Χριστοδουλίδης για ανακήρυξη ΑΟΖ με Ελλάδα-«Θα γίνουν ανακοινώσεις όταν πρέπει»

«Οι ενέργειες της Τουρκίας αποσκοπούν στο να εξυπηρετήσουν γεωστρατηγικούς στόχους κι όχι κατ’ ανάγκη ενεργειακούς», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
 
Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε ως «μη ευχάριστο σκηνικό» την παρουσία τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, προσθέτοντας ότι παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, μίας χώρας – μέλος της ΕΕ. Σημείωσε ότι από πλευράς της, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αντιδράσει σε αυτές τις ενέργειες, αξιοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της ως χώρα της ΕΕ, πολιτικά, διπλωματικά και νομικά. «Ακολουθούμε ένα διττό χειρισμό. Αφενός στοχεύει στην ενίσχυση των μέτρων - η  ΕΕ έχει υποχρέωση να ανταποκριθεί σε αυτό, γιατί απειλούνται τόσο τα συμφέροντά της όσο και η αξιοπιστία της - κι αφετέρου επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία, όπως πράττει με όλους τους γείτονές της, γιατί αυτή η συνεργασία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί μακροπρόθεσμα να εξυπηρετήσει όλες τις χώρες της περιοχής».
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε, επίσης, ότι οι ενέργειες της Τουρκίας, δεν σχετίζονται με τη διασφάλιση των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων, αλλά αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού και συγκεκριμένων επιδιώξεων της γείτονος. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, παράγοντας που επηρεάζει την εξωτερική συμπεριφορά της Τουρκίας είναι και τα εσωτερικά δεδομένα.
 
Τέλος, κληθείς να απαντήσει αν χρειάζεται να ισχύσει ο οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας όπως συνέβη με την Ιταλία, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι «το θέμα καθορισμού των θαλάσσιων συνόρων ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο είναι στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεών μας και όταν πρέπει, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπαίνει στα βαθιά η Ελλάδα-Έκανε το πρώτο βήμα, μένουν άλλα τρία για την ΑΟΖ

Δειτε Επισης

Καταδίκη νοσηλευτή που έβαλε κρυφή κάμερα στις συναδέλφους του και κατέγραφε ιδιωτικές στιγμές-«Ταπείνωση, εξευτελισμός και προσβολή»
Σχεδόν στα μισά του δρόμου οι ανακλήσεις οχημάτων-Καθοριστικοί μήνες Μάιος και Ιούνιος για το χρονοδιάγραμμα
Καθήλωσαν οι μαρτυρίες νεαρών κωφών-«Πώς είναι μέτρια η ζωή μέσα στην σιωπή; Όταν δεν ακούω ήχους, τον κίνδυνο...»
Το σενάριο πίσω από την στρατηγική Ευσταθίου, το νομικό παραθυράκι και η αντεπίθεση των διαγραφέντων
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ στην κλήρωση του Τζόκερ
Δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε ύποπτο στη Βουλή των Ελλήνων-Λήξη συναγερμού
Με αναφορές στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας η ομιλία Αννίτας στο ΕΛΚ
Τουλάχιστον τρεις νεκροί από τους πυροβολισμούς σε κομμωτήριο της Σουηδίας
Απάτη στο όνομα του δημάρχου Λευκωσίας-Προειδοποιεί για ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
ΒΙΝΤΕΟ: Άγριος καυγάς και ξυλοδαρμοί σε κρουαζιερόπλοιο στο Τέξας-Αποκλείστηκαν διά βίου επιβάτες από ταξίδια