Υπό το βλέμμα Τραμπ εκτοξεύτηκε η επανδρωμένη αποστολή προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (pics&vid)

Νέα σελίδα έγραψε χθες στην ιστορία η εταιρεία του Ελον Μασκ, Space X, η οποία σε συνεργασία με τη NASA πραγματοποίησε την πρώτη επανδρωμένη πτήση για το διάστημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και εννέα χρόνια.
 
Υπό το βλέμμα του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, οι αμερικανοί αστροναύτες Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χάρλεϊ εκτοξεύθηκαν από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στην Φλόριντα επιβαίνοντες σε πύραυλο της SpaceX, της πρώτης ιδιωτικής εταιρείας στην οποία εμπιστεύθηκε η NASA μία τόσο πολύτιμη αποστολή. Είναι η 1η φορά από το 2011 που η εκτόξευση επανδρωμένης διαστημικής αποστολής πραγματοποιείται από το αμερικανικό έδαφος.
 
«Είναι απίστευτο, η δύναμη, η τεχνολογία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, που βρισκόταν στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα για την εκτόξευση. «Ήταν υπέροχο θέαμα για να βλέπει κανείς» πρόσθεσε. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την εκτόξευση απλά την αρχή, τονίζοντας πως κάποια στιγμή θα έρθουν πτήσεις προς τον Άρη.
 
Η πρώτη απόπειρα εκτόξευσης την Τετάρτη είχε αναβληθεί 17 λεπτά πριν τη λήξη της αντίστροφης μέτρησης, λόγω καιρικών συνθηκών. Χθες, παρά τους φόβους που υπήρχαν η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε κανονικά.
 
Μέσα σε εκκωφαντικό θόρυβο που έφτασε χιλιόμετρα μακριά στις ακτές της Φλόριντα, ένας πύραυλος Falcon 9 της SpaceX του Ελον Μασκ απογειώθηκε στις 15.22 τοπική ώρα (22.22 ώρα Ελλάδος) και τα πρώτα λεπτά της πτήσης εκτυλίχθηκαν χωρίς προβλήματα. Η NASA μετέδωσε ζωντανά την εκτόξευση, με εκατ. ανθρώπους από όλο τον κόσμο να παρακολουθούν την ιστορική στιγμή.
 

Ο πρώτος όροφος του πυραύλου αποκολλήθηκε όπως ήταν προγραμματισμένο έπειτα από πτήση δύο λεπτών, καθώς ο πύραυλος πετούσε με ταχύτητα 4000χλμ/ώρα, ενώ ο δεύτερος όροφος εξακολουθούσε να προωθεί την κάψουλα Crew Dragon προς τον προορισμό της, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
 
Ο πύραυλος Demo-2 είναι προγραμματισμένο να οδηγήσει τους αστροναύτες Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χάρλεϊ (πιλότος της τελευταίας αποστολής του διαστημικού λεωφορείου το 2011) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ).
 
Οι δύο αστροναύτες που θα ταξιδέψουν στην ιστορική αποστολή SpaceX
Οι αστροναύτες της NASA, Ρόμπερτ Μπένκεν και Ντάγκλας Χάρλεϊ ξεκίνησαν τις καριέρες τους ως δοκιμαστές πιλότοι πολεμικών αεροσκαφών και έχουν χιλιάδες ώρες πτήσης στα κόκπιτ υπερηχητικών τζετς.
 
Μιλώντας χθες στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ο Χάρλεϊ τόνισε: «Αντιμετωπίζουμε την πρόκληση σαν οποιαδήποτε άλλη. Το πιθανότερο είναι ότι θα συζητήσουμε και θα σκεφτούμε περισσότερα πράγματα αφού επιστρέψουμε».
 
Στο ερώτημα τι θα απαντούσε σε κάποιον που θα του έλεγε ότι από δοκιμαστής αεροσκαφών θα κατέληγε μέλος αυτής της ιστορικής αποστολής, ο Μπένκεν απάντησε: «Εκτιμώ ότι το πιθανότερο θα του έλεγα ότι είναι τρελός».
 
Η αποστολή προετοιμάζεται εδώ και αρκετά χρόνια. Θα είναι η πρώτη φορά που αστροναύτες θα ταξιδέψουν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από αμερικανικό έδαφος μετά τον τερματισμό του προγράμματος του Διαστημικού Λεωφορείου το 2011. Παράλληλα, θα είναι η πρώτη φορά από το μακρινό 1981 που αστροναύτες της NASA θα ταξιδέψουν με ένα καινούργιο μοντέλο διαστημικού οχήματος.
 
Το όχημα του Space X, η κάψουλα Crew Dragon, είναι ένα εντελώς διαφορετικό όχημα από τον προκάτοχό του, το Διαστημικό Λεωφορείο. Συγκεκριμένα, το δεύτερο στηριζόταν σε γιγάντιους πυραύλους ώθησης, τοποθετημένους περιμετρικά του, ώστε να μεταφέρει τους αστροναύτες από τη Γη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
 

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Οκτώ οι τραυματίες στο Κίεβο από ρωσική επιδρομή-Ανάμεσά τους παιδί τριών ετών
Φρίκη στο Πακιστάν με έγκλημα τιμής που παρακολούθησαν σε βίντεο 200 εκατ.-«Περπάτα μαζί μου, μετά με πυροβολείς»
Τι σημαίνει η συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ για 15% δασμούς-«Απέφυγαν την καταστροφή, αλλά λίγοι πανηγυρίζουν»
FT: Ο Τραμπ παγώνει ελέγχους εξαγωγών για να εξασφαλίσει συμφωνία με την Κίνα για το εμπόριο
Νεκροί και αγνοούμενοι από κατολισθήσεις στην Κίνα-Πάνω από 4.000 κάτοικοι απομακρύνονται από το Πεκίνο
Καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος στη Γκάνα που συνδέεται με την επιδημία mpox
Κατολισθήσεις η πιθανή αιτία του εκτροχιασμού τρένου στη Γερμανία-Τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες
Σε πύρινο κλοιό η Τουρκία-Ραγδαία η εξάπλωση της φωτιάς στην Προύσα, δύο νεκροί
Δασμούς 15% σε όλα εκτός από χάλυβα και αλουμίνιο ανακοίνωσε ο Τραμπ μετά την εμπορική συμφωνία με ΕΕ
Καμπανάκι από ΠΟΥ-«Ο υποσιτισμός στη Γάζα βρίσκεται σε επίπεδα που προκαλούν συναγερμό»