Γκουτέρες για ρατσισμό: Μάστιγα που αντίκειται προς τον καταστατικό χάρτη μας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες παροτρύνει το προσωπικό του οργανισμού να αγωνιστεί εναντίον του ρατσισμού.
 
Συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε απευθυνόμενος στα μέλη του προσωπικού του Οργανισμού ότι δεν είναι απαγορευμένο να συμμετέχουν, ως πρόσωπα, στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται σε δεκάδες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ εναντίον του ρατσισμού, σε εσωτερική επιστολή του για να ξεκαθαριστεί οποιαδήποτε σύγχυση για την πολιτική του θεσμού.
 
Επιστολή Γκουτέρες για τις αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις
Οι κανονισμοί του ΟΗΕ, σημείωσε ο Γκουτέρες, δεν ορίζουν «επ’ ουδενί πως τα στελέχη του προσωπικού οφείλουν να δείχνουν ουδετερότητα, ή αμεροληψία, όταν βρίσκεται αντιμέτωπα με τον ρατσισμό». «Απεναντίας, δεν υπάρχει καμία απαγόρευση στο να εκφράζεται αλληλεγγύη σε ειρηνικές πράξεις διαμαρτυρίας, εάν αυτό γίνεται με την ιδιότητα του προσώπου και μόνο», πρόσθεσε. Στην επιστολή, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, ο Γενικός Γραμματέας τονίζει πως πρόσφατη οδηγία της επιτροπής δεοντολογίας του ΟΗΕ είχαν σκοπό «να τονιστεί η ανάγκη να εξισορροπηθούν τέτοιες δραστηριότητες» με «τα επίσημα καθήκοντά μας».
 
Τις διαδηλώσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ειρηνικές, τις τελευταίες δύο εβδομάδες στις ΗΠΑ πυροδότησε ο θάνατος ενός 46χρονου Αφροαμερικανού, του Τζορτζ Φλόιντ, στη Μινεάπολη κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς. Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις έχουν καταγραφεί εμπρησμοί, λεηλασίες και συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς.
 
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση στους Αμερικανούς που διαδηλώνουν καταγγέλλοντας τις κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις και ανισότητες και τη χρήση υπέρμετρης βίας από την αστυνομία να επιλέγουν ειρηνικές μορφές διαμαρτυρίας, ενώ ζήτησε από τις αμερικανικές αρχές να τους ακούσουν και να δείξουν αυτοσυγκράτηση.
 
Διαδηλώσεις εναντίον του ρατσισμού με αφορμή τον θάνατο του Φλόιντ που κηδεύτηκε χθες στο Χιούστον έγιναν επίσης σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Αυστραλίας. «Η θέση» των Ηνωμένων Εθνών για τον ρατσισμό «είναι ξεκάθαρη: αυτή η μάστιγα αντίκειται προς τον Καταστατικό Χάρτη μας» και εναντιώνεται «σε θεμελιώδεις αξίες μας», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες. «Καθημερινά, κάνοντας τη δουλειά μας σε όλο τον κόσμο, καταβάλλουμε προσπάθεια να προωθήσουμε τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια, να καταπολεμήσουμε τους αποκλεισμούς και τον ρατσισμό σε όλες τις εκδηλώσεις του», συμπλήρωσε.
 
Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Δεκάδες νεκροί στην Ουκρανία μετά το κύμα ρωσικών επιθέσεων σε όλη τη χώρα
Συνελήφθησαν τέσσερα πρόσωπα που πιάστηκαν με φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα στον τελικό
«Η κόρη μου μπήκε στο νοσοκομείο με συμπτώματα γρίπης και κατέληξε να ακρωτηριαστεί και στα τέσσερα άκρα»
Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν μετά την ανακοίνωση ότι πάσχει από καρκίνο
Σκαρφαλώνει στους 38 βαθμούς η θερμοκρασία, επιστρέφει η σκόνη
Επτά χρόνια μετά μπήκε το νερό στο αυλάκι για τη Σχολή Επιμόρφωσης Οδηγών-Υλοποιείται τον Οκτώβριο
Διαμαρτυρίες κατοίκων για ελλιπή πρόσβαση σε οικίες λόγω ανάπτυξης της Τσερίου-Πώς απαντά το Υπουργείο Μεταφορών
Κύπριες σπάνε τη σιωπή τους και αποκαλύπτουν τη φρίκη που βίωσαν από τους εισβολείς 51 χρόνια μετά
Έγινε το πρώτο βήμα για το Εθνικό Σχέδιο Παιδείας-Περιμένει κλήση από ΠτΔ για ευρεία σύσκεψη ο Μυλωνάς
Με πρώτο ματς στην έδρα του και με αναπληρωματικούς μπήκε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στο γήπεδο της πολιτικής