Το επιδημιολογικό προφίλ των χωρών που έλαβαν boarding pass για την Κύπρο

Στις τελικές ανακοινώσεις, αναφορικά με τις χώρες που θα ενταχθούν στην πρώτη και τη δεύτερη φάση ανοίγματος των κυπριακών αιθέρων από τις οποίες η Κύπρος θα δέχεται επισκέπτες, κατέληξε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, με τον υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Καρούσο να τις ανακοινώνει.
 
To Σχέδιο Δράσης προνοεί δύο φάσεις για άνοιγμα των αεροδρομίων και επαναφορά της συνδεσιμότητας της Κύπρου με άλλες χώρες, για την περίοδο εννέα με 19 Ιουνίου και την περίοδο μετά τις 20 Ιουνίου. Η επιστημονική ομάδα υπό τις οδηγίες του δρ. Γιώργου Νικολόπουλου προχώρησε σε ταξινόμηση χωρών με βάση την επιδημιολογική τους εικόνα, σε δύο κατηγορίες χωρών, με τις οποίες αποκαθίσταται η αεροπορική σύνδεση της Κύπρου.
 
Πιο κάτω αναλύονται τα επιδημιολογικά δεδομένα των 13 χωρών που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, δηλαδή τις πιο ασφαλείς χώρες από τις οποίες η Κύπρος θα δέχεται επιβάτες από τις 9 Ιουνίου και από τις 20 Ιουνίου θα μπορούν να έρχονται χωρίς να προσκομίσουν πιστοποίηση για τεστ κορωνοϊού με αρνητικό αποτέλεσμα.
 
Δείτε την επιδημιολογική εικόνα των χωρών της Α κατηγορίας

Ελλάδα

H Ελλάδα, αναμφίβολα, είναι μια από τις χώρες της Ε.Ε. που διαχειρίστηκε υποδειγματικά το θέμα του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι χθες, μετρά μόλις 274 κρούσματα κορωνοϊού ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, αριθμός που μεταφράζεται σε 2853 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Όσο αφορά τον αριθμό των νεκρών, μετρά μόλις 16 ανά ένα εκ. πληθυσμού που μεταφράζεται σε πραγματικό αριθμό 168 νεκρών.

Σήμερα ή αύριο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων και την Δευτέρα θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις. Το σενάριο που κυριαρχεί θέλει την επαναλειτουργία των σχολείων την 1η Ιουνίου -σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα- και το άνοιγμα των παιδικών σταθμών.
 
Εφόσον ληφθεί η απόφαση επαναλειτουργίας, θα είναι για το διάστημα 1-30 Ιουνίου, ενώ τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι αυτά που έχουν ληφθεί και στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, δηλαδή όχι περισσότεροι από 15 μαθητές ανά τάξη, τήρηση απόστασης ασφαλείας 1,5 μέτρων συμπεριλαμβανομένων των θρανίων.

Από την ερχόμενη Δευτέρα, επιχειρείται ένα μεγάλο άνοιγμα μετά το γενικό lockdown αφού ανοίγουν καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ ενώ ανοίγουν και τα αεροδρόμια για τις εσωτερικές πτήσεις χωρίς περιορισμούς. 
 
Σλοβακία
Η Σλοβακία πέτυχε επιδόσεις, παρόμοιες με αυτές της Ελλάδας. Μετρά 275 κρούσματα ανά ένα εκ. πληθυσμού (1503 κρούσματα) και μόλις πέντε θανάτους ανά ένα εκ. πληθυσμού (28).
 
Η  ημερήσια αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού κυμαίνεται σε μονοψήφια επίπεδα, από τα τέλη Απριλίου, ενώ από την Τετάρτη άνοιξαν τα εμπορικά κέντρα, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα, ενώ θα επιτρέπονται, υπό αυστηρούς υγειονομικούς όρους, οι δημόσιες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή έως 100 ανθρώπων.
 
Η Σλοβακία επέβαλε αυστηρό lockdown στα πρώτα στάδια της κρίσης. Από την Πέμπτη, οι Σλοβάκοι έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν ελεύθερα για ένα διάστημα 24 ωρών σε άλλα 8 ευρωπαϊκά κράτη, χωρίς να χρειάζεται να παρουσιάσουν ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού ή να αντιμετωπίζουν καραντίνα δύο εβδομάδων μόλις επιστρέψουν. Οι 8 χώρες είναι: η Γερμανία, η Τσεχία, η Αυστρία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Ελβετία και η Σλοβενία.
 
