Στο Συνεδριακό οι συνεδρίες Ολομέλειας και Επιτροπών-Ομόφωνη η απόφαση της Βουλής

Η Ολομέλεια της Βουλής σε έκτακτη συνεδρία της την Πέμπτη το απόγευμα με ομόφωνη απόφαση καθόρισε τη δυνατότητα σύγκλησης συνεδριών της Ολομέλειας και των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών στο Συνεδριακό Κέντρο. Ως εκ τούτου, η επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας θα πραγματοποιηθεί στη μεγάλη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου, την Τρίτη στις 16.00, στη φυσική παρουσία όλων των Βουλευτών.

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι το κόμμα της έχει διαφορετική άποψη και ότι θα μπορούσε η Βουλή να συνεχίσει να συνεδριάζει στο κτήριο της, εντούτοις θα υπερψήφιζε την απόφαση για χάρη συναίνεσης.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση η Ολομέλεια εκχώρησε στον Πρόεδρο της Βουλής το δικαίωμα όπως σε έκτακτες και ιδιάζουσες περιστάσεις, αλλά και σε άλλες περιστάσεις που τούτο κρίνεται σκόπιμο, να καθορίζει άλλο τόπο ή χώρο εκτός του κτηρίου της Βουλής για σύγκληση συνεδριών του σώματος ή κοινοβουλευτικών Επιτροπών.
 
Στην απόφαση αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι επειδή στην παρούσα φάση της πανδημίας COVID – 19 και τα μέτρα που λήφθηκαν αρμοδίως, για αποτροπή της εξάπλωσης του ιού, επηρέασαν την ομαλή λειτουργία του νομοθετικού σώματος και επειδή μετακληθείς αρμόδιος του Υπουργείου Υγείας μετά από επιτόπια εξέταση, διαπίστωσε ότι οι υπάρχοντες  χώροι συνεδριάσεων στη Βουλή είναι ακατάλληλοι στην παρούσα φάση, προς συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του νομοθετικού σώματος και για όσο χρόνο θα βρίσκονται σε ισχύ οι σχετικές οδηγίες και διατάγματα περιορισμού η Βουλή με την απόφαση καθορίζει το Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία ως τον χώρο σύγκλησης συνεδριών της Ολομέλειας του σώματος και κοινοβουλευτικών επιτροπών για το χρονικό διάστημα που αρχίζει από της δημοσιεύσεως της παρούσας αποφάσεως στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται τούτο αναγκαίο.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΔΗΚΟ Μαρίνου Μουσιούττα αν με βάση την απόφαση απαγορεύονται συνεδρίες των Επιτροπών  στο κτήριο της Βουλής και αν θα πρέπει αυτές να διεξάγονται αποκλειστικά στο Συνεδριακό Κέντρο, ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως θα είναι ο τελευταίος που θα διώξει Βουλευτή από τη Βουλή.
 
Διευκρίνισε πως η αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί χρειάζεται διευθετήσεις εξαερισμού και ανέφερε πως το κτήριο της Βουλής επιθεωρήθηκε και έχει καθοριστεί ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να συνεδριάζουν στις αίθουσες Κερύνεια 16 άτομα και Λεμεσός 12 άτομα. «Έχουμε πέντε αίθουσες και αν θέλουμε, τις κάνουμε επτά ευρύχωρες αίθουσες, ώστε αν θα συνεδριάσετε με λιγότερα άτομα και στο πλαίσιο των μέτρων θα μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε», συνέχισε, αναφέροντας ότι ο ίδιος δεν θα σας βγάλει κανένα Βουλευτή έξω από τη Βουλή.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε περαιτέρω πως ο ίδιος με «βαριά καρδιά» μεταφέρει τις εργασίες του Κοινοβουλίου εκτός του κτηρίου του, καθώς σε μερικές μέρες συμπληρώνει 29 χρόνια παρουσίας στα έδρανα του.
 
