Συνεχίζονται οι κυβερνητικές ριπές κατά Οδυσσέα-«Έχει εξελιχθεί σε σταρ»
13:08 - 30 Μαΐου 2020
Από την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επέλεξε να θίξει το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τον Γενικό Ελεγκτή και την απαίτηση κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης για τον ενεργό ρόλο του στο αποσυρθέν Νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, ωστόσο χθες σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό «Omega» προχώρησε σε μια επίθεση χωρίς προηγούμενο κατά της τακτικής που επιλέγει σε διάφορα ζητήματα ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, με τις παρεμβάσεις του σε ζητήματα που είναι εκτός των αρμοδιοτήτων του.
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης απάντησε ότι δεν παρεμβαίνει και δεν αναμιγνύεται στην πολιτική, προσθέτοντας ότι μόνος οδηγός των ενεργειών του είναι το Σύνταγμα και οι νόμοι. «Ουδέποτε παρεμβαίνω στην άσκηση κυβερνητικής πολιτικής και ουδέποτε αναμιγνύομαι στην πολιτική. Μόνος οδηγός των ενεργειών μου είναι το Σύνταγμα και οι νόμοι που καθορίζουν τις εξουσίες και αρμοδιότητες του Γενικού Ελεγκτή. Αυτό θα συνεχίσω να πράττω, απερίσπαστος».
Συμπεριφέρεται ως μεγάλος σταρ
Λίγο μετά την απάντηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη την σκυτάλη έλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πολίτη», διερωτήθηκε, από πότε ο Γενικός Ελεγκτής τσακώνεται με όλους τους θεσμούς, ενώ τον χαρακτήρισε ως μεγάλο σταρ των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
«Πείτε μου ένα θεσμό που δεν έχει συγκρουστεί εκτός από τον Γενικό Εισαγγελέα. Θέλω κάποιος να μου πει μια χώρα όπου ο Γενικός Ελεγκτής παρεμβαίνει στη λήψη αποφάσεων με τον τρόπο που το κάνει ο Γενικός Ελεγκτής ή που γνωρίζει ποιος είναι; Εμάς εδώ ο Γενικός Ελεγκτής έχει εξελιχθεί στον μεγάλο σταρ των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Να κάνει τη δουλειά του και να αφήσει την πολιτική στους πολιτικούς», είπε ο κ. Κούσιος.
Παράλληλα επεσήμανε πως οι έλεγχοι από τον Γενικό Ελεγκτή, είναι επιβαλλόμενοι και είναι ύψιστο καθήκον του Οδυσσέα Μιχαηλίδη να τους διενεργεί. «Δεν είναι τον έλεγχο που φοβάται η Κυβέρνηση. Δεν είναι τις αρμοδιότητες του που φοβάται η Κυβέρνηση. Αυτή η ισοπέδωση, ο λαϊκισμός και η αντιπολιτευτική τάση, λόγω των επερχόμενων εκλογών, όμως, πρέπει να τερματιστεί», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Στο τέλος της ημέρας αυτόν τον Γενικό Ελεγκτή», είπε ο κ. Κούσιος, «τον διόρισε ο Νίκος Αναστασιάδης. Εκεί που διαφωνούμε είναι όταν ο Γενικός Ελεγκτής να επιβάλλει να γίνεται συγκυβέρνηση, να ελέγχει τις αποφάσεις της Κυβέρνησης την ώρα που λαμβάνονται και να έχει άποψη και λόγο».
«Να αλλάξουμε το Σύνταγμα για να παίρνει αποφάσεις»
Μάλιστα ο κ. Κούσιος επανέλαβε το παράδειγμα που έφερε και ο Νίκος Αναστασιάδης με τον δρόμο Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε πολύ παραστατικά στο παράδειγμα του δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς. Ο Γενικός Ελεγκτής έχει επιλεχθεί από τον λαό να κυβερνά με αυτόν τον τρόπο. Έχει την αρμοδιότητα να λέει ποιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται; Έχει την αρμοδιότητα να επεμβαίνει πολιτικά;», διερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Και πρόσθεσε «Είναι αποδεκτό ο Γενικός Ελεγκτής με αφορμή μια θέση που εκφράζει ο Πρόεδρος σε πολιτικό επίπεδο να του απαντά; Ο λαός δέχεται ένας θεσμός να επιβάλλει στην Κυβέρνηση την πολιτική της; Δέχεται και αποδέχεται αντί να αποφασίζει η Κυβέρνηση που έχει εκλέξει να αποφασίζει ο Γενικός Ελεγκτής; Από που και ως που παρεμβαίνει πολιτικά σε μια συζήτηση της Κυβέρνησης με τα κόμματα για τη διαδικασία ψήφισης Νομοσχεδίου; Είναι ποτέ δυνατόν ο Γενικός Ελεγκτής να κάνει πολιτική παρέμβαση και να στηρίζει θέσεις κομμάτων; Αυτός είναι ο ρόλος του; Αν αυτό το ρόλο θέλουμε να δώσουμε στον Ελεγκτή να αλλάξουμε το Σύνταγμα και να εκλέγουμε τον Γενικό Ελεγκτή για να παίρνει τις αποφάσεις», υπέδειξε με ιδιαίτερα έντονο ύφος ο κ. Κούσιος.
