Άμεση εφαρμογή των μέτρων για στήριξη των αγροτών ζητούν μέλη της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής

Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας καλούν την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή των μέτρων που εξαγγέλθηκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που επέφεραν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
 
Ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής παρουσίασε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τα 20 στοχευμένα μέτρα για τον αγροτικό τομέα που λήφθηκαν προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκάλεσε η πανδημία και τα οποία θα έχουν δαπάνη 20 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Η Επιτροπή Γεωργίας, κατά τη συνεδρία της, ζήτησε ενημέρωση για τις επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα λόγω της έξαρσης της πανδημίας του ιού COVID-19 καθώς και τα σχετικά μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα που προτίθεται να λάβει η εκτελεστική εξουσία.
 
Ο Υπουργός Γεωργίας  σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία διευκρίνισε ότι τα μέτρα αυτά απευθύνονται σε όλους τους αγρότες και στοχεύουν σε στήριξη του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα.
 
Αναφερόμενος στις ζημιές που προκλήθηκαν κατά την πρόσφατη χαλαζόπτωση, είπε ότι καταγράφονται οι ζημιές που προκάλεσε η θεομηνία στις ορεινές περιοχές προσθέτοντας ότι οι πληγέντες θα στηριχθούν από το κράτος.
 
Περαιτέρω ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι προχωρά ο ανασχεδιασμός του αγροτικού τομέα και σε συνεργασία με την ΕΕ, προωθείται το πρόγραμμα από το αγρόκτημα στο πιάτο, το οποίο είναι έμπνευση της Κύπριας Επιτρόπου για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων Στέλλας Κυριακίδου.
 
Ο κ. Καδής διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα αποσκοπεί σε μείωση της παρέμβασης των εμπόρων μεταξύ παραγωγού – καταναλωτή και για να προωθηθούν καλλιέργειες πιο φιλικές προς το περιβάλλον.
 
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας Άντρος Καυκαλιάς ανέφερε ότι οι εξαγγελίες το κράτους προωθούνται με μεγάλη καθυστέρηση την ώρα που οι αγρότες δίνουν αγώνα επιβίωσης.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος εξέφρασε ικανοποίηση για τα γρήγορα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση και το κόμμα του στηρίζουν τους αγρότες και τον αγροτικό τομέα.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης εξέφρασε την άποψη ότι ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, πρόσθεσε ότι οι γεωργοί είναι σε απόγνωση και διατύπωσε τη θέση ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή.

Πρόσθεσε ότι το κόμμα του ζήτησε βελτίωση του νέου σχεδίου διαχείρισης κινδύνων στην γεωργική παραγωγή, τη διεύρυνση των κριτηρίων και των προϋποθέσεων για ένταξη των παραγωγών στο σχέδιο αντιχαλαζικής προστασίας, και τη συνέχιση της διερεύνησης της δυνατότητας εξαγωγής αμνοεριφίων στο Ισραήλ. Ο κ. Πιττοκοπίτης κάλεσε την Εκτελεστική Εξουσία «ν’ αφήσει τις βαρύγδουπες διακηρύξεις και δεσμεύσεις και να προχωρήσει άμεσα σε έμπρακτα σε μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου».
 
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας παρατήρησε ότι οι αγρότες χόρτασαν με εξαγγελίες και είναι η ώρα που πρέπει η Κυβέρνηση να υλοποιήσει προγράμματα.  Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή ο αγροτικός τομέας πιέζεται επικίνδυνα και πως για να έχουν αξία τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν θα πρέπει να υλοποιηθούν τουλάχιστον μέχρι το επόμενο τρίμηνο όπως ανακοινώθηκε και δόθηκε διαβεβαίωση από τον αρμόδιο Υπουργό στην Επιτροπή Γεωργίας.
 
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου αναφέρθηκε σε αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των Κυπρίων παραγωγών, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να προωθηθεί τάχιστα το πρόγραμμα από το αγρόκτημα στο πιάτο.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έντονος ο Κέττηρος για τις προσφυγικές κοινότητες-Ζητά στρατηγικό σχεδιασμό
Το 2026 στη Βουλή η ειδική νομοθεσία για αναπηρία-Βάλλουν κατά Υφυπουργείου Πρόνοιας οι οργανώσεις
Κομβικό θεωρεί το 2025 για τον τουρισμό ο Πρόεδρος-Στόχος η αναβάθμιση των επιμέρους τουριστικών προορισμών
Ζητά τιμολόγηση με βάση τη χρήση σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές περιοχές η Βουλή
Καλούν στη Επιτροπή Γεωργίας την Παναγιώτου για τη λίμνη Μεμί-Ζητούν λύσεις για άρδευση οι βουλευτές
Απαντά στην Ελεγκτική για τις στάσεις το Τμήμα Δημοσίων Έργων-«Υπήρξε εκθειασμός του νέου σχεδιασμού»
Σοβαρά λάθη και ευθύνες καταλογίζει η Ελεγκτική σε ΤΔΕ για τις έξυπνές στάσεις-«Μικρές με μηδενική ορατότητα»
Λειτουργούν μόνο 16 από τους 26 ναυαγοσωστικούς πύργους στη Λεμεσό-Προβληματισμός για την υποστελέχωση
Στους 37 βαθμούς θερμοκρασία-Ο καιρός μέχρι την Παρασκευή
Ψάχνουν λύσεις για τους αγρότες και την έλλειψη νερού-Επί τάπητος το νομοσχέδιο για τα εξώδικα σε πολίτες