Προειδοποιεί με επαναφορά μέτρων ο Κωστρίκης-Ανησυχία και προβληματισμός

Δεν έκρυψε τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού σε χώρους εστίασης και παραλιακά μέτωπα, το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Λεόντιος Κωστρίκης.

Ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο κάλεσε όλους να τηρούν ευλαβικά τις αποστάσεις και να μην συμπεριφέρονται ωσάν να έφυγε η πανδημία.

«Χτες κάναμε μια βόλτα με τη σύζυγό μου στην παραλιακή Λεμεσού και διαπίστωσα πως υπήρχε απειθαρχία και συνωστισμός. Τα άτομα, κυρίως νεαροί, είναι πως δεν πειθάρχησαν και αυτό με προβληματίζει. Χθες είχαμε και ένα εγχώριο κρούσμα κάτι που δείχνει ότι υπάρχουν εγχώριες εστίες. Εάν βρεθεί ένα κρούσμα σε κάποιο χώρο που είχε συνωστισμό, δεν θα μπορούμε να το εντοπίσουμε. Θα είναι αδύνατο να κάνουμε οτιδήποτε».

Ο κ. Κωστρίκης απηύθυνε δραματική έκκληση προς τους νέους να τηρούν τα μέτρα.

«Η παράκληση μου προς τους νέους είναι να λαμβάνουν και να τηρούν τα μέτρα. Αντιλαμβάνομαι τα συναισθήματά τους και την ανάγκη τους να βρεθούν με τους φίλους τους. Δυστυχώς, όμως, ο ιός δεν έφυγε από την Κύπρο και πρέπει να τον ξέρουν. Είναι σε μικρές εστίες, αλλά είναι ανάμεσά μας.

Εάν αρχίσουμε να βλέπουμε πολλά κρούσματα κάθε μέρα, δέκα και δεκαπέντε και ο επιδημιολογικός δείκτης ανεβεί πάνω από το ένα, δυστυχώς η επιστημονική επιτροπή θα δώσει συμβουλή στην Κυβέρνηση να επαναφέρει κάποια μέτρα. Δεν μπορούμε να χαλάσουμε την εικόνα για μερικούς. Ο κόσμος συμπεριφέρεται σαν να εξαφανίστηκε ο ιός. Δεν εξαφανίστηκε, είναι ανάμεσά μας. Σκεφτείτε να βρεθεί ένα κρούσμα στην παραλία και κάποιος δεν τήρησε αποστάσεις. Τι θα μας πει αυτός που θα ιχνηλατήσουμε τις επαφές του; Ότι ήρθε σε επαφή με 100 άτομα που δεν τα ξέρει; Πού θα τους βρούμε. Θα δημιουργηθεί μια συστάδα λοιμώξεων. Η επαναζωπύρωση μπορεί να γίνει σε μερικές μέρες, δεν θα πάρει μήνες».

Ο καθηγητής Μοριακης Ιολογίας, εξέφρασε την άποψη πάντως πως μπορεί να υπάρξουν τοπικές αναζωπυρώσεις, αλλά δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει τσουνάμι κρουσμάτων.

«Χτες είχαμε 7 κρούσματα από αφίξεις από Ηνωμένο Βασίλειο. Πρέπει να πούμε ότι η Βρετανία δεν είναι στις χώρες υψηλού κινδύνου. Και η γ΄ φάση θα είναι ελεγχόμενη πιστεύω, επειδή θα γίνονται τεστ.

Στην Κύπρο η εγχώρια λοίμωξη είναι σε χαμηλά επίπεδα και αποτελεί εξαιρετικά καλό προορισμό για χώρες που θέλουν να κάνουν τουρισμό. Αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε. Πρέπει να διατηρήσουμε το χαμηλό επιπολασμό και όταν έρθουν οι τουρίστες».

Σ’ ότι αφορά την απόφαση για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, έκανε λόγο για αστοχία της πολιτείας.

«Η πολιτεία κάνει ότι είναι δυνατόν. Υπήρχε αστοχία για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, αλλά δεν ήταν εσκεμμένο. Πρόκειται για μεγάλο λάθος και προσπαθούν να το διορθώσουν».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Σοβαρά λάθη και ευθύνες καταλογίζει η Ελεγκτική σε ΤΔΕ για τις έξυπνές στάσεις-«Μικρές με μηδενική ορατότητα»
Λειτουργούν μόνο 16 από τους 26 ναυαγοσωστικούς πύργους στη Λεμεσό-Προβληματισμός για την υποστελέχωση
Στους 37 βαθμούς θερμοκρασία-Ο καιρός μέχρι την Παρασκευή
Ψάχνουν λύσεις για τους αγρότες και την έλλειψη νερού-Επί τάπητος το νομοσχέδιο για τα εξώδικα σε πολίτες
Καρότο και μαστίγιο Γεώργιου σε Τυχικό-Αντιφατικές ενέργειες για μνημόσυνο και διαμονή στην Αρχιεπισκοπή
Ένα στους δύο ΑμεΑ δεν λαμβάνουν επίδομα στην Κύπρο-«Η αναπηρία δεν συνεπάγεται με περιθωριοποίηση»
Εισηγείται άμεσα διαβουλεύσεις με οργανώσεις αναπήρων και Υφυπουργείο Πρόνοιας η Επ. Διοικήσεως
Ξεκαθαρίζει το Τμ. Περιβάλλοντος για τους πύργους στη Λάρνακα-«Δεν γνωμοδοτεί βάσει του ποιος είναι ο αιτητής»
Απειλές δέχονται μέλη του προσωπικού του Τμήματος Τελωνείων-«Έχουν ενταθεί επικίνδυνα, δεν μας πτοούν»
Στελεχωμένοι οι 11 από 19 ναυαγοσωστικούς πύργους της Λάρνακας-Ποια τα κριτήρια πρόσληψης