Επιπλέον, η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους δεν είναι υποχρεωτική πλέον, όμως οι πολίτες θα πρέπει να κρατούν απόσταση 5 μέτρων ο ένας από τον άλλο. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους, όπως καταστήματα και γραφεία.
 
Η Σλοβακία θα ξανανοίξει τα νηπιαγωγεία και τις πρώτες πέντε τάξεις του δημοτικού την 1η Ιουνίου, με τη συμμετοχή σε εθελούσια βάση.
 
Σχολιάζοντας τον χαμηλό απολογισμό θανάτων, η Αλεξάντρα Μπραζίνοβα, επιδημιολόγος της Ιατρικής Σχολής στο πανεπιστήμιο Comenius, απάντησε ότι η Σλοβακία διδάχθηκε από τα λάθη των άλλων και άρχισε, επίσης, νωρίς τη διεξαγωγή εξετάσεων στους οίκους ευγηρίας.
 
Ισραήλ
Το Ισραήλ κατέγραψε μέχρι σήμερα 16690 επιβεβαιωμένα κρούσματα που μεταφράζονται σε 1932 κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού. Οι συνολικοί θάνατοι ανήλθαν στους 279, δηλαδή 32 νεκροί ανά ένα εκ. πληθυσμού.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel, τρεις παράγοντες ήταν οι καθοριστικοί στον αγώνα κατά της πανδημίας: η ταχύτητα της λήψης των περιοριστικών μέτρων, όταν ήταν αρκετά νωρίς, η αποδοτικότητα του συστήματος υγείας και η συμπεριφορά του πληθυσμού.

Ένα άλλο από τα ισραηλινά media, η Jerusalem Post, εστιάζει σε αυτήν την τελευταία παράμετρο, τη λαϊκή προσαρμοστικότητα. Η πλειονότητα των πολιτών, λέει, ακολούθησε και τήρησε κατά γράμμα τις οδηγίες της κυβέρνησης όχι επειδή συνέβη κάποιο θαύμα, αλλά επειδή οι Ισραηλινοί είναι εξοικειωμένοι με τις εθνικές κρίσεις. Η ασφάλεια για αυτούς είναι πάντα πολύ σοβαρή υπόθεση, πρωταρχικής σημασίας. Είναι συνηθισμένοι να υπακούσουν στις εντολές και να συνεργάζονται με τις αρχές: όταν, λόγου χάρη, ένας Ισραηλινός βλέπει ένα δέμα παρατημένο ή κάποια ύποπτη κίνηση, σπεύδει να το αναφέρει αμέσως.
 
Βουλγαρία
Η Βουλγαρία μετρούσε μέχρι χθες 2372 κρούσματα κορωνοϊού, δηλαδή 341 κρούσματα ανά ένα εκ. πληθυσμού καθώς επίσης και 125 νεκρούς, δηλαδή 18 νεκρούς ανά ένα εκ. πληθυσμού.

Η χώρα που κατέγραψε σχεδόν άριστες επιδόσεις στη διαχείριση της πανδημίας άρχισε την χαλάρωση του lockdown που είχε επιβληθεί, ενώ είναι από τις πρώτες χώρες της Ε.Ε., που κατάργησε την απαγόρευση εισόδου επισκεπτών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες της ζώνης Σένγκεν,Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε όμως ότι οι άνθρωποι που φθάνουν στη Βουλγαρία θα συνεχίσουν να μένουν για 14 ημέρες σε καραντίνα.

Ωστόσο αυτή η καραντίνα των 14 ημερών δεν θα ισχύει πλέον για τους Βούλγαρους πολίτες και για τους πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ που ταξιδεύουν για ανθρωπιστικούς λόγους και γι' αυτούς που είναι «αντιπρόσωποι εμπορικών, οικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων».

Η καραντίνα δεν θα ισχύει επίσης για πρόσωπα που σχετίζονται άμεσα με τις κατασκευές, τη συντήρηση, τη λειτουργία και τη διασφάλιση της ασφάλειας βουλγαρικών υποδομών στρατηγικής και κρίσιμης σημασίας, ανέφερε το υπουργείο.

