Προτείνει συζήτηση των νομοσχεδίων για αυτόφωρο με φόντο το «Nava» ο Νουρής

Για έλλειμμα επιβολής αυτόφωρης νομοθεσίας στην Κύπρο, κάνει λόγο ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, με αφορμή  το περιστατικό με το νυχτερινό κέντρο «Nava» στον Πρωταρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αρχηγός για Nava: Εάν ήμασταν τρομοκρατημένοι δεν διερευνούσαμε ούτε τα στημένα

Ερωτηθείς σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα, στα γραφεία της Συμμαχίας, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι «αυτό το οποίο θεωρώ ότι συμβαίνει στην Κυπριακή Δημοκρατία, και όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι ότι αν έχουμε ένα έλλειμμα, το συγκεκριμένο έλλειμμα λέγεται επιβολή αυτόφωρης νομοθεσίας».

«Οι πολίτες σήμερα αναμένουν και θέλουν και σωστά ζητούν να βλέπουν ένα κράτος να λειτουργεί αποτελεσματικά και άμεσα. Στην προκειμένη περίπτωση και όχι μόνο, αυτό το οποίο μας λείπει αυτή την ώρα είναι το εργαλείο του αυτόφωρου, δηλαδή της άμεσης επέμβασης τη συγκεκριμένη δεδομένη στιγμή που συμβαίνει μια παρανομία, βεβαιότατα με ό,τι η συγκεκριμένη θα προνοεί ούτως ώστε να είναι αποτελεσματικός ο τρόπος επιβολής», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι και πιο αυστηρές ποινές για όσους παραβιάζουν την καραντίνα

Ανέφερε ότι «δεν πείθεται πλέον ο κόσμος και οι πολίτες όταν παρακολουθούν να καταγγέλλονται συγκεκριμένες παραβάσεις και να χρειάζονται έξι και δώδεκα μήνες στα δικαστήρια για να επιβληθούν ποινές που στο τέλος της ημέρας μπορεί να είναι και άνευ αντικειμένου, πολύ απλά γιατί αν κάποιος συνεχίσει να παρανομεί για μεγάλη χρονική περίοδο μέχρι την εκδίκαση μιας υπόθεσης, αντιλαμβάνεστε ότι τα οικονομικά συμφέροντα είναι τέτοια που ουσιαστικά και πραγματικά η δικαιοσύνη δεν μπορεί να τα να αντιμετωπίσει».

Ως εκ τούτου, είπε, « εκείνο το οποίο ως Υπουργείο Εσωτερικών θα ήθελα να δω να συμβαίνει είναι να επανέλθει η συζήτηση στη Βουλή των νομοσχεδίων για τη διαδικασία του αυτόφωρου, ούτως ώστε οι διωκτικές και οι αστυνομικές αρχές κατά κύριο λόγο, να αποκτήσουν αυτή τη δυνατότητα της άμεσης επιβολής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Navaγησε η βάρκα της υπευθυνότητας, μπαλώνει τις τρύπες η Κυβέρνηση

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι «θα συμφωνήσω με τον Υπουργό ότι το κράτος θα πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικό και πιο αποφασιστικό. Αυτό αναμένουν οι πολίτες. Υπάρχει μια μεγάλη καχυποψία μεταξύ της κυπριακής κοινωνίας, των πολιτών για συγκαλύψεις διαφόρων παραβιάσεων ή παρανομιών από ενδεχόμενες πολιτικές παρεμβάσεις».

«Θα αποκατασταθεί η αξιοπιστία του κράτους μας εάν όντως νοιώσουν οι πολίτες ότι αυτός που παραβιάζει το νόμο αντιμετωπίζεται ισότιμα, ανεξάρτητα αν είναι επώνυμος ή ανώνυμος και ότι οι ποινές θα είναι τέτοιες που θα προστατεύουν την κοινωνία και θα υπερβαίνουν τα όποια οικονομικά οφέλη έχει αυτός που παραβιάζει το νόμο», πρόσθεσε.

«Αυτός είναι ένας βασικός κανόνας, θα πρέπει οι ποινές να γίνουν αποτρεπτικές. Είδαμε στην Ελλάδα παρόμοιο παράδειγμα (με κλαμπ) στη Μύκονο, όπου όχι μόνο η ποινή ήταν εξοντωτική, αλλά ταυτόχρονα αναστάληκε (η λειτουργία του) για δύο μήνες άρα χάνει όλη την καλοκαιρινή περίοδο. Νομίζω είναι ένα καλό παράδειγμα που θα πρέπει να μας προβληματίσει», κατέληξε ο κ. Λιλλήκας.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εκατοντάδες πολίτες σε διαμαρτυρία έξω από τη Νομική-Κατηγόρησε τον Αγγελίδη για αλαζονεία και ζήτησε παραίτηση η ΠΟΓΟ
Δεύτερη σύλληψη για την ρίψη μολότοφ σε αυλή κατοικίας στη Λάρνακα
Κατάφεραν να αποσπάσουν 14,500 ευρώ από 57χρονο μέσω του τραπεζικού του λογαριασμού
Με τον διαχωρισμό εξουσιών απαντά ο ΠτΔ στις επικρίσεις Αγγελίδη-«Αντίθετες απόψεις και από κάποιους στην Νομική Υπηρεσία»
Σε κρίσιμη κατάσταση πρόσωπο το οποίο βρέθηκε τραυματισμένο σε εξωτερικό χώρο στην Αγία Νάπα
Κατηγόρησε τον Σάββα Αγγελίδη ότι έριξε λάδι στη φωτιά η ΕΔΕΚ-«Οι θεσμοί επιβάλλεται να εγκαταλείψουν την έπαρση»
Σ. Αγγελίδης: «Δεν χρειάζεται να θέσω την παραίτηση μου σε κανένα. Αν αποφασίσω να αποχωρήσω, θα αποχωρήσω»
Χ. Κληρίδης: Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε λειτουργός της δικαιοσύνης να συνταυτίζει τον εαυτόν του με τη δικαιοσύνη
Ανοικτή επιστολή μοναχών της Μονής Αββακούμ με πυρά προς τον Μητροπολίτη Ταμασού-Καταγγέλλουν παράνομη εισβολή
Ανείπωτη τραγωδία στη Λεμεσό-Έσβησε ο 30χρονος Κωνσταντίνος Ανδρέου κατά τη διάρκεια αγώνα φούσταλ