Λιβύη: Η κυβέρνηση Σάρατζ ανακατέλαβε σημεία στα νότια της Τρίπολης

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ανακατέλαβε την Παρασκευή περιοχές στα νότια της Τρίπολης από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), ο οποίος μετά από 13 μήνες μαχών στα περίχωρα της πρωτεύουσας δέχεται πλέον μεγάλες πιέσεις.

Οι μαχητές της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) υποστηρίζουν ότι προωθήθηκαν σε πολλές συνοικίες και κατέλαβαν ένα στρατόπεδο. Ο LNA ωστόσο λέει ότι είχε ήδη αποσυρθεί από αυτές τις περιοχές, σε μια «ανθρωπιστική χειρονομία» με την ευκαιρία της γιορτής του Ραμαζανιού.

Η GNA, που υποστηρίζεται από την Τουρκία, έχει πετύχει αναπάντεχη πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες, καταλαμβάνοντας μια σειρά κωμοπόλεων και τη στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση Ουατίγια. Κατέστρεψε επίσης πολλά αντιαεροπορικά συστήματα του LNA, ρωσικής κατασκευής.

Απειλεί να «απαντήσει» ο Χαφτάρ
Από την πλευρά του, ο LNA απειλεί να απαντήσει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και την Πέμπτη ο εκπρόσωπός του, ο Άχμεντ Μισμάρι, είπε ότι έχει πλέον στη διάθεσή του τέσσερα αεροσκάφη.

Το νέο επίκεντρο των συγκρούσεων αναμένεται ότι θα είναι η Ταρχούντα, το μεγαλύτερο προπύργιο του LNA στη βορειοδυτική Λιβύη. Μια στρατιωτική πηγή των δυνάμεων του Χαφτάρ ανέφερε ότι οι μαχητές της GNA συγκεντρώνονται για να επιτεθούν στην Ταρχούνα και ότι καταρρίφθηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή.

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη παρακολουθεί με «μεγάλη ανησυχία» την κινητοποίηση γύρω από την Ταρχούνα και προειδοποίησε όλες τις πλευρές να μην προβούν σε πράξεις αντιποίνων, με μια ανακοίνωση την οποία στήριξαν και οι ΗΠΑ.
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκινά απολύσεις περισσότερων από 1.350 εργαζομένων
Το PKK ζητά την αποφυλάκιση του Οτσαλάν και εγγυήσεις ασφαλείας για την επιστροφή των μαχητών του στην Τουρκία
Ξεκινά η δίκη του οδοντιάτρου που δηλητηρίασε τη σύζυγό του-Έψαχνε «πώς φτιάχνεις δηλητήριο» στο διαδίκτυο
Διεθνής επιχείρηση κατά της σωματεμπορίας-Μικρά παιδιά μεταξύ των 1194 θυμάτων
Ζωντανή τουρίστρια που αγνοείτο επί 12 ημέρες σε απομακρυσμένη περιοχή στην Αυστραλία-«Τα κατάφερε υπό αδιανόητες συνθήκες»
Τραγικό παιγνίδι για δεκαεπτάχρονο στην Ιταλία-Καταπλακώθηκε από το τούνελ που έσκαψε στην άμμο
Πατέρας στο Πακιστάν σκότωσε τη 16χρονη κόρη του επειδή αρνούνταν να κλείσει τον λογαριασμό της στο TikTok
Λαβρόφ και Ρούμπιο συζήτησαν για την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή στην σύνοδο της ASEAN στη Μαλαισία
Τραμπ: Θα προσφέρουμε στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κίεβο μέσω του ΝΑΤΟ, έρχεται σημαντική ανακοίνωση για Ρωσία
Ευρωβουλή για τρομοκρατική επίθεση στη Δαμασκό-«Ανάγκη προστασίας των θρησκευτικών μειονοτήτων στη Συρία»