Θέλει να αποφύγει αυτογκόλ και απροβίβαστο η Κυβέρνηση, κρίσιμες συσκέψεις

Σε δύσβατα μονοπάτια με κακοτοπιές εισέρχεται η Κυβέρνηση, με αφορμή τις εκκρεμούσες υποθέσεις που έχει ενώπιον της, αναφορικά με την εφαρμογή της δεύτερης φάσης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
 
Αναμφισβήτητα, οι επιδόσεις της Κυβέρνησης στην διαχείριση του κορωνοϊού, έλαβαν άριστα, πράγμα που αποτυπώνεται και στις διάφορες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπου οι πολίτες εμφανίζονται ικανοποιημένοι με τις αποφάσεις που λήφθηκαν και συνέτειναν στον πλήρη περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.
 
Στη δεύτερη φάση, ωστόσο, η χρηστή διαχείριση μπήκε εν αμφιβόλω από μεγάλη μερίδα των πολιτών αλλά και των κομμάτων. Άλλωστε, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στα στάδια λήψης και εφαρμογής των αυστηρών μέτρων, έκαναν ένα βήμα πίσω και παρακολουθούσαν από απόσταση τις αποφάσεις και τις εξελίξεις.
 
Δεν ήταν λίγες οι φορές, μάλιστα, που συμφώνησαν με τις κυβερνητικές αποφάσεις. Ακόμα και στις περιπτώσεις που εξέφρασαν κάποιες επιφυλάξεις, καλούσαν τους πολίτες να εφαρμόσουν κατά γράμμα τα μέτρα.
 
Τα κόμματα, που όλο αυτό το διάστημα ακολουθούσαν τις εξελίξεις, το τελευταίο δεκαήμερο, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε η εφαρμογή της πρώτης φάσης χαλαρώσεων, επιδίδονται σε ένα ράλι αντιπολίτευσης με κάθε ευκαιρία, επικρίνοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
 
Βασικό θέμα των αντιπολιτευτικών πυρών δεν είναι άλλο από το ζήτημα των σχολείων και τις εισηγήσεις των ειδικών για το θέμα. ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία, Οικολόγοι και ΕΛΑΜ, εξαπέλυσαν σκληρή κριτική. Πάντως, επικοινωνιακά τουλάχιστον, οι χειρισμοί στα ζητήματα των σχολείων θα έλεγε κανείς πως δεν ήταν οι ιδανικοί και σίγουρα δεν ήταν αντίστοιχοι των χειρισμών άλλων Υπουργείων που πρωταγωνίστησαν στην κρίση.
 
Βέβαια, οι αποφάσεις για την επανέναρξη των μαθημάτων στα σχολεία και την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις, έχουν μια ιδιοτυπία, αφού όποια απόφαση και να ληφθεί, θα έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ενώ για το πού τελικά θα γείρει η πλάστιγγα, εξαρτάται σε λεπτές ισορροπίες.
 
Όπως λέχθηκε και στο παρελθόν, η επιστροφή των μαθητών θα συνέτεινε και στην επιστροφή των γονέων στις δουλειές τους, κάτι που αποτελεί καύσιμο για επανεκκίνηση των μηχανών της οικονομίας.
 
Από την άλλη, τυχόν παρεκτροπή των επιδημιολογικών δεδομένων μέσω των παιδιών με αύξηση των κρουσμάτων που θα έχουν πυρήνα τις σχολικές μονάδες, θα φέρει νέο κύμα κριτικής των κυβερνητικών χειρισμών. Συνεπώς, όποια απόφαση και να παρθεί θα έχει πολιτικό κόστος, εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν ομαλά.
 
Οι προτεραιότητες και τα προσκόμματα
Εξ αρχής διατυπώθηκε η θέση αρχής της Κυβέρνησης ότι κορυφαία προτεραιότητα είναι οι τελειόφοιτοι, για τους οποίους θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι το απολυτήριο τους θα είναι ισάξιο με των προηγούμενων χρόνων, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα εισαγωγής σε ξένα πανεπιστήμια. Από εκεί και πέρα, παρά τις ανακοινώσεις από τον Πρόδρομο Προδρόμου, όλα μοιάζουν να είναι ρευστά.
 
Ξεκινώντας από τα νηπιαγωγεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αυτή τη στιγμή ως επικρατέστερο σενάριο παρουσιάζεται το μη άνοιγμα τους. Το ρίσκο για επιστροφή των νηπίων στις τάξεις μοιάζει μεγάλο μπροστά στα οφέλη που θα παρουσιαστούν.Όσο αφορά τα δημοτικά σχολεία, φαίνεται να κλειδώνει η επιστροφή των μαθητών την 21η Μαΐου. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και για τα Γυμνάσια.
 
Εκεί που τα πράγματα φαίνεται να περιπλέκονται, στο παρών στάδιο, είναι στα λύκεια και συγκεκριμένα στην επιστροφή των μαθητών της Α΄ και Β΄ Λυκείου, αφού η παρουσία τους στο σχολείο, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, θα προκαλέσουν προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή των παγκύπριων εξετάσεων.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, οι οποίες μεταδόθηκαν και χθες, υπάρχουν τρία σενάρια ενώπιον των αρμοδίων τα οποία αναμένεται να βρεθούν ενώπιον των επιδημιολόγων στην επικείμενη σύσκεψη την Παρασκευή, όπου αναμένεται να υπάρξει τελική κατάληξη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλλαγή δεδομένων για τους μαθητές-Οι νέες προτάσεις και το επικρατέστερο σενάριο
 
Όπως πληροφορούμαστε, οι τελικές αποφάσεις τοποθετούνται στο τέλος της τρέχουσας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης, όταν και θα έχει συνέλθει η αρμόδια διυπουργική επιτροπή.
 
