Εκπρόσωπος Ερντογάν: Ας γεμίσει πρώτα το Μπλε Τζαμί και μετά βλέπουμε για την Αγία Σοφία

Ας γεμίσει πρώτα το Μπλε Τζαμί και μετά εξετάζουμε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, απάντησε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν ερωτηθείς εάν στα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης περιλαμβάνεται η λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί. Αυτή ήταν η απάντηση άλλωστε που είχε δώσει στο ίδιο ερώτημα πριν από χρόνια ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. 
 
Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλ 7, ο Ιμπραχίμ Καλίν υπενθύμισε ότι παλαιότερα ο Τούρκος Πρόεδρος είχε πει ‘ας γεμίσουν πρώτα το Μπλε Τζαμί  και μετά θα εξετάσουμε και τo θέμα της Αγίας Σοφίας’».
 
Όπως είπε η άλωση της Κωνσταντινούπολης εορτάζεται με τρόπο αντάξιο της λαμπρότητας της επετείου, καθώς “η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης  δεν είναι ένα απλό ιστορικό γεγονός”.
 
“Με το να την περιορίζεται κανείς μόνο στο θέμα της Αγίας Σοφίας, χάνει τη μεγάλη εικόνα αυτής της κατάκτησης. Κάποιες φορές η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα διεξάγεται με καλή πίστη, αλλά κάποιες άλλες η προσοχή στρέφεται προς άλλη κατεύθυνση και χάνουμε το πιο σημαντικό. ‘Ποιο είναι το πνεύμα της κατάκτησης;’ .
 
Το να διαβάζεται μέσα στην Αγία Σοφία το Κοράνι και ειδικά το εδάφιο για την κατάκτηση, αυτό είναι το πνεύμα της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης”, ανέφερε.
 
Ο Ιμπραχίμ Καλίν εξήγησε πως «όταν μπήκε στην Κωνσταντινούπολη ο Μωάμεθ ο Πορθητής, η Αγία Σοφία ήταν ένα κτήριο ετοιμόρροπο και ξεχασμένο», ωστόσο «ήταν το πνεύμα κατάκτησης του 1453 που κράτησε όρθια την Αγία Σοφία και έκανε την Κωνσταντινούπολη μία παγκόσμια πόλη».
 
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ανέφερε επίσης ότι ο Μωάμεθ ο Πορθητής μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης εγγυήθηκε σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες και τις μειονότητες, τους Καθολικούς, τους Αρμένιους, τους Έλληνες και τους Εβραίους, την ασφάλεια τους, βάσει των νόμων του ισλάμ, καθώς και την ελευθερία της λατρείας τους.
 
 Αναφέρθηκε και στην επίθεση (αφαίρεσης) του σταυρού από την θύρα της Αρμενικής εκκλησίας στην περιοχή Κουζγκουντζούκ της Κωνσταντινούπολης, που - όπως είπε- κρίθηκε καταδικαστέα, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών διέταξε την  διερεύνηση της υπόθεσης και οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν σε σύντομο χρονικό διάστημα τον δράστη.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δασκάλα συνελήφθη για αποπλάνηση εντεκάχρονου μαθητή της στις ΗΠΑ-Τα μηνύματα που αντάλλαξαν
Τα πτώματα τριών τουριστών εντοπίστηκαν σε πηγάδι στο Μεξικό-Φέρουν τραύματα από σφαίρες
Με νομοσχέδιο εντάσσει τη «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολεία ο Ερντογάν-Αντιδρά η αντιπολίτευση
Πυραυλική επίθεση της Χαμάς στο Κερέμ Σαλόμ-Νεκροί τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες
ΒΙΝΤΕΟ: Τα βασανιστήρια της Αστυνομίας των ΗΠΑ σε Ιταλό φοιτητή-Ζητούσε πίσω τα κινητά του
Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία-Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Κάιρο-Αργοσβήνουν οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Έφοδος της Ισραηλινής Αστυνομίας στα γραφεία του Al Jazeera
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας