Με ενότητα και αλληλεγγύη στην Ημέρα της Ευρώπης
11:38 - 08 Μαΐου 2020

Με μηνύματα ενότητας, αλληλεγγύης και συναίνεσης υποδέχονται οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο την Ημέρα της Ευρώπης, 70 χρόνια μετά τη Διακήρυξη Σουμάν που έθεσε τα θεμέλια της ΕΕ και σήμερα βρίσκει τα κράτη μέλη αντιμέτωπα με την πρωτόγνωρη κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σε περιπτώσεις μεγάλων κρίσεων, όπως η σημερινή, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αποδεικνύει την τεράστια προστιθέμενή του αξία, λέει στο ΚΥΠΕ ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Ανδρέας Κεττής. «Η Ευρώπη που θα βγει απ’ αυτήν την κρίση δεν μπορεί και δεν θα είναι η ίδια με αυτήν που υπήρχε πριν» σημειώνει από την πλευρά του ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ιερόθεος Παπαδόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Κεττή, ειδικά φέτος που οι συνθήκες πανδημίας δεν θα μας επιτρέψουν να γιορτάσουμε με τους Ευρωπαίους Πολίτες της Κύπρου όπως κάθε προηγούμενη χρονιά, με φεστιβαλικού τύπου εκδηλώσεις την Ημέρα της Ευρώπης «καταδεικνύεται η μεγάλη σημασία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος που σε περιπτώσεις ακριβώς μεγάλων κρίσεων όπως η σημερινή αποδεικνύει την τεράστια προστιθέμενη του αξία».
Κάθε καλόπιστος κριτής, συνεχίζει, κατανοεί πως παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που όντως υπάρχουν εντός της ΕΕ, είναι ευτύχημα το να ανήκεις στην ΕΕ, την πιο προηγμένη τεχνολογικά, οικονομικά, κοινωνικά ομάδα χωρών του πλανήτη. Η οποία, όπως λέει, διαθέτει μια απίστευτη δύναμη πυρός και είναι διατεθειμένη να κάνει ακριβώς χρήση όλων των διαθέσιμων πόρων της και με προμετωπίδα την αρχή της αλληλεγγύης, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον «αόρατο εχθρό» που απειλεί όχι μόνο τους Ευρωπαίους, αλλά ουσιαστικά όλη την ανθρωπότητα.
«Ειδικά φέτος που συμπληρώνονται 70 χρόνια από τη Διακήρυξη Σουμάν της 9ης Μαΐου 1950 που αποτελεί τη γενέθλια ημέρα της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας, καθίσταται κάτι παραπάνω από έκδηλο πως η ΕΕ έχει μέλλον μόνο στηριζόμενη στις ιδρυτικές της αρχές, μεταξύ των οποίων βεβαίως η αρχή της αλληλεγγύης» αναφέρει ο Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο.
Δηλώνει παράλληλα περήφανος, γιατί οι λαοί της ΕΕ έχουν αποδείξει μέσα από αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες πως λειτουργούν με αστείρευτο αλτρουισμό και βαθιά αλληλεγγύη. «Οι πολίτες της Ευρώπης και ειδικότερα οι πολλοί συμπολίτες μας που εξακολουθούν να εργάζονται ακατάπαυστα στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας μας δείχνουν ακριβώς τον αληθινό δρόμο της αλληλεγγύης. Τους είμαστε βαθιά ευγνώμονες» λέει.
Το κεντρικό μήνυμα είναι ότι ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί, αναφέρει από την πλευρά του ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη από αυτή την δοκιμασία πρέπει και μπορεί να βγει πιο ισχυρή. «Για να το καταφέρουμε αυτό θα πρέπει να ανατρέξουμε στις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η ΕΕ, στις αξίες του Ρομπέρ Σουμάν, και τις αξίες αυτές να τις ενστερνισθούμε πραγματικά. Και η πρώτιστη αξία της ΕΕ είναι η αλληλεγγύη» σημειώνει.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, πρέπει να φανούμε αλληλέγγυοι με τις κοινωνίες που δέχθηκαν τα μεγαλύτερα πλήγματα από την πανδημία, αλλά και με τα εκατομμύρια των εργαζομένων που φοβούνται για τις δουλειές τους. Αναφέρεται παράλληλα στην ανάγκη να εκμεταλλευθούμε αυτή την ευκαιρία ώστε η ανάπτυξη που θα έρθει να είναι πραγματικά πράσινη, βιώσιμη. «Ισχύει και σήμερα αυτό που ίσχυε όταν ο Σουμάν συνέτασσε την Διακήρυξή του το 1950, εν μέσω των ερειπίων του πολέμου: ότι η υπέρβαση μιας κρίσης απαιτεί νέα πολιτική σκέψη και ρήξη με το παρελθόν. Η Ευρώπη που θα βγει απ’ αυτήν την κρίση δεν μπορεί και δεν θα είναι η ίδια με αυτήν που υπήρχε πριν» συμπληρώνει.
