Εξηγήσεις Υπ. Εργασίας σε δημοσιεύματα για κατ’ εξαίρεση έγκριση λειτουργίας Μονάδων ΑΗΚ

Η εναρμονιστική νομοθεσία, δεν παρέχει στην Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τη δυνατότητα εξαίρεσης και έγκρισης μη τήρησης οποιονδήποτε οριακών τιμών εκπομπής αερίων ρύπων μέσω τροποποίησης ή αλλαγής των σχετικών Όρων, αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας σε σχέση με σημερινά δημοσιεύματα για κατ’ εξαίρεση χορήγηση έγκρισης για λειτουργία Μονάδων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό (Η/Σ) Βασιλικού χωρίς να τηρούνται οι Όροι Λειτουργίας της Άδειας Βιομηχανικών Εκπομπών.
 
Σε σημερινή ανακοίνωση το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναφέρει ότι εξέτασε το όλο θέμα με την δέουσα προσοχή στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας και συγκεκριμένα με βάση τους περί Βιομηχανικών Εκπομπών (Ολοκληρωμένη Πρόληψη και Έλεγχος της Ρύπανσης) Νόμους του 2013 και 2016, οι οποίοι εναρμονίζουν την Κυπριακή νομοθεσία με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2010/75/ΕΕ.
 
Προσθέτει ότι «η πάνω εναρμονιστική νομοθεσία, δεν παρέχει στην Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τη δυνατότητα εξαίρεσης και έγκρισης μη τήρησης οποιονδήποτε οριακών τιμών εκπομπής αερίων ρύπων μέσω τροποποίησης ή αλλαγής των σχετικών Όρων, καθότι οι τιμές αυτές καθορίζονται στην εν λόγω εναρμονιστική νομοθεσία και έχουν συμπεριληφθεί σε Άδεια Βιομηχανικών Εκπομπών που χορηγήθηκε στην ΑΗΚ».
 
«Για το λόγο αυτό τέτοια κατ’ εξαίρεση έγκριση λειτουργίας Μονάδων της ΑΗΚ δεν ήταν δυνατόν να χορηγηθεί αφού δεν θα ήταν σύννομη, ούτε σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο», προσθέτει.
 
Το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι για το θέμα αυτό ενημέρωσε τόσο την ΑΗΚ όσο και το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και επισήμανε ότι το θέμα της εξαίρεσης λόγω και της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, θα μπορούσε να εξεταστεί με βάση σχετικές πρόνοιες άλλων νομοθεσιών, όπως για παράδειγμα του περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμου του 2003.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ στην κλήρωση του Τζόκερ
Δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε ύποπτο στη Βουλή των Ελλήνων-Λήξη συναγερμού
Με αναφορές στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας η ομιλία Αννίτας στο ΕΛΚ
Τουλάχιστον τρεις νεκροί από τους πυροβολισμούς σε κομμωτήριο της Σουηδίας
Απάτη στο όνομα του δημάρχου Λευκωσίας-Προειδοποιεί για ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
ΒΙΝΤΕΟ: Άγριος καυγάς και ξυλοδαρμοί σε κρουαζιερόπλοιο στο Τέξας-Αποκλείστηκαν διά βίου επιβάτες από ταξίδια
Κίνηση ματ από Κωστή Ευσταθίου-Ανακοινώνει υποψηφιότητα για την προεδρία της ΕΔΕΚ
Ξεκάθαρη η Φον Ντερ Λάιεν για την άμυνα της Ε.Ε.-«Η απειλή της Ρωσίας δε θα εκλείψει»
Τηλεφώνημα για βόμβα στην Βουλή της Ελλάδας
Έτσι ξυλοκόπησαν επιχειρηματία σε εστιατόριο στη Γλυφάδα-Έβγαλαν όπλο για να υπογράψει ότι δεν οφείλουν ούτε 1 ευρώ