Το Λονδίνο υποστηρίζει επανέναρξη των συνομιλιών μετά τις παράνομες εκλογές

«Σημαντικό» χαρακτήρισε η Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονιά, Γουέντι Μόρτον το να προχωρήσουν περαιτέρω συνομιλίες για το Κυπριακό μετά από τις τουρκοκυπριακές «εκλογές» τον Οκτώβριο.
 
Απαντώντας σε ερώτηση του σκιώδους Υφυπουργού Εξωτερικών του Εργατικού Κόμματος Φάμπιαν Χάμιλτον για το κατά πόσο η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών του Κραν Μοντανά μετά από την εκλογική διαδικασία στο ψευδοκράτος, η κα Μόρτον απάντησε επίσης ότι αν και οι συνομιλίες εκείνες έληξαν χωρίς συμφωνία, σημείωσαν σημαντική πρόοδο προς τη διευθέτηση εκκρεμών ζητημάτων.
 
Είπε επίσης ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει να στηρίζει τα Ηνωμένα Έθνη και τα εμπλεκόμενα μέρη στην προσπάθεια για λύση. Επανέλαβε δε την πάγια βρετανική θέση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «είναι ανοιχτό σε οποιαδήποτε διευθέτηση οι δύο πλευρές και οι άλλες εγγυήτριες δυνάμεις μπορέσουν να συμφωνήσουν, ώστε να πληρούνται οι ανάγκες ασφαλείας μιας επανενωμένη Κύπρου».
 
Ο κ. Χάμιλτον ζήτησε επίσης να πληροφορηθεί ποιο ρόλο έχει παίξει το Ηνωμένο Βασίλειο στις διαπραγματεύσεις επανένωσης της Κύπρου και ποια η πολιτική του Λονδίνου για παροχή στήριξης στην αντιπρόσωπο του ΓΓ των Ην. Εθνών Τζειν Χολ Λουτ στη συνέχιση των επαφών της με τα εμπλεκόμενα μέρη.
 
Η Βρετανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ισχυρός υποστηρικτής μίας συνολικής και δίκαιης λύσης του Κυπριακού βασισμένης στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
 
Πρόσθεσε ότι υπάρχει τακτική επαφή με τα εμπλεκόμενα μέρη σε όλα τα επίπεδα και  ότι η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει να ενθαρρύνει όλα τα μέρη να εμπλακούν εποικοδομητικά στο διάλογο για μια λύση και να επιδείξουν ότι είναι αφοσιωμένοι στην επίτευξη προόδου.
 
«Υιοθετούμε την άποψη του ΓΓ των Ην. Εθνών ότι οι προοπτικές για μια λύση παραμένουν ζωντανές», σημείωσε η κα Μόρτον, χαιρετίζοντας τη συνεχιζόμενη προθυμία του κ. Γκουτέρες να εργαστεί με τα εμπλεκόμενα μέρη με τη βρετανική ελπίδα να είναι πως θα επιτευχθεί επιστροφή σε συνολικές διαπραγματεύσεις.
 
Συμπλήρωσε ότι η Βρετανία «στηρίζει πλήρως» την ανανέωση εντολής για την UNFICYP και τόνισε τη συνδρομή της χώρας στη δύναμη με έμψυχο δυναμικό.
 
«Εναπόκειται στα δύο μέρη να καταλήξουν στις λεπτομέρειες οποιασδήποτε οριστικής συμφωνίας λύσης που θα απαιτήσει συμφωνία των δύο ηγετών, την υποστήριξη Ελλάδας και Τουρκίας και -σημαντικώς- επιτυχή δημοψηφίσματα σε κάθε κοινότητα», είπε η κα Μόρτον.
 
Σε τρίτο ερώτημα του Φάμπιαν Χάμιλτον για το αν ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών έχει συζητήσει με τον Κύπριο ομόλογό του για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, η Γουέντι Μόρτον είπε ότι ο κ. Ράαμπ έθιξε το ζήτημα σε συνομιλία στις 14 Μαΐου.
 
Πρόσθεσε ότι η βρετανική διπλωματική αποστολή στη Λευκωσία έχει επίσης επαφές με αξιωματούχους σε όλο το νησί, ενθαρρύνοντας το άνοιγμα των οδοφραγμάτων.
 
Η κα Μόρτον σχολίασε ότι η πανδημία οδήγησε στη λήψη μέτρων και στις δύο πλευρές των οδοφραγμάτων, καθώς και ότι η κρίση δημόσιας υγείας υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ιδίως μεταξύ των διακοινοτικών τεχνικών επιτροπών.
 
«Προτρέπουμε και τις δύο πλευρές να λάβουν κατάλληλη δράση στα οδοφράγματα ώστε να μπορούν οι Κύπριοι να ταξιδεύουν σε όλο το νησί τους δίχως περιορισμούς όπως πριν από την κρίση της Covid-19. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη δικοινοτική αλληλεπίδραση σε υποστήριξη μιας λύσης», κατέληξε η Βρετανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Υποστήριξη Κύπρου στην Ουκρανία με αφορμή τις 1000 ημέρες από έναρξη ρωσικής εισβολής
Έκανε πρεμιέρα το «σκιώδες» του ΔΗΣΥ-«Σκοπός να συμβάλουμε έμπρακτα στην επίλυση ζητημάτων»
Η κρίση για την «προεδρία βουλής» λύθηκε μέσω Άγκυρας, γράφει ο τ/κ Τύπος
Την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία συζήτησαν οι ΥΠΑΜ ΕΕ, παρών και ο Πάλμας
Αποφασιστικότητα για διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης εκφράζει ο Χαρμαντζί
Υπό απεργίες και διαμαρτυρίες η συζήτηση "προϋπολογισμού" στα κατεχόμενα
Τα «ωφελήματα» Χριστοδουλίδη και η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που καταρρίπτει ισχυριζόμενες παρατυπίες
Πρώτη η Κύπρος στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων-«Δεν θα χαθεί ούτε σεντ από τη βοήθεια που δίνεται»
Στην Επ. Εξωτερικών αντιπροσωπεία της Γερουσίας της Γαλλίας-«Θεωρούμε τη Γαλλία ένα στρατηγικό εταίρο»
Σε πορεία ανασυγκρότησης η ΕΔΕΚ με φρέσκιες θέσεις και πρόσωπα-Οι στόχοι για τις Βουλευτικές