Ο ΠΟΥ για τους ευρωπαίους εφήβους: Άγχος, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κάπνισμα

Στην Ευρώπη, ένας στους τέσσερις εφήβους δηλώνει ότι αισθάνεται νευρικότητα, περισσότεροι από το ένα τρίτο δηλώνουν εντατικοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως τα κορίτσια, και συνολικά καπνίζουν και πίνουν λιγότερο από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια.

Τα αποτελέσματα ανήκουν σε έρευνα που πραγματοποίησε η ευρωπαϊκή υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε 45 χώρες, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν την Τρίτη 19/5 στην δημοσιότητα. «Ενας στους τέσσερις εφήβους δηλώνει ότι αισθάνεται νευρικότητα, ευερεθιστότητα ή αντιμετωπίζει κάθε εβδομάδα δυσκολίες στον ύπνο», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας.

Γενικά, τα αγόρια αισθάνονται καλύτερα από τα κορίτσια: το 41% δηλώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή, έναντι μόνο 33 % των κοριτσιών. Άλλος παράγοντας, το κοινωνικό περιβάλλον. Οι έφηβοι που προέρχονται από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος είναι πιο πιθανό να αναφέρουν προβλήματα υγείας (ημικρανίες, κοιλιακό άλγος, πόνους στην μέση) σε περισσότερο από τον ένα τρίτο των χωρών.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο διευθυντής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε θεωρεί ότι «η επένδυση στους νέους...θα έχει τριπλό όφελος, στον τομέα της υγείας, αλλά και κοινωνικό και οικονομικό όφελος για τους σημερινούς εφήβους, τους αυριανούς ενήλικες».

Η διεθνής έρευνα HBSC (Health behaviour in school-aged children) πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια υπό την αιγίδα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας του ΠΟΥ, επιτρέπει τον προσδιορισμό του συνόλου της συμπεριφοράς των μαθητών 11, 13 και 15 ετών στον τομέα της υγείας.

Από τους 227.441 μαθητές που έλαβαν μέρος στην έρευνα κατά την περίοδο 2017-2018, το 35% θεωρούνται εντατικοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στην κορυφή βρίσκονται τα 15χρονα κορίτσια της Ιταλίας με 63%, έναντι των 11χρονων Αλβανίδων που βρίσκονται στην τελευταία θέση με 12%.

«Η συχνότητα των on line επαφών αυξάνεται με την ηλικία και παρατηρούνται διαφορετικές συμπεριφορές ανάλογα με το φύλο. Τα κορίτσια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι εντατικοί χρήστες, αλλά τα αγόρια είναι πιο πιθανόν να συζητούν προσωπικά θέματα on line. Συνολικά, μόνο το 14% των εφήβων προτιμούν την εικονική επικοινωνία αντί των δια ζώσης συζητήσεων.

Το κάπνισμα στους εφήβους μειώθηκε από το 2014, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στους 13χρονους και κατά 7 στους 15χρονους. Στα 11 χρόνια, το 5% των αγοριών και το 2% καπνίζει ήδη, αλλά το ποσοστό περνά στο 29% στα αγόρια και στο 27% στα κορίτσια στα 15 χρόνια.

Περνώντας από το 38% στο 35%, η κατανάλωση αλκοόλ των εφήβων βρίσκεται και αυτή σε καθοδική πορεία. Μεταξύ των άλλων συμπεριφορών που ενέχουν κινδύνους, μόλις τα δύο τρίτα των νέων έλαβαν προφυλάξεις κατά την τελευταία σεξουαλική επαφή τους. Στα 15 χρόνια, το 24% των αγοριών και το 14% των κοριτσιών είχαν ήδη σεξουαλική επαφή.

Πηγή: Έθνος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Η αντίδραση χειρουργών που είχαν ασθενή ανοιχτό την στιγμή του τεράστιου σεισμού
Τραμπ: Tα παιδιά στη Γάζα λιμοκτονούν, θα τους στείλουμε τρόφιμα
LIVE ΒΙΝΤΕΟ: Στις ακτές των ΗΠΑ το τσουνάμι μετά τον σεισμό στη Ρωσία-Οι Αρχές υποβαθμίζουν τον κίνδυνο για τη Χαβάη
Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 18 τραυματίες από ρωσικό πλήγμα σε στρατόπεδο εκπαίδευσης στην Ουκρανία
BINTEΟ: Στην Ιαπωνία περιμένουν να χτυπήσει το τσουνάμι-Οι κάτοικοι στην Χοκάιντο ανέβηκαν στις στέγες κτηρίων
LIVE ΒΙΝΤΕΟ: Στη Χαβάη και την Αλάσκα τα πρώτα κύματα τσουνάμι μετά τον σεισμό μαμούθ 8,8 Ρίχτερ στη Ρωσία
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δημιουργηθεί το τσουνάμι και να χτυπήσει τις ακτές
Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Συρία
Ο Νετανιάχου επικρίνει τον Στάρμερ για σχέδιο αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους
ΒΙΝΤΕΟ: Ισχυρός σεισμός 8,7 Ρίχτερ στη Ρωσία-Προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε όλο τον βόρειο Ειρηνικό