Την Τρίτη η Βουλγαρία ανακοίνωσε πως συμφώνησε με την Ελλάδα και τη Σερβία να χαλαρώσουν από την 1η Ιουνίου μερικούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν για να περιορισθεί η μετάδοση του κορωνοϊού. Μέχρι χθες, Πέμπτη, η Βουλγαρία είχε 2.331 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και 120 νεκρούς, αριθμό σχετικά χαμηλό στην Ευρώπη.
 
Μάλτα
Το άλλο μεγάλο νησί της Ευρώπης, η Μάλτα επίσης κατέγραψε πολύ καλές επιδόσεις. Με πληθυσμό λίγο μικρότερο από της Κύπρου, μετρούσε μέχρι χθες 600 επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού, και μόλις έξι θανάτους. Δηλαδή 1359 περιπτώσεις σε αναλογία ενός εκ. πληθυσμού και 14 θανάτους ανά ένα εκ. πληθυσμού.

Η περίπτωση της Μάλτας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αφού καθυστέρησε πάρα πολύ να ανακοινώσει το πρώτο της κρούσματα, ενώ στις αρχές Μαΐου ξεκίνησε την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων.

Μάλιστα τον πρώτο της νεκρό τον κατέγραψε στις εννέα Απριλίου, γεγονός που είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον και των ειδικών. Μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα που καταγράφηκε στη χώρα τον Μάρτιο οι αρχές έκλεισαν σταδιακά τα λιμάνια της, τα σχολεία και τα μη απαραίτητα καταστήματα, ενώ απαγόρευσαν τις συναθροίσεις, ωστόσο δεν επιβλήθηκε καθολικό lockdown.
 
Δανία
Μέχρι στιγμής στη Δανία έχουν καταγραφεί 11.230 κρούσματα του κορωνοϊού που μεταφράζονται σε 1940 κρούσματα ανά ένα εκ. πληθυσμού  και 554 θανάτους που μεταφράζονται σε 97 νεκρούς ανά ένα εκ. πληθυσμού.Τα κοινοβουλευτικά κόμματα αποφάσισαν προχθές για την επόμενη φάση του ανοίγματος της χώρας μετά το lockdown.

Στις 15 Απριλίου άρχισαν να ανοίγουν παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, ενώ ξεκίνησαν και πάλι τα μαθήματα στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων υγιεινής και κοινωνικής απόστασης.

Τα λύκεια άνοιξαν αυτή την εβδομάδα και στη συνέχεια θα ανοίξουν κινηματογράφοι, ζωολογικοί κήποι και μουσεία.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη έδειξε ότι μόνο το 1% των Δανών που ήρθαν σε επαφή με τον κορωνοϊό έχουν αποκτήσει ανοσία σε αυτόν, κάτι που σημαίνει ότι παραμένει το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος της επιδημίας.
 
Νορβηγία
Η Νορβηγία των 5,4 εκ. κατοίκων κατέγραψε μέχρι χθες 8309 κρούσματα (1534 ανά ένα εκ. πληθυσμού) και 235 νεκρούς (43 ανά ένα εκ. πληθυσμού).
Μεταξύ των πρώτων χωρών στην Ευρώπη, η Νορβηγία άνοιξε ξανά τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία την 20η Απριλίου, κατόπιν τα σχολεία για τους μικρότερους μαθητές, ηλικίας 6 έως 10 ετών, μία εβδομάδα αργότερα.
 
Η επαναλειτουργία αυτών των ιδρυμάτων, που είχαν κλείσει στις 12 Μαρτίου, προκάλεσε ανησυχία, ιδίως μεταξύ των γονέων. Η Νορβηγία, εφάρμοσε καθεστώς ήμι-καραντίνας, κατάφερε να θέσει "υπό έλεγχο" τη διασπορά του ιού στο έδαφός της, όπως εκτιμά η κυβέρνηση της χώρας.

Ο ρυθμός αναπαραγωγής της νόσου, δηλαδή ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνονται από κάθε ασθενή έπεσε κάτω από το όριο του 1, στο 0,7 έναντι 2,5 πριν από την υιοθέτηση των περιοριστικών μέτρων κατά της επιδημίας στα μέσα Μαρτίου.

Προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά του ιού, η Νορβηγία επέβαλε περιορισμούς στις μετακινήσεις, έκλεισε ορισμένους δημόσιους χώρους, όπως μπαρ, γυμναστήρια και κομμωτήρια και απαγόρευσε τη διεξαγωγή αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Εντούτοις, επέτρεψε στους πολίτες να κάνουν βόλτες σε υπαίθριους χώρους και τζόκινγκ, την ώρα που τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν ανοικτά.
 
Ουγγαρία
Η Ουγγαρία καταγράφει σύμφωνα με τα δεδομένα, την πέμπτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Συγκεκριμένα μέχρι χθες, κατέγραψε μόλις 381 κρούσματα ανά ένα εκ. πληθυσμού (3678), και 49 θανάτους ανά ένα εκ. πληθυσμού (476).

Η ουγγρική Κυβέρνηση του Βίκτωρ Όρμπαν, δέχθηκε επικρίσεις από άλλες χώρες της Ε.Ε. διότι έλαβε λευκή επιταγή από το κοινοβούλιο της χώρας για να κυβερνά με διατάγματα χωρίς να λογοδοτεί.

Βέβαια οι χειρισμοί του ήταν προς την ορθή κατεύθυνση, με βάση και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.
Η Ουγγαρία έχει παραμείνει σε lockdown περισσότερο από έναν μήνα, με αποτέλεσμα να χαθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, τις οποίες ο Ορμπάν είπε πως θέλει να αποκαταστήσει, προσθέτοντας πως αυτό είναι το πιο σημαντικό τμήμα των σχεδίων του για τη διαχείριση της κρίσης.
 
Γερμανία
Σε πολύ δυσχερέστερη θέση από άλλες χώρες που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, βρίσκεται η Γερμανία. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, μέχρι χθες εντοπίστηκαν 179 χιλιάδες κρούσματα που μεταφράζονται σε 2139 κρούσματα ανά ένα εκ. κατοίκους, ενώ καταγράφηκαν 8316 θάνατοι που μεταφράζονται σε 99 θανάτους ανά ένα εκ. κατοίκους.

Η Γερμανία λίγες ημέρες μετά τη χαλάρωση των μέτρων κατέγραψε νέα ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της, γεγονός που προβλημάτισε τις Αρχές, την ώρα που οργανωμένες ομάδες πολιτών διοργανώνουν σε εβδομαδιαία βάση εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής της Covid-19 (R) ανέβηκε στο 1,1, κάτι που σημαίνει ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μεταδίδει τον κορωνοϊό σε 1,1 άλλους. Όταν ο αριθμός αυτός ξεπερνά το 1, ο αριθμός των κρουσμάτων σημειώνει αύξηση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, είχε ανακοινώσει την άρση πολλών περιοριστικών μέτρων, ανάμεσά τους το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων και το άνοιγμα των περισσότερων καταστημάτων.
 
Αυστρία
Η Αυστρία κατέγραψε μέχρι χθες 1826 κρούσματα ανά ένα εκ. πληθυσμού (16436) και 71 θανάτους ανά ένα εκ. πληθυσμού (635).
Ιδιαίτερα καλοί ήταν και οι χειρισμοί του Σεμπαστιάν Κουρτς στην Αυστρία, με ένα γενναίο lockdown το οποίο έτυχε χαλάρωσης τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Κούρτς ήταν ο εμπνευστής της ταξιδιωτικής φούσκας και απευθύνθηκε στην Τσεχία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, την Γερμανία και το Λιχτενστάιν.
Με τον όρο ταξιδιωτική φούσκα σημειώνεται μια ζώνη ασφαλούς ταξιδιού ανάμεσα σε κράτη, τα οποία είτε γειτονεύουν, είτε (και κυριότερο) δεν έχουν σημειώσει πολλά κρούσματα από τον κορωνοϊό, εντός της οποίας είναι πιο εύκολη η μετακίνηση. Πολίτες χωρών εκτός της «φούσκας» εξακολουθούν να μπαίνουν αυτόματα σε καραντίνα εφόσον θελήσουν να περάσουν τα σύνορα των κρατών αυτών.

