Επιστρέφουν μαθητές ειδικής εκπαίδευσης-Η κατηγοριοποίηση και τεστ σε συνοδούς

Σε εξετάσεις για κορωνοϊό υποβάλλονται όλοι οι συνοδοί των παιδιών με αναπηρία, που θα επιστρέψουν κανονικά στα σχολεία τους, ενώ για τα παιδιά εναπόκειται στην κρίση των γονιών αν θα το πράξουν, ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, ενώ όπως σημείωσε ένα σύνολο 769 μαθητών ειδικής εκπαίδευσης, Δημοτικής και Μέσης, μπορούν να φοιτήσουν κανονικά στα σχολεία, καθώς πρόκειται για παιδιά που φοιτούν στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ
 
Ο Πρόδρομος Προδρόμου στις δηλώσεις του, μετά το πέρας της σύσκεψης που είχε με εκπαιδευτικές οργανώσεις και οργανωμένους γονείς Μέσης εκπαίδευσης, σημείωσε πως η ειδική επιτροπή του Υπουργείου έχει ήδη ξεκινήσει να αξιολογεί τις αιτήσεις που έχει ενώπιον της, όσον αφορά στα παιδιά της ειδικής εκπαίδευσης, ενώ σημείωσε πως τα παιδιά έχουν χωριστεί σε δύο κατηγορίες, τα ειδικά σχολεία και τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης, αλλά σε ειδικές μονάδες.
 
«Για τα υπόλοιπα παιδιά, έχουμε δύο κατηγορίες. Τα ειδικά σχολεία, που λήφθηκε απόφαση πως σε αυτή τη φάση δεν λειτουργούν ακόμα, αλλά θα επανέλθουμε σε αυτό το θέμα. Η δεύτερη κατηγορία είναι τα παιδιά που έχουν κάποιο ζήτημα υγείας και φοιτούν σε ειδικές μονάδες στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης. Όσον αφορά στους μαθητές της δεύτερης κατηγορίας, οι διαδικασίες που έχουν υιοθετηθεί και η λειτουργία της ειδικής επιστημονικής ιατρικής επιτροπής, στοχεύει ακριβώς στο να αποφεύγονται οι διακρίσεις σε βάρος των παιδιών αυτών, προκειμένου για αυτά τα παιδιά να τηρηθούν οι υγειονομικοί κανόνες, όπως και για τα άλλα παιδιά».
 
Ο κ. Προδρόμου υπέδειξε πως η συνεδρίασε η ειδική επιτροπή, με τη συνεργασία εκπροσώπων από την ειδική ομάδα συμβούλων των λοιμοξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, τονίζοντας πως γίνονται διαβουλεύσεις ώστε να βρεθεί τρόπος να φοιτήσουν στα σχολεία και τα παιδιά με αναπηρία. Διαμήνυσε πως το Υπουργείο Υγείας έχει προτείνει δύο κατηγορίες παιδιών, με την πρώτη να αφορά τα παιδιά που δεν έχουν κάποια εμφανή ευπάθεια για σοβαρή νόσηση, σε σχέση με τον κορωνοϊό και θα πρέπει να υπάρξει συγκατάθεση των ειδικών για να μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο. Υπέδειξε πως θα υπάρξει μια επιμόρφωση των συνοδών, για να επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές.
 
«Στη δεύτερη κατηγορία, όπως προτείνεται από το Υπουργείο Υγείας ανήκουν κάποια παιδιά που έχουν κάποια ευπάθεια για σοβαρή νόσηση από τον κορωνοϊό. Συστήνεται αυτά τα παιδιά να παραμείνουν στο σπίτι. Το Υπουργείο Υγείας συστήνει να υπάρχει αξιολόγηση από τις επιτροπές και αυτό θα κάνουμε. Η ειδική επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με τους ειδικούς του Υπουργείου Υγείας, θα συνεχίσουν να συνεδριάζουν και προτρέπω τους γονείς να συνεργαστούν μαζί τους. Είναι αχρείαστο να συνεχιστεί μια συζήτηση με αφορισμούς και έντονα συναισθήματα που κατανοώ απολύτως».
 
Όσον αφορά τα ειδικά σχολεία, σημείωσε ο Πρόδρομος Προδρόμου, «τα οποία δεν λειτουργούν σε αυτή τη φάση, το Υπουργείο Παιδείας αποτάθηκε στο Υπ. Υγείας για να δοθεί μια απόφαση ή μια κατεύθυνση για να επαναλειτουργήσουν και αυτά τα σχολεία».
 
Ο υπουργός Παιδείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως τα νηπιαγωγεία, τόσο δημόσια, όσο και ιδιωτικά, με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, παραμένουν κλειστά, εκτός και αν αναθεωρηθούν οι αποφάσεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα διαμαρτυρία από τους γονείς παιδιών με αναπηρία-«Ο ρατσισμός έχει Υπουργείο»
 
Έντονες αντιδράσεις γονέων
Ο υπουργός Παιδείας, μετά τις δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, είχε μια σύντομη συνάντηση με τους γονείς παιδιών με αναπηρία, που βρέθηκαν έξω από το Υπουργείο Παιδείας και διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση του Υπουργείου να συσταθεί ειδική επιτροπή που θα αποφασίσει ποια παιδιά θα επιστρέψουν στα σχολεία.
 
Οι γονείς ζήτησαν από τον υπουργό Παιδείας να τους εξηγήσει τι θα γίνει με τα ειδικά σχολεία, με τον κ. Προδρόμου να επαναλαμβάνει ότι μετά από απόφαση της Κυβέρνησης, θα παραμείνουν κλειστά, εξηγώντας πως έχουν γίνει διάφορες συζητήσεις και θα γίνουν διαβήματα, ώστε οι ειδικοί να επανεξετάσουν τα δεδομένα.  
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για επιχορηγούμενες άδειες εργοτοδουμένων-Ποιοι οι δικαιούχοι
ΟΚΥπΥ: Προσωρινά κλειστό το Κέντρο Υγείας Αμμοχώστου
Υπ. Εργασίας: Αφοσίωση Κυβέρνησης στη διασφάλιση καλύτερων μισθών και συντάξεων
Έναρξη αιτήσεων για το σχέδιο ενίσχυσης νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας
Στην Κύπρο τυχερό πεντάρι του Τζόκερ-Το ποσό που κέρδισε
Διακόπτονται τα μαθήματα λόγω καύσωνα, κανονικά διεξάγονται οι Παγκύπριες Εξετάσεις
Κόκκινη προειδοποίηση από το Τμήμα Μετεωρολογίας, στους 45 βαθμούς ο υδράργυρος
Την στασιμότητα δεκαετιών πληρώνουν οι μαθητές-Διπλό μέτωπο στη Βουλή για τα κλιματιστικά
Υφ. Τουρισμού: Δεν υπήρξε κανένα περιστατικό ακύρωσης πτήσης προς την Κύπρο για πυρκαγιές
Κλιματιζόμενοι χώροι για προστασία από καύσωνα σε Δήμους Λατσιών και Στροβόλου