Όσον αφορά τους νέους συσχετισμούς που δημιουργεί η πανδημία, ο Ανδρέας Κεττής αναφέρεται στη δομή του θεσμικού συστήματος που περικλείει τη λειτουργία της Ένωσης, σημειώνοντας ότι «προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία πως στο τέλος της ημέρας θα κυριαρχήσει το πνεύμα της συναίνεσης και του συμβιβασμού, έννοιες με θετική χροιά στον πυρήνα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».
Το πνεύμα συναίνεσης που είθισται να κυριαρχεί στο τέλος κάθε δύσκολης περίστασης ή διαπραγμάτευσης, ομολογουμένως έχει διαχρονικά συμβάλει όσο τίποτα άλλο για να προχωράει απρόσκοπτα η ΕΕ, παραμερίζοντας πολλές φορές ουσιωδώς διαφορετικές αφετηρίες που τα κράτη μέλη έχουν για ένα συγκεκριμένο ζήτημα, λέει. «Αυτό πιστεύω θα γίνει και τώρα διότι πολύ απλά δεν συμφέρει σε κανένα να βρεθεί εκτός της ομάδας αφού γνωρίζει πως εκτός, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα» αναφέρει ο κ. Κεττής.
Παράλληλα, υπογραμμίζει τη σημασία του να ενώνεις δυνάμεις, προσθέτοντας ότι κανένα κράτος μέλος από μόνο του, όσο μεγάλο και να είναι, δεν μπορεί να χειριστεί το ίδιο αποτελεσματικό όσο το σύνολο της Ένωσης την όλη κατάσταση.
«Όσον αφορά δε ειδικά την Κύπρο, έχω την ακλόνητη πεποίθηση πως η χώρα μας έχει κάθε συμφέρον να επιδιώκει συνεχώς να βρίσκεται στο πυρήνα κάθε ενοποιητικής πρωτοβουλίας εντός του πλαισίου της ΕΕ. Η Κύπρος κατά την άποψη μου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το ‘Λουξεμβούργο’ του νότου της Ένωσης» λέει.
Ο Ιερόθεος Παπαδόπουλος παραπέμπει στις Εαρινές Οικονομικές Προβλέψεις, που δημοσίευσε νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, λέγοντας πως είναι σαφές ότι η κρίση του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που αναγκαστικά επιβλήθηκαν θα επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομίες όλων ανεξαιρέτως των κρατών μελών.
Κατά μέσον όρο, εκτιμάται ότι το 2020 η Ευρώπη των 27 θα καταγράψει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του -7,4%, λέει, ωστόσο, μεγάλο μέρος του εδάφους που θα χαθεί το 2020 θα ανακτηθεί το 2021, όταν ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει το 6%.
Σύμφωνα με τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, διαφορές μεταξύ των κρατών μελών αναντίρρητα υπάρχουν, αλλά είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα για αλλαγές συσχετισμών. Για παράδειγμα, λέει, αν λάβουμε υπόψη και τις δυο χρονιές, η Ελλάδα και η Ολλανδία, δυο πολύ διαφορετικές οικονομίες, προβλέπεται να έχουν την ίδια ποσοστιαία απώλεια στο ΑΕΠ τους, δηλαδή στο τέλος του 2021, γύρω στο -1,8%.
Είναι δύσκολο επίσης να προβλέψουμε με τι ακριβώς θα μοιάζει το τοπίο γενικά στην μετά κορωνοϊό εποχή, συνεχίζει ο κ. Παπαδόπουλος. Όπως λέει, εν μέρει, αυτό θα εξαρτηθεί και από τα μέτρα που θα ληφθούν, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Στο Ευρωπαϊκό επίπεδο, η Κομισιόν πιστεύει ότι το ενδεδειγμένο εργαλείο για την χρηματοδότηση της ανάκαμψης είναι ο Προϋπολογισμός της ΕΕ, γιατί είναι ένα δοκιμασμένο εργαλείο που έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την μείωση των περιφερειακών ανισορροπιών και την τόνωση της συνοχής» σημειώνει.
