Τρεις χιλιάδες πεντακόσια τα νέα περιστατικά καρκίνου κάθε χρόνο στην Κύπρο

Αυξητική είναι η τάση των νέων περιστατικών καρκίνου στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), ο οποίος σημειώνει ότι στην Κύπρο παρουσιάζονται 3.500 νέα περιστατικά καρκίνου τον χρόνο. 
 
Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του καρκίνου, που είναι από τις 25 – 31 Μαΐου, ο ΠΑΣΥΚΑΦ αναφέρει ότι οι πέντε πιο διαδεδομένοι τύποι καρκίνου ανάμεσα στους άνδρες είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, προστάτη, παχέος εντέρου, στομάχου, και συκωτιού και στις γυναίκες ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του τραχήλου της μήτρας και του στομάχου.
 
Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος συνεχίζει την ενημέρωση για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, με στόχο τη μείωση των περιστατικών καρκίνου στην Κύπρου.
 
Προσθέτει ότι με βάση τον Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου, που δημιούργησαν επιστήμονες από τη Διεθνή Επιτροπή για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC), ο ΠΑΣΥΚΑΦ συστήνει αποφυγή από το κάπνισμα, αποφυγή από το παθητικό κάπνισμα, διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, καθημερινή σωματική άσκηση, υιοθέτηση υγιεινής διατροφής, περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ, προστασία από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου, προστασία από τις καρκινογόνες ουσίες, έλεγχο ραδονίου, θηλασμό και αποφυγή ορμονικής θεραπείας, εμβολιασμό σε νεογέννητα και παιδιά και συμμετοχή σε οργανωμένα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου.
 
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος είναι η 2η αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
 
Σημειώνεται ότι το 2012, 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν, ενώ μέχρι το 2020 είκοσι εκατομμύρια άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον καρκίνο κάθε χρόνο. 
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι οι μισοί από τους θανάτους που συμβαίνουν στην Ευρώπη θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν ακολουθούσαν τις συστάσεις του κώδικα.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αγώνας για μια εξέταση στο ΤΑΕΠ-Καταγγελίες για ώρες ταλαιπωρίας ασθενών χωρίς καν να εξεταστούν
Σύγχυση για τα φαρμακεία στην Αγία Νάπα-Πώς απαντούν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες
Τα νέα δεδομένα για τη γνώση αρμοδίων από το 2017 για τους ΤΑΚΑΤΑ και οι κρίσιμες καταθέσεις από διευθυντές ΤΟΜ
Πάει για αυλαία η υπόθεση πυροβολισμών έξω από Κεντρικές-Σε ρόλο συνηγόρου υπεράσπισης ο πρώην βαρυποινίτης
Έβαλε φιμέ τζάμια μια μέρα πριν την εξαφάνιση Περικλέους ο Χάκερ-Η μυστήρια επίσκεψη του σε ξενοδοχείο της πόλης
Παναγιώτου: Γνώμονας η κοινωνική δικαιοσύνη για συνταξιοδοτικό, ΑΤΑ, ρύθμιση εργασίας
Εισβολή κουκουλοφόρων σε ελληνικό πανεπιστήμιο Στον νοσοκομείο φοιτητής που χτυπήθηκε με πυροσβεστήρα
Αποτεφρωτήριο μέχρι το 2030 ζητά η Κυπριακή Εταιρεία Αποτέφρωσης Νεκρών
Χειροπέδες σε τρεις ανήλικους για το χάος του Μεγάλου Σαββάτου στα Λειβάδια
Απειλές για τη ζωή της δέχεται Τ/κ δημοσιογράφος που έγραφε για τον Φαλγιαλί