Κρίσιμο 48ωρο για το ποδόσφαιρο
Σε ένα παράλληλο επίπεδο, η Κυβέρνηση καλείται να ενημερώσει τους αρμοδίους της ΚΟΠ και του ΚΟΑ για το πρωτόκολλο που θα διέπει το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα, σε περίπτωση που αποφασιστεί η συνέχιση του.
 
Αυτό που αναμένεται να ξεκαθαρίσει για ακόμα μια φορά  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τον Γιώργο Κούμα και τους υπόλοιπους συντελεστές του ποδοσφαιρικού οικοδομήματος, είναι πως η απόφαση για επανέναρξη ή μη του πρωταθλήματος, είναι καθαρά απόφαση της ΚΟΠ.
 
Ειδικά από τη στιγμή που στο παρελθόν δόθηκε μάχη από τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες για το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, αυτό που ξεκαθαρίζεται από κυβερνητικές πηγές, είναι πως και στην προκειμένη το αυτοδιοίκητο θα πρέπει να ισχύσει και οι αποφάσεις να ληφθούν από την ίδια την Ομοσπονδία.
 
Επίσης, αυτό που θα γίνει ξεκάθαρο προς όλους, είναι ότι το πρωτόκολλο που θα ετοιμασθεί θα είναι στη βάση αντίστοιχων πρωτοκόλλων της Γερμανίας και της Ελλάδας, το οποίο προετοιμάστηκε από την ΚΟΠ και στάλθηκε στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας. Επομένως, οι όποιες επιφυλάξεις ενδεχομένως να εκφραστούν στην σύσκεψη, δεν θα μπορούν να αποτελέσουν πρόσχημα για τη μη επανέναρξη του πρωταθλήματος.
 
Το πρωτόκολλο που θα τεθεί επί τάπητος στην συνάντηση, είναι αυτό που θα διέπει ολες τις παραμέτρους που αφορούν στο ποδόσφαιρο, όπως τη διεξαγωγή των προπονήσεων, τις μετακινήσεις των ομάδων, τις αποστολές των ομάδων στους αγώνες, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και το τι θα γίνει σε ένα ενδεχόμενο εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού σε μια ή περισσότερες ομάδες.
 
Άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες, μερίδα των πρόεδρων ομάδων της Α΄ κατηγορίας, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για την επανέναρξη του πρωταθλήματος.
 
Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν, τόσο ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας όσο και οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών. Tον πρόεδρο της ΚΟΠ, Γιώργο Κούμα θα συνοδεύσουν ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χάρης Λοΐζίδης, ο αντιπρόεδρος Νικ Νικολάου, έξι πρόεδροι ή εκπρόσωποι των ομάδων του πρώτου γκρουπ, ο πρόεδρος του Εθνικού Άχνας Κίκης Φιλίππου ως εκπρόσωπος του β’ γκρουπ ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π. Σπύρος Νεοφυτίδης, ο πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, εκπρόσωπος του συνδέσμου προπονητών και εκπρόσωπος του συνδέσμου διαιτητών,
 
Πέραν από τη συνέχιση και την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου, θα εξεταστούν και θέματα οικονομικής φύσεως και ενίσχυσης των σωματείων που έχουν πληγεί εξαιτίας της διακοπής, κάτι πάντως που δεν βλέπει με καλό μάτι η Κυβέρνηση.
 
Οι τελικές αποφάσεις από πλευράς ΚΟΠ, αναμένεται να ληφθούν στο επικείμενο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ που θα συνέλθει την Παρασκευή.
 
Πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι αποφασισμένος να δώσει αφενός την ένδειξη από υγειονομικής πλευράς για χρονικό προσδιορισμό της επανέναρξης καθώς και τον τρόπο, δηλαδή τα πρωτόκολλα, όμως να πάρει πάνω του την τελική απόφαση για έναρξη ή όχι του πρωταθλήματος.
 

Δειτε Επισης

Στην Επ. Εξωτερικών αντιπροσωπεία της Γερουσίας της Γαλλίας-«Θεωρούμε τη Γαλλία ένα στρατηγικό εταίρο»
Φυτεύονται τρεις χιλιάδες φυτοφράκτες στην Κύπρο-Βοηθούν στη μείωση της θερμοκρασίας
Κατέθεσε η κατηγορούμενη ένα για τον φόνο του Δωρόθεου-Προβολή βίντεο, κλάματα και αλληλοκατηγορίες
Προτείνει εθνική στρατηγική για τα θανατηφόρα ο Μουσιούττας-Οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθεί
Πολίτης επικοινώνησε με αντιπροσωπεία στην Κύπρο για τους Takata και τον παρέπεμψαν στην Ιαπωνία
Πληροφορίες για πρώτο χτύπημα Κιέβου με βαλλιστικούς πυραύλους-Στόχος η πόλη Καράτσεφ
Έξαρση λοιμώξεων του αναπνευστικού σε παιδιά-Στο 90% η πληρότητα στο Μακάρειο
Νέες καταγγελίες Συνδέσμου Καταναλωτών για τις τιμές των καυσίμων-Ζητούν έρευνα των Αρχών
Καταζητείται για βία στην οικογένεια 41χρονος στη Λάρνακα(pic)
Παγκόσμιος συναγερμός-Υπέγραψε διάταγμα για ευρύτερη χρήση των πυρηνικών όπλων ο Πούτιν