Ως προς τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρεται στη δράση που έχει αναληφθεί κυρίως στον τομέα της υγείας και στον τομέα της οικονομίας. Σε ό,τι αφορά την υγεία, η Κομισιόν φροντίζει για τον συντονισμό των εθνικών πολιτικών, ώστε για παράδειγμα τα μέτρα που παίρνονται ιδιαίτερα σε γειτονικές χώρες να είναι συμβατά, λέει. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινείται για να υπάρχει επάρκεια μέσων προστασίας και φαρμάκων, μέσω διαγωνισμών για την προμήθεια υλικού και μέσω της δημιουργίας, για πρώτη φορά, ενός ευρωπαϊκού αποθέματος σε μάσκες και αναπνευστήρες, συμπληρώνει.
Ακόμη, ο κ. Παπαδόπουλος λέει ότι έχουν διοχετευτεί 400 εκ. από τους υπάρχοντες πόρους στην έρευνα για φάρμακα και εμβόλια ενώ η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν έχει τον ηγετικό ρόλο στην πρωτοβουλία που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα με την συγκέντρωση 7,4 δις ευρώ από δωρεές, πάλι για την έρευνα.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, σημειώνει πως η Επιτροπή έδωσε στα κράτη μέλη αμέσως το πράσινο φως, με την άρση των περιορισμών για την κρατική βοήθεια και την χαλάρωση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, για να ρίξουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού όσα χρήματα έκριναν απαραίτητο. Παράλληλα, έστρεψε όλα τα αδιάθετα κονδύλια των ταμείων συνοχής προς την ίδια κατεύθυνση – κονδύλια που αναμένεται να κινητοποιήσουν 37 δις σε επενδύσεις – και επιπλέον, μέσα από το νέο πρόγραμμα SURE, διέθεσε 100 δις για την επιδότηση μισθών και την προστασία θέσεων εργασίας.
«Η Επιτροπή τώρα έχει αναλάβει να παρουσιάσει στους αρχηγούς κρατών και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναλυτικές προτάσεις για το Σχέδιο Ανάκαμψης, το οποίο θα είναι αντίστοιχο της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνουμε. Η Επιτροπή θα προτείνει το κεντρικό εργαλείο να είναι ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ 2021-2027, ένα εργαλείο ιστορικά συνδεδεμένο με τις έννοιες της αλληλεγγύης και της συνοχής» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.
Για το ίδιο θέμα, ο κ. Κεττής λέει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκ των πραγμάτων έχει να διαδραματίσει ένα ιδιαίτερο πολιτικό ρόλο. «Εξ’ ορισμού θα πρέπει να διασφαλίσει το δημοκρατικό έλεγχο και να παράσχει τη νομιμοποίηση μέσω της αποτελεσματικής συμμετοχής των Ευρωβουλευτών στη δημιουργία των μηχανισμών, περιλαμβανομένων και των ταμείων που θα απαιτηθούν για να στηριχθούν τα κράτη μέλη τόσο κατά την τρέχουσα περίοδο, όπου ο στόχος είναι να σωθούν όσο περισσότερες ζωές, αλλά και την επόμενη μέρα της κορύφωσης της υγειονομικής κρίσης» λέει.
Δυστυχώς, συνεχίζει, οι προβλέψεις των οικονομολόγων είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες, μιας και αναμένεται να περάσουμε μέσα από μια πολύ βαθιά κοινωνικοοικονομική κρίση. Το αισιόδοξο στοιχείο και ένα θέμα στο οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξαρχής ασκεί τις απαραίτητες πολιτικές πιέσεις, είναι, σύμφωνα με τον Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ, πως η ΕΕ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, κινητοποιώντας χρηματοδοτικούς πόρους που πριν λίγους μήνες θα ήταν αδύνατον να θεωρήσει κάποιος ότι θα μπορούσαν να περιληφθούν στο δυναμικό του ενωσιακού προϋπολογισμού.
