Πώς θα χάσουμε τα κιλά της καραντίνας
14:52 - 04 Μαΐου 2020

Η απομόνωση στο σπίτι, εξαιτίας του κορωνοϊού, έπρεπε κάπως να εκτονωθεί και πρέπει να ομολογήσουμε πως ανακάλυψε δημιουργικότατους τρόπους, αναδεικνύοντας κρυμμένα ή ξεχασμένα ταλέντα, παλιές και νέες καλές συνήθειες. Δεν έλειψαν, όμως, και οι υπερβολές, πολλές εκ των οποίων… δοξάστηκαν στις κουζίνες με ευφάνταστες μεν συνταγές, αλλά συχνά πλούσιες σε θερμίδες, που συνοδεύονταν με πρόσθετες μη υγιεινές επιλογές κατά τη διάρκεια της μέρας. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η ζυγαριά σήμερα να υποφέρει υπό το βάρος μας, όμως, για άλλη μια φορά στο χέρι μας είναι, ευτυχώς, να της επιστρέψουμε το χαμόγελο, ανακτώντας πρώτα εμείς το δικό μας.
Η δρ Χριστιάνα Φιλίππου Χαριδήμου, RDN, κλινική και αθλητική διαιτολόγος μιλά για την υπερφαγία, που συχνά προσδιορίζεται ως συναισθηματική, και προτείνει απλούς τρόπους με τους οποίους θα μεταβάλουμε σε καλές τις κακές διατροφικές μας συνήθειες και επιλογές.
Από το στρες στην υπερφαγία
Όπως επισημαίνει η δρ Χαριδήμου, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού είναι μία άσχημη συνήθεια ή προμήνυμα διαταραχής πρόσληψης τροφής. Στην περίπτωσή μας η υπερφαγία μπορεί να οδηγήσει σε απότομη αύξηση του βάρους και σε χρόνιες παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης. Σύμφωνα με έρευνα στις ΗΠΑ, αρκετός κόσμος τον τελευταίο μήνα της καραντίνας έχει εκδηλώσει επεισόδια υπερφαγίας ή έχει καταναλώσει ανθυγιεινές τροφές λόγω αυξημένου στρες. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγούν σε υπερφαγία είναι τα γονίδια, η επιρροή της οικογένειας, αλλά και οι λανθασμένες δίαιτες.
Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι ξεσπάνε στο φαγητό κατά τη διάρκεια περιόδων με έντονο στρες, το οποίο για μεγάλο χρονικό διάστημα αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, που είναι η ορμόνη της όρεξης, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία και αύξηση του βάρους.
Καθημερινές μικρές αλλαγές
Ευτυχώς, στο χέρι μας είναι να επιτύχουμε την κατάλληλη διαχείριση της κατανάλωσης φαγητού. Η δρ Χαριδήμου προτείνει μικρές και χρήσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα βοηθήσουν.
- Μην αποφεύγετε τα αγαπημένα σας φαγητά. Πολλές φορές, όταν κάποιος θέλει να χάσει βάρος, κόβει τελείως τα φαγητά που του αρέσουν, με αποτέλεσμα να στερείται και να καταπιέζεται και στο τέλος να οδηγείται σε επεισόδια υπερφαγίας. Απλώς, τα πιο «παχυντικά» φαγητά και τα γλυκά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
- Αποφεύγετε να τρώτε μπροστά από τον υπολογιστή ή την τηλεόραση ή καθώς ασχολείστε με το κινητό τηλέφωνο. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι με αυτό τον τρόπο καταναλώνετε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού και παίρνετε περισσότερες θερμίδες.
- Αποφύγετε να έχετε στο σπίτι τροφές και γλυκά που όταν τα βλέπετε δεν μπορείτε να αντισταθείτε και να σταματήσετε να τρώτε. Μην ψωνίζετε, για παράδειγμα, κέικ, μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, παγωτά και άλλους πειρασμούς.
- Αποφεύγετε να τσιμπολογάτε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ή στα μεσοδιαστήματα των γευμάτων σας, όταν έχετε ήδη καταναλώσει το ενδιάμεσο σνακ σας. Προσπαθήστε να κρατήσετε σταθερές ώρες κι αριθμούς γευμάτων και σνακ, για την ακρίβεια, τρία κύρια γεύματα και τρία ενδιάμεσα σνακ ημερησίως.
- Προτιμάτε τροφές με περισσότερες φυτικές ίνες, γιατί δίνουν το αίσθημα κορεσμού και μειώνουν την υπερφαγία. Μερικά παραδείγματα είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και η βρώμη ή άλλα δημητριακά ολικής άλεσης.
- Να επιλέγετε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, γιατί κι αυτές δίνουν το αίσθημα του κορεσμού και μειώνουν την πιθανότητα υπερφαγίας. Μερικά παραδείγματα είναι το κοτόπουλο, το ψάρι, το αυγό και τα όσπρια.
- Αφιερώνετε, τουλάχιστον, 20 λεπτά για να φάτε. Όσοι τρώτε γρήγορα και λαίμαργα είναι πιο πιθανό να καταναλώνετε περισσότερες ποσότητες φαγητού. Συστήνεται να μασάτε καλά την τροφή, καθώς ο αργός ρυθμός κατανάλωσης του φαγητού σχετίζεται με κορεσμό και λιγότερη πείνα. Τρώτε μόνο όταν πραγματικά πεινάτε. Όχι γιατί δεν ξέρετε τι να κάνετε!
- Οργανωθείτε πριν πάτε για ψώνια, κάνοντας μία λίστα με υγιεινές επιλογές, που να περιλαμβάνει υγιεινά σνακ πλούσια σε φυτικές ίνες.
- Πίνετε αρκετό νερό για ενυδάτωση, βοηθά τον μεταβολισμό . Πολλές φορές διψάτε και νομίζετε ότι πεινάτε…
- Μείνετε ή γίνετε δραστήριοι, γυμναστείτε κάνοντας ασκήσεις που σας αρέσουν, όπως, χορό, γιόγκα, περπάτημα.
- Ένας άλλος τρόπος, για να ελέγχετε τι τρώτε, είναι η καταγραφή σε ημερολόγιο της κατανάλωσης τροφών και ποτών. Καταγράφετε πότε, τι είδος και πόσο τρώτε, αλλά και πώς νοιώθετε πριν και μετά. Αυτή η μέθοδος συμβάλλει πολύ στον αυτοέλεγχο.
- Τέλος, δώστε σημασία στην καλή ποιότητα του ύπνου σας.
