Η δυναμική λίστα των χωρών που ίσως ανατρέψει τους αρχικούς σχεδιασμούς

Σε μια συνεχή αξιολόγηση των χωρών που μπορούν να ενταχθούν στον δυναμικό κατάλογο που καταρτίστηκε, μετά τις εισηγήσεις της επιδημιολογικής ομάδας, βρίσκεται η Κυβέρνηση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το επιδημιολογικό προφίλ των χωρών που έλαβαν boarding pass για την Κύπρο

Αποτελεί γεγονός ότι οι δύο κατηγορίες των χωρών, ανακοινώθηκαν πολύ νωρίς σε σχέση με την ημερομηνία ανοίγματος των αεροδρομίων, κι αυτό δεν αποκλείει, σε καμία περίπτωση, το ενδεχόμενο, ο κατάλογος να αλλάξει, με βάση τα επικαιροποιημένα επιδημιολογικά δεδομένα των συγκεκριμένων χωρών.
 
Υπενθυμίζεται ότι τα κυπριακά αεροδρόμια θα ανοίξουν για πτήσεις από το εξωτερικό, στις 9 Ιουνίου για πολίτες των χωρών και των δύο κατηγοριών. Συγκεκριμένα πρόκειται για πολίτες από Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Νορβηγία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, Σλοβακία, Λιθουανία καθώς και από τις χώρες της Β κατηγορίες που είναι,  η Ελβετία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Εσθονία, Τσεχία.  
 
Αυτό που θα αλλάξει από τις 20 Ιουνίου, είναι πως οι πολίτες των χωρών της Α΄ κατηγορίας, θα μπορούν να εισέρχονται στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να χρειάζεται να κατέχουν τεστ κορωνοϊού με αρνητικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται μέχρι τις 20 Ιουνίου, χώρες που βρίσκονται στη Β΄ κατηγορία να ενταχθούν στην Α΄.
 
Από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως η είσοδος και έξοδος μιας χώρας από τους καταλόγους, εναπόκειται καθαρά στα επιδημιολογικά δεδομένα, που θα φθάσουν στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή μετά τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων.
 
Σε μια άλλη εξέλιξη που είναι απολύτως συνυφασμένη με το ζήτημα αυτό, η Ελλάδα ανακοίνωσε την Παρασκευή, κατάλογο 29 χωρών που θα επιτρέψει τη διενέργεια πτήσεων. Στους επισκέπτες από τις παρακάτω χώρες θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος.
 
Η Ελλάδα συμπεριέλαβε στον κατάλογο τις 18 χώρες που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Κυπριακή Δημοκρατία, επιπλέον τις. Αλβανία, Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ιαπωνία, Κίνα, Λετονία, Λίβανο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιο Κορέα και Σερβία.
 
Οι παραπάνω χώρες, που δεν συμπεριλαμβάνονται στους καταλόγους της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα, ώστε να βρίσκονται στις επόμενες αξιολογήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Ωστόσο, πέραν από τα επιδημιολογικά δεδομένα, η Κυβέρνηση εξετάζει και άλλα στοιχεία, όπως τη δυνατότητα αυτών των χωρών να αποστείλουν τουρίστες στην Κυπριακή Δημοκρατία. Με βάση τα δεδομένα της Στατιστικής Υπηρεσίας, η μοναδική χώρα που δεν βρίσκεται στις λίστες της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει καλή επιδημιολογική εικόνα και θα μπορούσε να στείλει τουρίστες αυτό το καλοκαίρι στην Κύπρο, είναι ο Λίβανος με τον οποίο η Κύπρος παραδοσιακά διατηρεί άριστες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα.
 
Αυτή τη στιγμή μοιάζει απομακρυσμένο η Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίξει τα σύνορα της για χώρες όπως η Αυστραλία, η Κίνα, ή η Ιαπωνία κυρίως επειδή δεν μοιάζει ορατό το ενδεχόμενο αυτές οι χώρες να ενισχύσουν το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο. Το ίδιο ισχύει εν πολλοίς και για χώρες όπως η Αλβανία, τη Λετονία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία που η συνεισφορά τους παραδοσιακά είναι ελάχιστη στον κυπριακό τουρισμό.
 
Ο στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, είναι στις εν λόγω κατηγορίες να βρίσκονται χώρες της Ευρώπης ή της Μέσης Ανατολής. Πάντως με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα των ευρωπαϊκών κρατών, χώρες όπως η Ουκρανία ή η Βοσνία, θα μπορούσαν να ενταχθούν στον κατάλογο.
 
Καλά επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάζουν και άλλα κράτη ωστόσο τελούν υπό αμφισβήτηση ως προς την ορθότητα των πληροφοριών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι αφιλόξενοι δίαυλοι των 13 χωρών και πού δεν προσγειώνεται η Κύπρος

Δειτε Επισης

Έκανε πρεμιέρα το «σκιώδες» του ΔΗΣΥ-«Σκοπός να συμβάλουμε έμπρακτα στην επίλυση ζητημάτων»
Η κρίση για την «προεδρία βουλής» λύθηκε μέσω Άγκυρας, γράφει ο τ/κ Τύπος
Την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία συζήτησαν οι ΥΠΑΜ ΕΕ, παρών και ο Πάλμας
Αποφασιστικότητα για διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης εκφράζει ο Χαρμαντζί
Υπό απεργίες και διαμαρτυρίες η συζήτηση "προϋπολογισμού" στα κατεχόμενα
Τα «ωφελήματα» Χριστοδουλίδη και η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που καταρρίπτει ισχυριζόμενες παρατυπίες
Πρώτη η Κύπρος στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων-«Δεν θα χαθεί ούτε σεντ από τη βοήθεια που δίνεται»
Στην Επ. Εξωτερικών αντιπροσωπεία της Γερουσίας της Γαλλίας-«Θεωρούμε τη Γαλλία ένα στρατηγικό εταίρο»
Σε πορεία ανασυγκρότησης η ΕΔΕΚ με φρέσκιες θέσεις και πρόσωπα-Οι στόχοι για τις Βουλευτικές
Ενημέρωσε τους ομολόγους του για συμμετοχή Τατάρ στον ΟΤΚ ο Κόμπος