Σε κάθε περίπτωση, λέει, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνδράμει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του να στηριχθούν αυτοί που τούτη την ώρα το έχουν περισσότερο ανάγκη, οι πολίτες που θα πληγούν από τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της κρίσης.
Ερωτηθείς αν χρειάζεται αναθεώρηση συνθηκών για να στηριχθεί περαιτέρω το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ο κ. Κεττής εμφανίζεται βέβαιος πως το ερώτημα θα τεθεί μετ’ επιτάσεως στο πλαίσιο της επικείμενης Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης που προ πανδημίας είχε προγραμματιστεί να αρχίσει τώρα, στις 9 Μαΐου.
«Ήδη έχουν ακουστεί πολλές φωνές Ευρωβουλευτών που θεωρούν πως ένα από τα μαθήματα της τρέχουσας κρίσης είναι πως η Ευρώπη θα πρέπει να ξανασκεφτεί ευρύτερα το ζήτημα της δημόσιας υγείας, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο στο μέλλον να υπάρξει στενότερη συνεργασία των κρατών μελών στο ζήτημα και ίσως και μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στα θέματα δημόσιας υγείας» λέει. Ωστόσο, σημειώνει πως δύσκολα η ΕΕ μπορεί να προχωρήσει σε ένα τέτοιο μεγάλο βήμα, σε μια κοινή δηλαδή ευρωπαϊκή πολιτική για την υγεία, μιας και, όπως λέει, αυτό προϋποθέτει σαφείς ομοσπονδιακές δομές.
Θέμα αναθεώρησης των Συνθηκών δεν τίθεται σε αυτή την φάση και είναι δύσκολο να δει κανείς τι θα εξυπηρετούσε, αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος. Σημειώνει ότι η αναθεώρηση των Συνθηκών είναι μια διαδικασία περίπλοκη και χρονοβόρα, για την οποία απαιτείται ομοφωνία και επικύρωση από 27 εθνικά κοινοβούλια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, και έγκριση των αλλαγών σε δημοψήφισμα.
Συνεπώς, η αναθεώρηση των Συνθηκών δεν είναι κάτι που προσφέρεται όταν απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις και λύσεις, προσθέτει και εκφράζοντας την άποψη ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκέστατο. Τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν πάντα κατά νου ότι τα προβλήματα δεν λύνονται όταν δρα ο καθένας μόνος του και, συνεπώς, ότι πρέπει να κινούνται με πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης και ασφαλώς, να τηρούν τα όσα συμφωνούν, καταλήγει.
Σε περιπτώσεις μεγάλων κρίσεων, όπως η σημερινή, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αποδεικνύει την τεράστια προστιθέμενή του αξία, λέει στο ΚΥΠΕ ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Ανδρέας Κεττής. «Η Ευρώπη που θα βγει απ’ αυτήν την κρίση δεν μπορεί και δεν θα είναι η ίδια με αυτήν που υπήρχε πριν» σημειώνει από την πλευρά του ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ιερόθεος Παπαδόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Κεττή, ειδικά φέτος που οι συνθήκες πανδημίας δεν θα μας επιτρέψουν να γιορτάσουμε με τους Ευρωπαίους Πολίτες της Κύπρου όπως κάθε προηγούμενη χρονιά, με φεστιβαλικού τύπου εκδηλώσεις την Ημέρα της Ευρώπης «καταδεικνύεται η μεγάλη σημασία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος που σε περιπτώσεις ακριβώς μεγάλων κρίσεων όπως η σημερινή αποδεικνύει την τεράστια προστιθέμενη του αξία».
Κάθε καλόπιστος κριτής, συνεχίζει, κατανοεί πως παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που όντως υπάρχουν εντός της ΕΕ, είναι ευτύχημα το να ανήκεις στην ΕΕ, την πιο προηγμένη τεχνολογικά, οικονομικά, κοινωνικά ομάδα χωρών του πλανήτη. Η οποία, όπως λέει, διαθέτει μια απίστευτη δύναμη πυρός και είναι διατεθειμένη να κάνει ακριβώς χρήση όλων των διαθέσιμων πόρων της και με προμετωπίδα την αρχή της αλληλεγγύης, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον «αόρατο εχθρό» που απειλεί όχι μόνο τους Ευρωπαίους, αλλά ουσιαστικά όλη την ανθρωπότητα.