Μόνον στα σύνορα με την Ουγγαρία διατηρούνται πιο αυστηροί έλεγχοι , λόγω της μεταναστευτικής κατάστασης, με τις προϋποθέσεις εισόδου να παραμένουν αμετάβλητες.

Μέχρι τις 31 Μαΐου η είσοδος στην Αυστρία επιτρέπεται - χωρίς την υποχρέωση υποβολής αρνητικού τεστ κορωνοϊού ή καραντίνας στο σπίτι - μόνο για διασυνοριακές μετακινήσεις και για μετακινήσεις για επαγγελματικούς και οικογενειακούς λόγους.
 
Φινλανδία
Η Φινλανδία κατέγραψε μέχρι χθες 6537 επιβεβαιωμένα κρούσματα που μεταφράζονται σε 1180 κρούσματα ανά ένα εκ. πληθυσμού και 306 θανάτους που μεταφράζονται σε 55 νεκρούς ανά ένα εκ. πληθυσμού.

Η χώρα κατέγραψε ποσοστά μικρότερα σε σχέση με άλλες σκανδιναβικές χώρες, γεγονός που ώθησε τους επιδημιολόγους να προειδοποιήσουν ότι νέα κύματα της επιδημίας ενδέχεται να είναι πιο σοβαρά.

Όμως ήταν από τις πρώτες χώρες που άνοιξε τα σχολεία για τους μαθητές με το συνδικάτο των καθηγητών να ασκεί έντονη κριτική. Η Φινλανδία εφάρμοσε στα μέσα Μαρτίου περιοριστικά μέτρα, ανάμεσα στα οποία και το κλείσιμο των σχολείων για τα παιδιά άνω των 10 ετών, με την εντολή και τα πιο μικρά παιδιά να μείνουν σπίτι, εκτός κι αν οι γονείς τους εργάζονται σε βασικούς τομείς.

Νωρίτερα τον Μάιο η κυβέρνηση της Φινλανδίας είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της για τη σταδιακή επανέναρξη της οικονομίας και τη χαλάρωση των μέτρων. Εστιατόρια, μπαρ και πολιτιστικοί χώροι όπως τα θέατρα, θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου, τηρώντας τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και την απαγόρευση συνάθροισης περισσότερων από 50 ατόμων. Η απαγόρευση συνάθροισης περισσότερων των 500 ατόμων αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ έως τα τέλη Ιουλίου.
 
Σλοβενία
Στη Σλοβενία μέχρι χθες καταγράφηκαν μέχρι χθες 1468 περιστατικά κορωνοϊού, δηλαδή, 706 κρούσματα ανά ένα εκ. κατοίκους. Οι θάνατοι ανήλθαν στους 106, δηλαδή 51 νεκρούς ανά ένα εκ. κατοίκους.

H Σλοβενία στις 15 Μαΐου, κήρυξε το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού στην επικράτειά της και έγινε, έτσι, η πρώτη χώρα της Ευρώπης που κάνει τέτοια αναγγελία.

Οι αρχές καταγράφουν λιγότερα από επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 καθημερινά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι άνθρωποι που φθάνουν στη σλοβενική επικράτεια από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα για επτά ημέρες, όπως όριζε μέτρο που είχε επιβληθεί στις αρχές του Απριλίου.

Η επίσημη κήρυξη του τέλους της επιδημίας σημαίνει πως ορισμένα μέτρα - ιδίως η χορήγηση οικονομικής στήριξης στους πολίτες και στις επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από την κρίση που προκάλεσε - θα τερματιστούν στα τέλη του Μαΐου.

Η κυβέρνηση του Γιάνσα ξεκαθάρισε πως οι αλλοδαποί που παρουσιάζουν συμπτώματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη χώρα. Ενώ το μέτρο της καραντίνας για τουλάχιστον 14 ημέρες συνεχίζει να αφορά αλλοδαπούς από κράτη εκτός ΕΕ, εξαιρουμένων των διπλωματών και όσων εργάζονται σε μεταφορές φορτίων.