«Συνταυτίστηκε με το ΔΗΚΟ»
Παράλληλα, ο κ. Κούσιος άφησε σαφείς αιχμές και κατά του Δημοκρατικού Κόμματος, »με τις θέσεις του οποίου συνταυτίστηκε ο Γενικός Ελεγκτής. Δεν συνταυτίστηκαν οι δηλώσεις του με συγκεκριμένες τοποθετήσεις του ΔΗΚΟ; Δεν βγήκε με ανακοίνωση και τοποθετήθηκε επακριβώς με τον τρόπο που τοποθετήθηκε το ΔΗΚΟ; Γιατί το ΔΗΚΟ όταν ετίθετο θέμα ελέγχου του Συνεργατισμού από τον ΓΕ γιατί είχε ενστάσεις;», διερωτήθηκε.
Όσο αφορά την απάντηση του Γενικού Ελεγκτή ο κ. Κούσιος επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση διαφωνεί με τον τρόπο που λειτουργεί ο Γενικός Ελεγκτής πέραν των εξουσιοδοτήσεων και των αρμοδιοτήτων που του δίνει το Σύνταγμα. «Λέμε ότι δεν μπορεί να συγκυβερνά, δεν μπορεί να μετέχει στις αποφάσεις, δεν μπορεί να κάνει προληπτικό έλεγχο για να εμποδίζει τη λίστα αποφάσεων, όμως λέμε ότι επιβάλλεται ότι ο Γενικός Ελεγκτής θα πρέπει να ελέγχει το κάθε έξοδο της Κυβέρνησης.
«Οι παρεμβάσεις του Γενικού Ελεγκτή δεν μπορεί να είναι πολιτικές και οι τελευταίες του παρεμβάσεις ήταν πολιτικές και μόνο. Δεν είναι δικό του θέμα ποια θέματα θα αποφασίζουν ποια θέματα θα πηγαίνουν ενώπιον της Βουλής και ποια όχι.»
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εκλεγεί από τον λαό για να Κυβέρνηση. Είναι εκεί για την περίοδο που του ανέθεσε ο λαός για να ασκήσει εξουσία. Δεν μπορεί αυτή την εξουσία να την κολοβώνει και να την μοιράζεται με τον Γενικό Ελεγκτή. Ας αποφασίσει πως θέλει να ενεργεί. Αν ενεργεί μέσα στα πλαίσια των Συνταγματικών του αρμοδιοτήτων θα πρέπει να τον χειροκροτούμε. Ο ρόλος που ανέλαβε ο κ. Μιχαηλίδης πέραν του ότι είναι καθοριστικός, είναι ύψιστης σημασίας. Και η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα παράπονο στον βαθμό και την έκταση που ο κ. Οδυσσέας εκτελεί τα καθήκοντα του στα πλαίσια του Συντάγματος. Εκεί που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι ευχαριστημένος είναι όταν ξεφεύγει ο Γενικός Ελεγκτής και επεμβαίνει στην εκτελεστική εξουσία».
ΔΗΚΟ: Επίθεση κατά της Δημοκρατίας
«Οι επιθέσεις κατά των ανεξάρτητων θεσμών, αποτελούν επιθέσεις κατά της ίδιας της Δημοκρατίας και της διαφάνειας» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.