«Ειδικά φέτος που συμπληρώνονται 70 χρόνια από τη Διακήρυξη Σουμάν της 9ης Μαΐου 1950 που αποτελεί τη γενέθλια ημέρα της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας, καθίσταται κάτι παραπάνω από έκδηλο πως η ΕΕ έχει μέλλον μόνο στηριζόμενη στις ιδρυτικές της αρχές, μεταξύ των οποίων βεβαίως η αρχή της αλληλεγγύης» αναφέρει ο Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο.
Δηλώνει παράλληλα περήφανος, γιατί οι λαοί της ΕΕ έχουν αποδείξει μέσα από αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες πως λειτουργούν με αστείρευτο αλτρουισμό και βαθιά αλληλεγγύη. «Οι πολίτες της Ευρώπης και ειδικότερα οι πολλοί συμπολίτες μας που εξακολουθούν να εργάζονται ακατάπαυστα στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας μας δείχνουν ακριβώς τον αληθινό δρόμο της αλληλεγγύης. Τους είμαστε βαθιά ευγνώμονες» λέει.
Το κεντρικό μήνυμα είναι ότι ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί, αναφέρει από την πλευρά του ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη από αυτή την δοκιμασία πρέπει και μπορεί να βγει πιο ισχυρή. «Για να το καταφέρουμε αυτό θα πρέπει να ανατρέξουμε στις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η ΕΕ, στις αξίες του Ρομπέρ Σουμάν, και τις αξίες αυτές να τις ενστερνισθούμε πραγματικά. Και η πρώτιστη αξία της ΕΕ είναι η αλληλεγγύη» σημειώνει.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, πρέπει να φανούμε αλληλέγγυοι με τις κοινωνίες που δέχθηκαν τα μεγαλύτερα πλήγματα από την πανδημία, αλλά και με τα εκατομμύρια των εργαζομένων που φοβούνται για τις δουλειές τους. Αναφέρεται παράλληλα στην ανάγκη να εκμεταλλευθούμε αυτή την ευκαιρία ώστε η ανάπτυξη που θα έρθει να είναι πραγματικά πράσινη, βιώσιμη. «Ισχύει και σήμερα αυτό που ίσχυε όταν ο Σουμάν συνέτασσε την Διακήρυξή του το 1950, εν μέσω των ερειπίων του πολέμου: ότι η υπέρβαση μιας κρίσης απαιτεί νέα πολιτική σκέψη και ρήξη με το παρελθόν. Η Ευρώπη που θα βγει απ’ αυτήν την κρίση δεν μπορεί και δεν θα είναι η ίδια με αυτήν που υπήρχε πριν» συμπληρώνει.
Όσον αφορά τους νέους συσχετισμούς που δημιουργεί η πανδημία, ο Ανδρέας Κεττής αναφέρεται στη δομή του θεσμικού συστήματος που περικλείει τη λειτουργία της Ένωσης, σημειώνοντας ότι «προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία πως στο τέλος της ημέρας θα κυριαρχήσει το πνεύμα της συναίνεσης και του συμβιβασμού, έννοιες με θετική χροιά στον πυρήνα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».
Το πνεύμα συναίνεσης που είθισται να κυριαρχεί στο τέλος κάθε δύσκολης περίστασης ή διαπραγμάτευσης, ομολογουμένως έχει διαχρονικά συμβάλει όσο τίποτα άλλο για να προχωράει απρόσκοπτα η ΕΕ, παραμερίζοντας πολλές φορές ουσιωδώς διαφορετικές αφετηρίες που τα κράτη μέλη έχουν για ένα συγκεκριμένο ζήτημα, λέει. «Αυτό πιστεύω θα γίνει και τώρα διότι πολύ απλά δεν συμφέρει σε κανένα να βρεθεί εκτός της ομάδας αφού γνωρίζει πως εκτός, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα» αναφέρει ο κ. Κεττής.
Παράλληλα, υπογραμμίζει τη σημασία του να ενώνεις δυνάμεις, προσθέτοντας ότι κανένα κράτος μέλος από μόνο του, όσο μεγάλο και να είναι, δεν μπορεί να χειριστεί το ίδιο αποτελεσματικό όσο το σύνολο της Ένωσης την όλη κατάσταση.
«Όσον αφορά δε ειδικά την Κύπρο, έχω την ακλόνητη πεποίθηση πως η χώρα μας έχει κάθε συμφέρον να επιδιώκει συνεχώς να βρίσκεται στο πυρήνα κάθε ενοποιητικής πρωτοβουλίας εντός του πλαισίου της ΕΕ. Η Κύπρος κατά την άποψη μου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το ‘Λουξεμβούργο’ του νότου της Ένωσης» λέει.
