Προκαλεί και πάλι η Άγκυρα-«Παραλήρημα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων»

Για αβάσιμες δηλώσεις και παραλήρημα κατηγορεί το τουρκικό ΥΠΕΞ την Ελλάδα με αφορμή τις εκδηλώσεις για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων στις 19 Μαΐου και καλεί την Αθήνα να λάβει την ‘χείρα φιλίας’ που η Άγκυρα τείνει στην Ελλάδα.
 
Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “η 19η Μαΐου του 1919 κατά την οποία έγινε το πρώτο βήμα για τον απελευθερωτικό μας πόλεμο δεν είναι μια ευτυχής μέρα μόνο για το έθνος μας, αλλά και και για όλους τους καταπιεσμένους λαούς που πολέμησαν κατά του ιμπεριαλισμού”.
 
“Οι αβάσιμες δηλώσεις και το παραλήρημα της ελληνικής Βουλής και των αρχών μια τέτοια μέρα, με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου του 2019 δεν συνάδουν ούτε με τις ιστορικές πραγματικότητες, ούτε και με τις αξίες του 21ου αιώνα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, “με το τέλος του Β Παγκοσμίου πολέμου η Κωνσταντινούπολη ήταν η μόνη υπό κατοχή πόλη και ακολούθησε η εισβολή του ελληνικού στρατού στις 15 Μαΐου στη Σμύρνη”.
 
“Αυτή η οδυνηρή κατοχή μετατράπηκε σε μια προγραμματισμένη και επαίσχυντη εισβολή χωρίς δικαιολογία”, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι “δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι θηριωδίες που διαπράχθηκαν πριν περάσουν πέντε μήνες από την έναρξη της κατοχής ήταν τόσο σοβαρές που ανάγκασε τους Συμμάχους να ιδρύσουν Ερευνητική Επιτροπή”.
 
Το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι “η ελληνική ηγεσία η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ιστορία της, πρέπει να θυμάται τις εκθέσεις της Ερευνητικής Επιτροπής των χωρών της Συμμαχίας και τις πραγματικότητες που καταγράφονται στο άρθρο για τα εγκλήματα πολέμου της Συνθήκης της Λωζάνης”.
 
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση “το άρθρο 59 της Συνθήκης της Λωζάνης καθόρισε ότι οι ενέργειες του ελληνικού στρατού καταλαμβάνοντας την Ανατολία, ήταν αντίθετες με τους κανόνες του πολέμου”.
 
“Μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, η υπόδειξη του μεγάλου ηγέτης Μουσταφά Ατατούρκ το 1934 για το Νόμπελ Ειρήνης από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Βενιζέλο αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι οι ανεύθυνοι πολιτικοί και οι ριζοσπαστικοί κύκλοι καταβάλλουν σήμερα προσπάθεια να αναγνώσουν την ιστορία ανάποδα”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ και καταλήγει: “Η Ελλάδα η οποία επιμένει να είναι αδιάφορη στις εκκλήσεις μας για επίλυση των προβλημάτων στις διμερείς μας σχέσεις δια του διαλόγου, πρέπει όπως και στο παρελθόν να λάβει την χείρα φιλίας που τείνουμε και να διαβάσει σωστά τις παγκόσμιες αλλαγές”.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πώς οδηγήθηκε στην ομολογία η Μουρτζούκου-«Το μετάνιωνα και μετά το ξανάκανα, το δεύτερο παιδί το σκότωσα κατά λάθος»
Ρίχνει το μπαλάκι της ευθύνης σε Εισαγγελία η Αστυνομία για την αναστολή δίωξης-«Γνώριζαν πριν την καταχώρηση» είπε το ΕΔΑΔ
Καταζητεί 42χρονο για σοβαρά ποινικά αδικήματα η Αστυνομία (pic)
Στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας ο 47χρονος πατροκτόνος-Μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον πατέρα του ενώ κοιμόταν
Ο Τραμπ είχε απειλήσει να βομβαρδίσει τη Μόσχα αν ο Πούτιν επιτεθεί στην Ουκρανία-Ηχητικό ντοκουμέντο
Ξεσπούν οι γονείς του 21χρονου OYKα που πέθανε σε άσκηση-«Το παιδί μας δολοφονήθηκε από καψόνι στην πισίνα»
Απορρίφθηκε από τον Εφέτη Ανακριτή το αίτημα πραγματογνωμοσύνης στους μετασχηματιστές για τα Τέμπη
Βούληση για ενίσχυση διμερούς συνεργασίας εξέφρασε ο Πρόεδρος στον Αούν-Τον προσκάλεσε στη Διάσκεψη Ηγετών
«Σκότωνα τα παιδιά μάλλον με τα χέρια, γιατί έβγαινα εκτός εαυτού, θόλωνα»-Τι είπε στην ομολογία της η Μουρτζούκου
Αίτημα αλλαγής συνθηκών κράτησης Αϊκούτ υποβλήθηκε στο Κακουργιοδικείο