Από τις 14 Μαΐου, οι πολίτες καλούνταν να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, να τηρούν απόσταση 1,5 μέτρου και να απολυμαίνουν τα χέρια τους όταν εισέρχονται σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Από τα μέσα του Μαρτίου η Λιουμπλιάνα έκλεισε όλα τα σχολεία, τα γυμναστήρια, τα γήπεδα, τα πολιτιστικά κέντρα, τα ξενοδοχεία και όλα τα καταστήματα πλην αυτών που πωλούν τρόφιμα και φάρμακα, ενώ ανέστειλε τη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Ωστόσο το lockdown, τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, άρχισαν να χαλαρώνουν ή να αίρονται από την 20ή Απριλίου. Οι συγκοινωνίες ξανάρχισαν νωρίτερα τον Μάιο, ενώ την περασμένη εβδομάδα μερίδα των μαθητών επέστρεψε στις τάξεις. Τα μπαρ και τα εστιατόρια, καθώς και τα μικτά ξενοδοχεία δυναμικότητας έως 30 δωματίων, επαναλειτούργησαν.
 
Λιθουανία
Η Λιθουανία καταγράφει την εντέκατη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη, με 1604 περιστατικά κορωνοϊού, που μεταφράζονται σε μόλις 588 κρούσματα ανά ένα εκ. κατοίκους και μόλις 61 νεκρούς που μεταφράζονται σε 22 νεκρούς ανά ένα εκ. κατοίκους.

Η πρωτεύουσα της χώρας, Βίλνιους, μία πόλη 580 χιλιάδων κατοίκων, μετατράπηκε σε ένα τεράστιο υπαίθριο καφέ-εστιατόριο-χώρος συνάντησης, αφού το μεγαλύτερο μέρος των δημόσιων χώρων διατέθηκε σε ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης ώστε να τοποθετηθούν τραπέζια έξω από τα μαγαζιά, τηρώντας με ευλάβεια όλες τις προκαθορισμένες αποστάσεις. 

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν αρχίσει να λειτουργούν ξανά οι καφετέριες, τα εστιατόρια, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και σχεδόν όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, ωστόσο, το υπουργείο Υγείας έχει θέσει πολύ σοβαρούς περιορισμούς ως προς τις αποστάσεις μεταξύ των πολιτών και τα μέτρα ασφαλείας, καθώς τα καταστήματα πρέπει να περιορίζουν τους πελάτες σε έναν τη φορά, οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές σε όλους τους δημόσιους χώρους, ενώ τα τραπέζια σε καφέ και εστιατόρια πρέπει να απέχουν μεταξύ τους δύο μέτρα.

Μαζί με τη  Λετονία και την Εσθονία, η Λιθουανία άνοιξαν από τις 15 Μαΐου τα σύνορά τους αποκλειστικά για τους πολίτες των χωρών τους, δημιουργώντας έτσι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα «ταξιδιωτικό κέλυφος» της Βαλτικής στο πλαίσιο της χαλάρωσης των περιορισμών στις μετακινήσεις που είχε καταστήσει αναγκαίους η πανδημία του κορωνοϊού

Δειτε Επισης

Την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία συζήτησαν οι ΥΠΑΜ ΕΕ, παρών και ο Πάλμας
Αποφασιστικότητα για διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης εκφράζει ο Χαρμαντζί
Υπό απεργίες και διαμαρτυρίες η συζήτηση "προϋπολογισμού" στα κατεχόμενα
Μήνυμα Λαβρόφ στη Δύση-«Μελετήστε προσεκτικά το νέο μας πυρηνικό δόγμα, δεν είναι απειλή, αλλά ενημέρωση»
Η Μόσχα επιβεβαίωσε την επίθεση της Ουκρανίας-«Χτύπησε εδάφη μας με αμερικανικούς πυραύλους»
Την Τετάρτη η απόφαση για κράτηση των δύο υπόπτων για την κλοπή χρηματοκιβωτίου στην Πάφο
Τα «ωφελήματα» Χριστοδουλίδη και η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που καταρρίπτει ισχυριζόμενες παρατυπίες
Αυτός είναι ο καταζητούμενος για την απόπειρα φόνου-Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση ο 24χρονος (pics)
Θετικό πρόσημο στις ενέργειες για τους εγκλωβισμένους-Άλυτο πρόβλημα οι βεβαιώσεις Αστυνομίας για τις διελεύσεις
Πρώτη η Κύπρος στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων-«Δεν θα χαθεί ούτε σεντ από τη βοήθεια που δίνεται»