Την ώρα που η οικονομία οδεύει σε βαθιά ύφεση, κατά τις προειδοποιήσεις της Κεντρικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντί να ασχολείται με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και τις επιπτώσεις της κρίσης, επιδίδεται σε θεωρίες συνωμοσίας και σε επιθέσεις κατά των θεσμών, για να αποτρέψει τον έλεγχο του ιδίου και της Κυβέρνησής του, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Ανέφερε εξάλλου ότι «η επίθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας εναντίον του Γενικού Ελεγκτή, αποτελεί επίθεση κατά της Δημοκρατίας, κατά του ελέγχου και κατά της διαφάνειας».
«Η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, η Κυβέρνηση της κατάρρευσης του Συνεργατισμού, των τζετ και των διαβατηρίων, είναι η τελευταία που δικαιούται να μιλά για ‘ανάρμοστη’ συμπεριφορά άλλων» πρόσθεσε.
«Αυτή η τελευταία θεσμική εκτροπή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, καθώς ο κύριος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε ότι απέσυρε το νομοσχέδιο των εγγυήσεων γιατί δεν ήθελε τον έλεγχο. Δεν ήθελε ο Γενικός Ελεγκτής να ελέγχει τον ίδιο και την Κυβέρνηση του» είπε.
Επιπρόσθετα, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο δεύτερος λόγος απόσυρσης του νομοσχεδίου των εγγυήσεων, ήταν οι ενστάσεις των τραπεζών για το πολύ χαμηλό επιτόκιο του 0.8% που προνοούσε εκείνο το νομοσχέδιο.
Με πρόφαση τις αλλαγές της Βουλής, η Κυβέρνηση αντικατέστησε εκείνο το νομοσχέδιο που προνοούσε χαμηλά επιτόκια, με ένα νέο μέτρο επιδότησης επιτοκίων, το οποίο εξυπηρετεί τις τράπεζες, καθώς θα μπορούν να επιβάλλουν τα μέγιστα δυνατά επιτόκια τα οποία θα πληρώνει ο Κύπριος φορολογούμενος, είπε ενώ ανέφερε ότι διασφαλίζονται, έτσι, τα δικά τους κέρδη και εξυπηρετούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις που ήδη έχουν τη δυνατότητα δανεισμού, αλλά θα δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια.
«Αυτοί που θα πληρώσουν και πάλι, την εμμονή της Κυβέρνησης στην αδιαφάνεια αλλά και την αλαζονεία της εξουσίας που εξέπεμπε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι οι χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα μπορούν να δανειστούν και δεν θα έχουν καμία άλλη στήριξη» είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
Με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, οδεύουμε σε μία βαθιά ύφεση την οποία θα πληρώσουν οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι χιλιάδες εργαζόμενοι, η μεσαία τάξη και η οικονομία ευρύτερα, κατέληξε.
ΔΗΣΥ: Ανέλαβε ρόλο εκπροσώπου Τύπου
«Δεν σταθήκαμε ποτέ απέναντι στο να γίνει ο οποιοσδήποτε έλεγχος που απαιτείται, πόσο μάλλον όταν αυτό επιτάσσει και το Σύνταγμα. Στη συζήτηση όμως που γίνεται εδώ και βδομάδες, με επίκεντρο να βρεθούν τα εργαλεία στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, ο Γενικός ελεγκτής έχει υπερβεί τα εσκαμμένα, λειτουργώντας πολλές φορές περισσότερο ως πολιτικός παρά ως ελεγκτής, αναλαμβάνοντας μάλιστα το ρόλο «εκπροσώπου Τύπου» συγκεκριμένου κόμματος», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός.
Και προσθέτει: «Όταν συζητείτο το πρώτο νομοσχέδιο για την παροχή ρευστότητας στην αγορά μέσω των κρατικών εγγυήσεων, ο κ. Μιχαηλίδης εξέδιδε ανακοινώσεις είτε για να απαντήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε για να συνεπικουρήσει στη θέση του συγκεκριμένου κόμματος. Το ίδιο συνέβη και χθες».
«Μετά την παρουσίαση του σχεδίου Β’ και τη δεδηλωμένη εκ μέρους της κυβέρνησης πρόθεση», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, «που προκύπτει και ως υποχρέωση από το Σύνταγμα, για να πάει στη Βουλή και να ψηφιστεί ό, τι είναι απαραίτητο για να εφαρμοστεί, είδαμε την ανακοίνωση του συγκεκριμένου κόμματος που εξέφραζε μια πολιτική θέση και το σιγοντάρισμα λίγες ώρες μετά από τον Γενικό Ελεγκτή προτάσσοντας μάλιστα και άρθρα του Συντάγματος. Ως Δημοκρατικός Συναγερμός θέλουμε να επαναλάβουμε και σήμερα το σεβασμό μας και στο Σύνταγμα και στο σύνολο των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κάθε θεσμός έχει τον διακριτό του ρόλο και εξουσίες».