Ο Ιερόθεος Παπαδόπουλος παραπέμπει στις Εαρινές Οικονομικές Προβλέψεις, που δημοσίευσε νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, λέγοντας πως είναι σαφές ότι η κρίση του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που αναγκαστικά επιβλήθηκαν θα επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομίες όλων ανεξαιρέτως των κρατών μελών.
Κατά μέσον όρο, εκτιμάται ότι το 2020 η Ευρώπη των 27 θα καταγράψει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του -7,4%, λέει, ωστόσο, μεγάλο μέρος του εδάφους που θα χαθεί το 2020 θα ανακτηθεί το 2021, όταν ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει το 6%.
Σύμφωνα με τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, διαφορές μεταξύ των κρατών μελών αναντίρρητα υπάρχουν, αλλά είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα για αλλαγές συσχετισμών. Για παράδειγμα, λέει, αν λάβουμε υπόψη και τις δυο χρονιές, η Ελλάδα και η Ολλανδία, δυο πολύ διαφορετικές οικονομίες, προβλέπεται να έχουν την ίδια ποσοστιαία απώλεια στο ΑΕΠ τους, δηλαδή στο τέλος του 2021, γύρω στο -1,8%.
Είναι δύσκολο επίσης να προβλέψουμε με τι ακριβώς θα μοιάζει το τοπίο γενικά στην μετά κορωνοϊό εποχή, συνεχίζει ο κ. Παπαδόπουλος. Όπως λέει, εν μέρει, αυτό θα εξαρτηθεί και από τα μέτρα που θα ληφθούν, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Στο Ευρωπαϊκό επίπεδο, η Κομισιόν πιστεύει ότι το ενδεδειγμένο εργαλείο για την χρηματοδότηση της ανάκαμψης είναι ο Προϋπολογισμός της ΕΕ, γιατί είναι ένα δοκιμασμένο εργαλείο που έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την μείωση των περιφερειακών ανισορροπιών και την τόνωση της συνοχής» σημειώνει.
Ως προς τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρεται στη δράση που έχει αναληφθεί κυρίως στον τομέα της υγείας και στον τομέα της οικονομίας. Σε ό,τι αφορά την υγεία, η Κομισιόν φροντίζει για τον συντονισμό των εθνικών πολιτικών, ώστε για παράδειγμα τα μέτρα που παίρνονται ιδιαίτερα σε γειτονικές χώρες να είναι συμβατά, λέει. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινείται για να υπάρχει επάρκεια μέσων προστασίας και φαρμάκων, μέσω διαγωνισμών για την προμήθεια υλικού και μέσω της δημιουργίας, για πρώτη φορά, ενός ευρωπαϊκού αποθέματος σε μάσκες και αναπνευστήρες, συμπληρώνει.
Ακόμη, ο κ. Παπαδόπουλος λέει ότι έχουν διοχετευτεί 400 εκ. από τους υπάρχοντες πόρους στην έρευνα για φάρμακα και εμβόλια ενώ η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν έχει τον ηγετικό ρόλο στην πρωτοβουλία που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα με την συγκέντρωση 7,4 δις ευρώ από δωρεές, πάλι για την έρευνα.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, σημειώνει πως η Επιτροπή έδωσε στα κράτη μέλη αμέσως το πράσινο φως, με την άρση των περιορισμών για την κρατική βοήθεια και την χαλάρωση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, για να ρίξουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού όσα χρήματα έκριναν απαραίτητο. Παράλληλα, έστρεψε όλα τα αδιάθετα κονδύλια των ταμείων συνοχής προς την ίδια κατεύθυνση – κονδύλια που αναμένεται να κινητοποιήσουν 37 δις σε επενδύσεις – και επιπλέον, μέσα από το νέο πρόγραμμα SURE, διέθεσε 100 δις για την επιδότηση μισθών και την προστασία θέσεων εργασίας.
