ήταν υποχρεωμένα να επιδείξουν το υψηλότερο επίπεδο αλληλεγγύης. Αυτό δεν συνέβη με την Τουρκία».

Σε αντίθεση με την Τουρκία, σημείωσε, «αντιλαμβανόμαστε την ενέργεια ως καταλύτη για την ειρήνη και την ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η βάση γι’ αυτό θα πρέπει να είναι η πλήρης συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας –και όχι η «πειρατεία»», πρόσθεσε.

Σε σχόλιο για τον ισχυρισμό της Τουρκίας ότι προστατεύει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε επιδείξει καλή θέληση: Ένα Εθνικό Ταμείο που θα βασίζεται στο νορβηγικό μοντέλο θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων στα έσοδα του κράτους από το φυσικό αέριο».

Εξέφρασε επίσης την ετοιμότητά του «να καταθέσω τα έσοδα σε καταπιστευματικό λογαριασμό υπέρ της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

«Αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσαν να πληρωθούν υπέρ των Τουρκοκυπρίων ακόμα και χωρίς να έχει επιλυθεί το Κυπριακό -μόλις η Τουρκία συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και αναγνωρίσει την ΑΟΖ μας. Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει να παραβιάζει την κυριαρχία μας», ανέφερε.

«Όσο όμως η Άγκυρα απειλεί γειτονικές χώρες και εταιρείες ενέργειας με τις οποίες συνεργαζόμαστε, αυτό δεν θα συμβεί», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις τουρκικές απειλές σε σχέση με την ελληνική ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι «εάν οι Έλληνες αναγκαστούν να υπερασπιστούν την επικράτειά τους, αυτό θα είναι ένας τεράστιος κίνδυνος για την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή».

Η Κύπρος, από την άλλη πλευρά, ανέφερε, «είναι μια μικρή χώρα. Δεν έχουμε ούτε Ναυτικό ούτε Πολεμική Αεροπορία να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Βασιζόμαστε στην υποστήριξη των εταίρων μας».

Ερωτηθείς αν επιθυμεί το Βερολίνο να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες απάντησε ότι εκτιμά «τη γερμανική στάση. Από διπλωματικής άποψης, η απροθυμία μπορεί ακόμη και να είναι χρήσιμη επειδή δεν δυσαρεστεί καμία πλευρά».

Αναφορά έκανε σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε πρόσφατα με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. «Ελπίζω ότι η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της στις Βρυξέλλες και ταυτόχρονα θα ασκήσει πίεση στον Πρόεδρο Erdogan μέσω των σχέσεών της με την Τουρκία», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν θέλει αυστηρές κυρώσεις ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε καταφατικά. «Μην με παρεξηγείτε, είμαστε ευγνώμονες στους Ευρωπαίους εταίρους μας για την υποστήριξή τους. Είμαστε ευγνώμονες στη Γερμανία. Ως αντίδραση στις παράνομες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, οι Βρυξέλλες ενέκριναν ένα νομικό πλαίσιο για κυρώσεις κατά της Τουρκίας τον Νοέμβριο, και αυτό ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα», ανέφερε.

Αλλά τώρα, πρόσθεσε, «υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης από πλευράς Άγκυρας, η οποία απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής. Η ΕΕ δεν θα πρέπει να παραμείνει άπραγη. Πρέπει να δοκιμαστεί ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας».

Σε ερώτηση αν ζητάει να διακοπούν οριστικά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις απάντησε: «κοιτάξτε τι συμβαίνει στη Συρία. Κοιτάξτε τι συμβαίνει στη Λιβύη. Επιπλέον, η Τουρκία απειλεί ανοιχτά την Ελλάδα. Ως υποψήφια προς ένταξη χώρα δεν αναγνωρίζει μια χώρα της ΕΕ -την Κύπρο».

«Αναρωτιέμαι πραγματικά αν μια τέτοια χώρα θα πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ, εφόσον δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές αξίες, τα ευρωπαϊκά πρότυπα και δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της», πρόσθεσε.

Εξέφρασε επίσης την ετοιμότητά του ανά πάσα στιγμή για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και για συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που έληξαν πριν από τρία χρόνια. «Οι ειρηνικές διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί συμφωνία. Όμως η Τουρκία δεν φαίνεται προς το παρόν να είναι έτοιμη», ανέφερε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι λόγω των προληπτικών μέτρων η Κύπρος έχει ένα από τα χαμηλότερα κατά κεφαλή ποσοστά κρουσμάτων στην Ευρώπη.  Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι «όλοι οι φορείς της τουριστικής βιομηχανίας υπόκεινται σε αυστηρούς όρους. Θα ελέγχεται τακτικά η εφαρμογή των μέτρων προστασίας».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «η κυβέρνηση –και αυτό θα ήθελα να το τονίσω ιδιαίτερα- θα αναλάβει όλο το κόστος για όποιον στη διάρκεια των διακοπών του στην Κύπρο βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό. Αυτό περιλαμβάνει τη διαμονή, τα γεύματα και τα φάρμακα, ακόμα και για τις οικογένειες που συνταξιδεύουν».

«Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα στους πιθανούς τουρίστες ότι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν στην Κύπρο», είπε.

Δειτε Επισης

Υποστήριξη Κύπρου στην Ουκρανία με αφορμή τις 1000 ημέρες από έναρξη ρωσικής εισβολής
Η επιστροφή του πυρηνικού τρόμου από τη Ρωσία και η σιωπή της Δύσης
Οκτώ τραυματίες σε ατύχημα με τελεφερίκ σε χιονοδρομικό κέντρο στη Γαλλία
Η «σφυρίχτρα θανάτου» των Αζτέκων τρομοκρατεί τους ανθρώπους μέχρι και σήμερα-Τι λέει έρευνα
Έκανε πρεμιέρα το «σκιώδες» του ΔΗΣΥ-«Σκοπός να συμβάλουμε έμπρακτα στην επίλυση ζητημάτων»
Η κρίση για την «προεδρία βουλής» λύθηκε μέσω Άγκυρας, γράφει ο τ/κ Τύπος
Εταιρεία με κρουαζιέρες οργανώνει τετραετές ταξίδι για όσους θέλουν να αποφύγουν τη θητεία του Τραμπ
Την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία συζήτησαν οι ΥΠΑΜ ΕΕ, παρών και ο Πάλμας
Αποφασιστικότητα για διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης εκφράζει ο Χαρμαντζί
Υπό απεργίες και διαμαρτυρίες η συζήτηση "προϋπολογισμού" στα κατεχόμενα