«Όπως σωστά τόνισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Γενικός Ελεγκτής δε μπορεί να μετατραπεί σε κυβερνήτη ή συγκυβερνήτη και δεν μπορεί να πολιτεύεται και να ταυτίζεται με κόμματα. Η προσπάθεια μηδενισμού του ρόλου όλων των υπολοίπων θεσμών, και της Βουλής συμπεριλαμβανομένης, για να δημιουργηθεί η εντύπωση πως μόνο ένας είναι ο θεσμός που λειτουργεί σωστά, είναι επικίνδυνη και για την ίδια ακόμα τη δημοκρατία», καταλήγει η ανακοίνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού.
«Στα εφτά και πλέον χρόνια που ο κ. Αναστασιάδης είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει συγκρουστεί κατά τρόπο θεσμικά απαράδεκτο με όλους σχεδόν τους ανεξάρτητους αξιωματούχους του κράτους. Συγκρούστηκε με τους δύο πρώην διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας, εκτοξεύοντας μύδρους και απειλές, καθώς και με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, το νομικό του σύμβουλο, υποχρεώνοντάς τον κ. Κληρίδη να πει το γνωστό «ντροπή». Ήταν τότε που ο κ. Αναστασιάδης υπερασπιζόταν ως μάρτυρας τον κ. Ερωτοκρίτου στα Δικαστήρια, την ώρα που η Δημοκρατία τού ασκούσε ποινική δίωξη για πολύ σοβαρά αδικήματα. Ανάλογα πράττει δυστυχώς και με τον Γενικό Ελεγκτή», σημειώνει σε γραπτή δήλωση ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού .
«Απ’ τη σύγκρουση ΠτΔ και Γενικού Ελεγκτή εξάγεται το συμπέρασμα ότι και οι δύο πλευρές έχουν ταυτόχρονα δίκαιο και άδικο: Στη Δημοκρατία ο έλεγχος και η λογοδοσία είναι βασικός αγώνας του κράτους δικαίου. Ο Πρόεδρος οφείλει να είναι πιο ανεκτικός στους ελέγχους του Γενικού Ελεγκτή ενώ πρέπει ταυτόχρονα να ενισχύσει την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου. Απ’ την άλλη ο Γενικός Ελεγκτής επιβάλλεται να περιοριστεί σ’ αυτά που ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι ως καθήκοντα κι αρμοδιότητες του», σημειώνει σε γραπτή δήλωση ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.
«Δεν έχει αρμοδιότητα, λόγου χάρη, ο Γενικός Ελεγκτής να σχολιάσει αναπτυξιακά έργα της Kυβέρνησης για το αν πρέπει να γίνουν και πού. Για παράδειγμα, δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, εάν θα γίνει ο αυτοκινητόδρομος Πάφου- Πόλης Χρυσοχούς. Αυτή είναι ευθύνη και αρμοδιότητα της εκλελεγμένης κυβέρνησης».
Οικολόγοι: Προσωπική εμπάθεια κατά του Οδυσσέα
«Οι ψεσινές δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στο τηλεοπτικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού Οmega αποδεικνύουν ότι ήταν η προσωπική εμπάθεια του κατά του Γενικού Ελεγκτή που τούμπαρε την στήριξη της οικονομίας, και όχι οι 22 τροπολογίες που κατέθεσαν τα κόμματα προς συζήτηση σε μια τηλεδιάσκεψη με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών. Η προπαγάνδα των 22 τροπολογιών κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος», σημειώνουν σε ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι.
«Η αλήθεια - όπως ομολογήθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - είναι ότι μόνο μία τροπολογία ήταν το πρόβλημα, αυτή που αφορούσε τη συμμετοχή ως παρατηρητή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στην Επιτροπή Ελέγχου της παροχής των κυβερνητικών εγγυήσεων στις τράπεζες. Μια τροπολογία που υποστήριζαν σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης», τονίζει το Κίνημα Οικολόγων.
