Επιστροφή στη δημοσιογραφική κανονικότητα, ζητά η Ένωση Συντακτών

Την επιστροφή στη δημοσιογραφική κανονικότητα το ταχύτερο δυνατό, ζητά η Ένωση Συντακτών Κύπρου σε γραπτό διάβημά της προς τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο. Το διάβημα αφορά όλες τις συνεντεύξεις Τύπου τόσο των κυβερνητικών στελεχών, όσο και των εμπειρογνωμόνων για την πανδημία του κορωνοϊού.
 
Στη σχετική επιστολή, που στάλθηκε στον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει ότι ευχής έργο θα ήταν να υπάρξει το ταχύτερο η επάνοδος στις δημοσιογραφικές διασκέψεις δια φυσικής παρουσίας των δημοσιογράφων. Ήδη τέτοια πρακτική άρχισε να παρατηρείται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, παρατηρεί. Περαιτέρω τονίζεται ότι οι εύλογοι περιορισμοί στη δημοσιογραφική διερεύνηση πρέπει, επίσης σταδιακά να αρχίσουν να υποχωρούν.
 
Στην επιστολή της ΕΣΚ προς τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο περιλαμβάνονται ακόμη οι ακόλουθες κριτικές επισημάνσεις:
 
α) Οι δημοσιογραφικές διασκέψεις υπό την παρούσα μορφή, στερούνται αμεσότητας και κυρίως δυνατότητας υποβολής διευκρινιστικής ερώτησης επί του αρχικού ερωτήματος, αναλόγως της απάντησης που έχει δοθεί.
 
β) Η ομαδοποίηση των ερωτήσεων, ενδεχομένως να αδικεί τις πλέον «αιχμηρές» και ως εκ τούτου πλέον «ενοχλητικές» ερωτήσεις, που απαβλύνονται με τον τρόπο που γίνεται η ομαδοποίηση.
 
γ) Στις δημοσιογραφικές διασκέψεις δεν κρίνονται μόνο οι ερωτώμενοι, αλλά και οι ερωτούντες. Ως εκ τούτου, καλό θα ήταν να κατονομάζονται οι δημοσιογράφοι που υποβάλλουν την ερώτηση, καθώς και το ΜΜΕ που εκπροσωπούν.

Δειτε Επισης

Αρχίζουν οι κατασκευαστικές εργασίες για τη δυτική λωρίδα της Τσερίου
Συννεφιές, βροχές και σκόνη στο μενού του καιρού-Στους 27 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Καθήλωσαν οι μαρτυρίες νεαρών κωφών-«Πως είναι μέτρια η ζωή μέσα στην σιωπή; Όταν δεν ακούω ήχους, τον κίνδυνο...»
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ στην κλήρωση του Τζόκερ
«Ταξίδεψαν» στο διάστημα και γέμισαν εμπειρίες οι εγκλωβισμένοι μαθητές-Έστειλαν σημαντικά μηνύματα
Σημαντικές εξελίξεις στο ζήτημα των ψεκασμένων οστών αγνοουμένων-Έγινε η πρώτη ταυτοποίηση μετά από 46 χρόνια
Εντοπίζει σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα αξιολόγησης αναπηρίας η Επιτροπή Εργασίας-Ζητούν κώδικα δεοντολογίας
Εντόπισε προβλήματα και ανάγκη εκπαίδευσης σε στέγες ηλικιωμένων η Λοττίδου-Ζητά ρύθμιση μέσω Νομοσχεδίου
Πρόστιμα χιλιάδων ευρώ για... βάπτισμα ξένων γεωργικών προϊόντων σε εγχώρια-Ψάχνουν λύσεις οι Αρχές
Τέσσερις στους δέκα πιστεύουν σε επιχειρηματικές ευκαιρίες-Φοβούνται το ρίσκο οι μισοί