Δεν έχει επίσημη αντίδραση ο ΠΟΥ σε απειλή Τραμπ για μόνιμη διακοπή της χρηματοδότησης

H εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε σήμερα ότι ο οργανισμός δεν έχει κάποιο άμεσο σχόλιο για την επιστολή που έλαβε από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
 
Ο Τραμπ σε επιστολή του προς τον επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεεσούς,  την οποία ανήρτησε και στο Twitter, απείλησε να αναστείλει μόνιμα τη χρηματοδότηση του οργανισμού, αν δεν δεσμευθεί να προχωρήσει σε ουσιαστικές βελτιώσεις εντός των επόμενων 30 ημερών, αλλά και να επανεξετάσει αν οι ΗΠΑ θα παραμείνουν μέλος του.
 
«Είδα την επιστολή, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αντίδραση. Είμαστε πολύ απασχολημένοι προσπαθώντας να οριστικοποιήσουμε την ατζέντα για την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας», δήλωσε η Φαντέλα Σάιμπ. «Είμαι βέβαιη ότι στη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξει (...) κάποια αντίδραση στην επιστολή», πρόσθεσε.
 
Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον ΠΟΥ ότι αγνόησε αναφορές για την εμφάνιση του κορωνοϊού ήδη από τον Δεκέμβριο και ότι εμφανίζεται πολύ επιεικής απέναντι στις κινεζικές αρχές για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την επιδημία. Ήδη στα μέσα Απριλίου ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη χρηματοδότηση του οργανισμού.
 
Χθες Δευτέρα ο Τραμπ επανέλαβε τις επικρίσεις του απέναντι στον ΠΟΥ, κατηγορώντας τον ότι είναι «μαριονέτα της Κίνας». «Δεν είμαι ικανοποιημένος με τον ΠΟΥ», τόνισε από τον Λευκό Οίκο.
 
Ο προϋπολογισμός του ΠΟΥ είναι διετής. Για τα έτη 2018-19 ανήλθε στα 5,62 δισεκατομμύρια δολάρια (5,1 δισεκ. ευρώ). Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά, με 553,1 εκ. δολάρια, ενώ η Κίνα τα δύο αυτά χρόνια προσέφερε 7,9 εκ. δολάρια.
 
Αντίδραση από την Κίνα
Το Πεκίνο επέκρινε σήμερα τον Τραμπ ότι «αποφεύγει τις υποχρεώσεις του» απέναντι στον ΠΟΥ.
 
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν εκτίμησε ότι η επιστολή του Αμερικανού προέδρου έχει στόχο «να αμαυρώσει τις προσπάθειες της Κίνας να αντιμετωπίσει την επιδημία» covid-19.
 
Μάλιστα ο Ζάο ζήτησε από την Ουάσιγκτον «να σταματήσει να ρίχνει το φταίξιμο» στη χώρα του και να επικεντρωθεί στη διαχείριση της επιδημία από την οποία έχουν μολυνθεί περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στις ΗΠΑ και έχουν πεθάνει περισσότεροι από 90.000.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Τουλάχιστον 108 νεκροί από τις πλημμύρες στο Τέξας-Αγνοούνται τέσσερα παιδιά
Από φλεγόμενο όχημα ξεκίνησε η πυρκαγιά που μαίνεται στη Μασσαλία-Η νύχτα θα είναι κρίσιμη
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή της επίθεσης στο ελληνικών συμφερόντων Magic Seas στην Ερυθρά Θάλασσα
Μίλησε στο βρετανικό κοινοβούλιο ο Μακρό-«Η Ευρώπη δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την Ουκρανία»
Σε δύο ημέρες πιθανότατα θα σταλεί στην ΕΕ η επιστολή Τραμπ που θα της ανακοινώνει τους δασμούς
ΒΙΝΤΕΟ: Ήρωας 39χρονος έσωσε μωρά από φλεγόμενο διαμέρισμα στο Παρίσι-Ισορροπούσε σε στενό περβάζι
Δεν είναι ευχαριστημένος με τον Πούτιν ο Τραμπ-«Σκοτώνει κόσμο και μας αραδιάζει βλακείες»
Ο Χαφτάρ έδιωξε από τη Βεγγάζη την αποστολή της ΕΕ για το μεταναστευτικό-«Είστε ανεπιθύμητοι»
ΒΙΝΤΕΟ: Σκηνές Αποκάλυψης από την πυρκαγιά στη Μασσαλία-Aπαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους
Νεκρός άνδρας σε αεροδρόμιο της Ιταλίας-Τον ρούφηξε κινητήρας αεροσκάφους