Και προσθέτει: «Ήθελε ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση να μοιράσουν 2 δισεκατομμύρια ευρώ κυβερνητικές εγγυήσεις στις ιδιωτικές τράπεζες και τους ενοχλούσε το άγρυπνο μάτι της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Τους ενόχλησε περισσότερο φαίνεται το γεγονός ότι αυτή τη φορά δεν κατάφεραν να «πείσουν» το ΔΗΚΟ, το οποίο για τους δικούς του λόγους αποφάσισε να μην κάνει – για ακόμα μια φορά- τα χατίρια της Κυβέρνησης και των τραπεζών. Αυτό ερμηνεύεται ως προπομπός πολιτικών εξελίξεων που έχουν να κάνουν με τη νομή της εξουσίας. Κατά το ροκ άσμα «οι άρχοντες φοβήθηκαν μην πάθουνε ζημιά, και την κουτάλα χάσουνε μαζί με τα ζουμιά (της εξουσίας)».
«Να αναμένουμε άραγε από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη να ζητήσει την τροποποίηση όλων εκείνων των νόμων που δίνουν το δικαίωμα στην ελεγκτική υπηρεσία να ελέγχει προκαταβολικά τις κυβερνητικές αποφάσεις ,δικαίωμα που θεμελιώθηκε μέσα από δεκαετίες ορθής πρακτικής και δεν αμφισβητήθηκε ποτέ; (πχ παρατηρητής στην επιτροπή αξιολόγησης δημοσίων προσφορών). Έτσι θα μπορούν να μοιράζουν και τα δημόσια έργα και προμήθεια υλικών κ.α. στους ημέτερους ανενόχλητοι οι κυβερνώντες. Όλα να τα αναμένουμε από αυτή την Κυβέρνηση», υποδεικνύεται στην ανακοίνωση.
«Όμως - για να επανέλθουμε στην σκληρή πραγματικότητα – πρέπει όσοι διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση της έγκρισης του σχεδίου των εγγυήσεων και της απευθείας χορηγίας των μικροποσών να παραδεχτούν ότι υπεύθυνος πέραν πάσης αμφιβολίας είναι η Κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η προσωπική του εμπάθεια και ο ρεβανσισμός βλάπτουν σοβαρά την κυπριακή οικονομία και τη δημοκρατία», καταλήγει η ανακοίνωση των Οικολόγων.
Αλληλεγγύη: Απαράδεκτη η παρέμβαση του Προέδρου
Από την πλευρά της, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αλληλεγγύη, σημειώνει πως, »σε σχέση με τη απαράδεκτη χθεσινή παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη κατά του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ως προϊστάμενος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, τα εξής:
-Κάθε αξιωματούχο που «αδειάζει» ο Πρόεδρος Αναστασιάδη τον πληρώνει ο Κυπριακός λαός κάθε μήνα δια βίου για να ξεκουράζεται.
-Σύμφωνα με τα Δημοκρατικά θέσμια οι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι του Κράτους διορίζονται με χρόνο θητείας μεγαλύτερο της θητείας του εκάστοτε Προέδρου και κυβέρνησης, ώστε να μην καθίστανται υποχείρια και ελεγχόμενοι από αυτούς που τους διόρισαν.
-Η κυβέρνηση Αναστασιάδη από το 2013 μέχρι σήμερα, έχει «απαλλάξει» από τα καθήκοντα τους λόγω «διαφωνιών» μαζί τους, δύο Αρχηγούς Αστυνομίας, έναν Υπαρχηγό αλλά και δύο Διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας. Μετά την προσπάθεια «φαγώματος» του Γενικού Εισαγγελέα που αφυπηρετεί, έχει πάρει σειρά ο Γενικός Ελεγκτής; Άλλος ένας από τους «άριστους των αρίστων» παίρνει δρόμο για τον «κάλαθο των αχρήστων»;
-Τι είδους Δημοκρατία είναι αυτή όταν όποιος Ανεξάρτητος Θεσμός διαφωνεί με την εκάστοτε κυβέρνηση -που με βάση τους όρους εντολής του και συνταγματικά καλείται την να ελέγχει- πρέπει να πάει σπίτι του;».
«Δεν συμφωνούμε με την εκτίμηση Αναστασιάδη ότι ο Γενικός Ελεγκτής ενεργεί εκτός όρων εντολής και με πολιτικά κριτήρια. Ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης και ο καθένας είναι υπόλογος της προσωπικής του Ιστορίας», καταλήγει η ανακοίνωση της Αλληγγύης.