«Η Επιτροπή τώρα έχει αναλάβει να παρουσιάσει στους αρχηγούς κρατών και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναλυτικές προτάσεις για το Σχέδιο Ανάκαμψης, το οποίο θα είναι αντίστοιχο της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνουμε. Η Επιτροπή θα προτείνει το κεντρικό εργαλείο να είναι ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ 2021-2027, ένα εργαλείο ιστορικά συνδεδεμένο με τις έννοιες της αλληλεγγύης και της συνοχής» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.
Για το ίδιο θέμα, ο κ. Κεττής λέει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκ των πραγμάτων έχει να διαδραματίσει ένα ιδιαίτερο πολιτικό ρόλο. «Εξ’ ορισμού θα πρέπει να διασφαλίσει το δημοκρατικό έλεγχο και να παράσχει τη νομιμοποίηση μέσω της αποτελεσματικής συμμετοχής των Ευρωβουλευτών στη δημιουργία των μηχανισμών, περιλαμβανομένων και των ταμείων που θα απαιτηθούν για να στηριχθούν τα κράτη μέλη τόσο κατά την τρέχουσα περίοδο, όπου ο στόχος είναι να σωθούν όσο περισσότερες ζωές, αλλά και την επόμενη μέρα της κορύφωσης της υγειονομικής κρίσης» λέει.
Δυστυχώς, συνεχίζει, οι προβλέψεις των οικονομολόγων είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες, μιας και αναμένεται να περάσουμε μέσα από μια πολύ βαθιά κοινωνικοοικονομική κρίση. Το αισιόδοξο στοιχείο και ένα θέμα στο οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξαρχής ασκεί τις απαραίτητες πολιτικές πιέσεις, είναι, σύμφωνα με τον Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ, πως η ΕΕ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, κινητοποιώντας χρηματοδοτικούς πόρους που πριν λίγους μήνες θα ήταν αδύνατον να θεωρήσει κάποιος ότι θα μπορούσαν να περιληφθούν στο δυναμικό του ενωσιακού προϋπολογισμού.
Σε κάθε περίπτωση, λέει, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνδράμει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του να στηριχθούν αυτοί που τούτη την ώρα το έχουν περισσότερο ανάγκη, οι πολίτες που θα πληγούν από τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της κρίσης.
Ερωτηθείς αν χρειάζεται αναθεώρηση συνθηκών για να στηριχθεί περαιτέρω το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ο κ. Κεττής εμφανίζεται βέβαιος πως το ερώτημα θα τεθεί μετ’ επιτάσεως στο πλαίσιο της επικείμενης Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης που προ πανδημίας είχε προγραμματιστεί να αρχίσει τώρα, στις 9 Μαΐου.
«Ήδη έχουν ακουστεί πολλές φωνές Ευρωβουλευτών που θεωρούν πως ένα από τα μαθήματα της τρέχουσας κρίσης είναι πως η Ευρώπη θα πρέπει να ξανασκεφτεί ευρύτερα το ζήτημα της δημόσιας υγείας, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο στο μέλλον να υπάρξει στενότερη συνεργασία των κρατών μελών στο ζήτημα και ίσως και μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στα θέματα δημόσιας υγείας» λέει. Ωστόσο, σημειώνει πως δύσκολα η ΕΕ μπορεί να προχωρήσει σε ένα τέτοιο μεγάλο βήμα, σε μια κοινή δηλαδή ευρωπαϊκή πολιτική για την υγεία, μιας και, όπως λέει, αυτό προϋποθέτει σαφείς ομοσπονδιακές δομές.
Θέμα αναθεώρησης των Συνθηκών δεν τίθεται σε αυτή την φάση και είναι δύσκολο να δει κανείς τι θα εξυπηρετούσε, αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος. Σημειώνει ότι η αναθεώρηση των Συνθηκών είναι μια διαδικασία περίπλοκη και χρονοβόρα, για την οποία απαιτείται ομοφωνία και επικύρωση από 27 εθνικά κοινοβούλια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, και έγκριση των αλλαγών σε δημοψήφισμα.
Συνεπώς, η αναθεώρηση των Συνθηκών δεν είναι κάτι που προσφέρεται όταν απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις και λύσεις, προσθέτει και εκφράζοντας την άποψη ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκέστατο. Τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν πάντα κατά νου ότι τα προβλήματα δεν λύνονται όταν δρα ο καθένας μόνος του και, συνεπώς, ότι πρέπει να κινούνται με πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης και ασφαλώς, να τηρούν τα όσα συμφωνούν, καταλήγει.
Πηγή:ΚΥΠΕ