Σε αναφορά του στις πρωτόγνωρες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης  Συλλούρης είπε ότι η Βουλή είχε να διαδραματίσει τον δικό της ρόλο, προσθέτοντας ότι το νομοθετικό σώμα μπορεί να κοιτάξει τον πολίτη στα μάτια και να δηλώσει ότι η Βουλή μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
 
Η Βουλή, με συνεργασία, ευθύνη, αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και πραγματική παραγωγή έργου, μπόρεσε να φέρει σε πέρας το έργο που της αναλογούσε και ίσως περισσότερο, είπε ευχαριστώντας τόσο τους Βουλευτές όσο και τις υπηρεσίες της Βουλής.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής συνεχίζοντας είπε ότι μέσα στις συνθήκες της κρίσης πραγματοποιήθηκαν 73 τηλεδιασκέψεις συνολικά εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούσαν διαβουλεύσεις Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και τις διεθνείς σχέσεις.
 
Σημείωσε πως με τη βοήθεια των αρμοδίων υπηρεσιών της Βουλής απέστειλε επιστολές σε πολλούς Προέδρους Κοινοβουλίων σε όλο τον κόσμο σχετικά με την πανδημία και την κοινοβουλευτική συνεργασία. Ανέφερε ακόμα ότι σε αυτές τις συνθήκες συνεχίστηκε η διαδικασία ερευνών και εκδόσεων όπως και η ετοιμασία ενημερωτικών σημειωμάτων αναφορικά με την πολιτική της ΕΕ για αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της.
 
Η Σύσκεψη Αρχηγών κατέληξε να οδηγήσει στην Ολομέλεια της Βουλής την απόφαση για συνεδρίες εκτός του κτηρίου της Βουλής, στη βάση σημειώματος που ετοίμασε προς τούτου ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής, που έθεσε ενώπιον της Σύσκεψης.
 
Σε αυτό περιέχονταν τέσσερις εναλλακτικές επιλογές, που καθορίστηκαν μετά από εισηγήσεις του Υπουργείου Υγείας για την τήρηση των μέτρων και στη βάση των συνταγματικών και κανονιστικών διατάξεων. Μεταξύ αυτών ήταν η επιλογή διεξαγωγής των συνεδριών της Ολομέλειας και των Επιτροπών στο Συνεδριακό Κέντρο.
 
Στο σημείωμα αναφερόταν ότι κάθε Συνεδρία της Ολομέλειας στο Συνεδριακό θα έχει κόστος 1.500 ευρώ και ότι το κόστος θα μπορεί να καλυφθεί από τα κονδύλια της Βουλής βάσει του Προϋπολογισμού που ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής.
 
Σε ό,τι αφορά τις συνεδρίες και Επιτροπών στο Συνεδριακό Κέντρο στο σημείωμα αναφερόταν ότι το κόστος θα ανέρχεται στις 5.000 ευρώ την εβδομάδα με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται στις 50.000 με 60.000 ευρώ και ότι αυτή η δαπάνη θα πρέπει να καλυφθεί από την εκτελεστική εξουσία.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στην Επ. Εξωτερικών αντιπροσωπεία της Γερουσίας της Γαλλίας-«Θεωρούμε τη Γαλλία ένα στρατηγικό εταίρο»
Σε πορεία ανασυγκρότησης η ΕΔΕΚ με φρέσκιες θέσεις και πρόσωπα-Οι στόχοι για τις Βουλευτικές
Ενημέρωσε τους ομολόγους του για συμμετοχή Τατάρ στον ΟΤΚ ο Κόμπος
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάδειξης της νέας «προεδρίας» της «βουλής»
Ενοχλημένη η Κυβέρνηση από τις δηλώσεις Σαμαρά-«Δεν ήταν χαριεντίσματα, ήταν συζήτηση»
Το Ανώτατο Συνταγματικό έκρινε πως ορθά το Υπουργικό αποστέρησε ιδιότητα πολίτη ΚΔ
Παραιτήθηκε ο Όζτουρκλερ από «προεδρία της βουλής» στα κατεχόμενα
Ουκρανία και αμυντική ετοιμότητα ΕΕ σε συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες
Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης