Χρίστος Πέτρου: Νέα τουρκική τακτική να απαγορεύουν σε πτήσεις ξένων εταιρειών να χρησιμοποιούν το FIR τους

Στην ανάγκη για διαμόρφωση συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής αερομεταφορών με στόχο «να αξιοποιήσουμε και ξένους παίκτες» που δεν τους συμφέρει και καταδικάζουν τις παρανομίες της Τουρκίας στο FIR Λευκωσίας, αλλά και το γεγονός ότι δεν επιτρέπει σε αεροπλάνα να χρησιμοποιούν το τουρκικό FIR για να προσγειωθούν στην Κύπρο, αναφέρθηκε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων (FSE MED) Χρίστος Πέτρου.
 
Ο κ Πέτρου, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι η Άγκυρα εμπόδισε αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε ιατρικό εξοπλισμό από την Κίνα προς την Κύπρο, να πετάξει πάνω από το τουρκικό FIR, είπε ότι «είναι η πρώτη φορά, εξ όσων γνωρίζω, που οι τουρκικές αρχές δεν επέτρεψαν σε αεροπλάνο ξένης χώρας να χρησιμοποιήσει το FIR τους για να προσγειωθεί στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι αυτή η ενέργεια ίσως να είναι μέρος της νέας τακτικής της Τουρκίας.
 
«Γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ότι αεροπλάνα που είναι εγγεγραμμένα στην Κύπρο όπως ήταν αυτά των Κυπριακών Αερογραμμών ή όπως είναι αυτά τον νυν Κυπριακών Αερογραμμών (Cyprus Airways) ή της Cobalt, όταν πετούσε, δεν τους επέτρεπαν γιατί δεν μας αναγνωρίζουν, αλλά επέτρεπαν σε αεροπλάνα ξένων χωρών», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε επίσης ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ποτέ δεν εμπόδισε τουρκικές αερογραμμές να χρησιμοποιήσουν το FIR της», προσθέτοντας ότι «οι τουρκικές αεροπορικές εταιρείες είναι ο δεύτερος καλύτερος πελάτης μας μετά το Ισραήλ όσον αφορά την χρήση του FIR μας και ο δεύτερος καλύτερος καλοπληρωτής με ποσό γύρω στα 12 εκατομμύρια ευρώ ετησίως».
 
Στο σημείο αυτό, ο Διευθυντής του FSE MED είπε ότι είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς την σκέψη των τουρκικών αρχών γιατί προέβησαν σε αυτή την ενέργεια.
 
Αυτό μπορεί να οφείλεται, σύμφωνα με τον κ. Πέτρου, είτε στο ότι η Τουρκία αρχίζει να σκληρύνει την στάση της για να μας πιέσει, λόγω τουρισμού ή λόγω των σχέσεων που έχει με την Ελλάδα και την Κύπρο είτε επειδή γνώριζαν ότι είναι μεταγωγικό αεροσκάφος που μετέφερε ιατρικό φορτίο για την Κύπρο.
 
«Τείνω να πιστέψω ότι είναι το πρώτο γιατί γνώριζαν οπωσδήποτε πως το ρωσικό αεροσκάφος θα φθάσει στην Κύπρο εν πάση περίπτωση όπως και έκανε», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το αεροσκάφος επειδή δεν είχε αρκετά καύσιμα, μετέβη στην Μόσχα για ανεφοδιασμό και ήρθε στην Κύπρο μέσω άλλης οδού.
 
Είπε ακόμη ότι το ρωσικό αεροσκάφος που μετέφερε αυτό το φορτίο θα γνώριζε για τις σχέσεις Κύπρου – Τουρκίας αλλά επειδή δεν υπήρχε προηγούμενο, δηλαδή η Τουρκία να απαγορεύσει σε αεροσκάφος ξένης χώρας να διέλθει από το FIR της, θεώρησε πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
 
Ο κ. Πέτρου είπε ότι οι κυπριακές αρχές κατάγγειλαν την ενέργεια της Τουρκίας στο ICAO και στο EUROCONTROL αλλά όπως καταγγέλλουμε, όπως ανέφερε, τις παραβιάσεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και την έλλειψη συντονισμού, με ευθύνη της Τουρκίας, του κέντρου ελέγχου Άγκυρας και Λευκωσίας και μένουν στα χαρτιά, δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση το ίδιο θα συμβεί».
 
«Εκείνο που πρέπει να κάνουμε και το λέμε για πολύ καιρό είναι να έχουμε μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική αερομεταφορών στα πλαίσια της οποίας θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε και άλλους παίκτες που δεν τους συμφέρει και καταδικάζουν αυτή την τουρκική στάση – τις παρανομίες της Τουρκίας στο FIR Λευκωσίας -, για να έχουμε πιο αποτελεσματικές ενέργειες και όχι απλά να καταγγέλλουμε την Τουρκία στους διεθνείς οργανισμούς», υπογράμμισε.  

Ερωτηθείς κατά πόσον αυτή η ενέργεια της Τουρκίας θα επεκταθεί και σε ξένες αεροπορικές εταιρείες που θα μεταφέρουν τουρίστες στην Κύπρο, ο κ. Πέτρου είπε στο ΚΥΠΕ ότι δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς, αλλά «υπάρχει αυτός ο κίνδυνος», καθώς «είναι τόσο απρόβλεπτη η στάση του Ερντογάν που κανείς δεν ξέρει σε τι άλλο μπορεί να αποβλέπει».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 

Δειτε Επισης

Τα «ωφελήματα» Χριστοδουλίδη και η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που καταρρίπτει ισχυριζόμενες παρατυπίες
Πρώτη η Κύπρος στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων-«Δεν θα χαθεί ούτε σεντ από τη βοήθεια που δίνεται»
Στην Επ. Εξωτερικών αντιπροσωπεία της Γερουσίας της Γαλλίας-«Θεωρούμε τη Γαλλία ένα στρατηγικό εταίρο»
Σε πορεία ανασυγκρότησης η ΕΔΕΚ με φρέσκιες θέσεις και πρόσωπα-Οι στόχοι για τις Βουλευτικές
Ενημέρωσε τους ομολόγους του για συμμετοχή Τατάρ στον ΟΤΚ ο Κόμπος
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάδειξης της νέας «προεδρίας» της «βουλής»
Ενοχλημένη η Κυβέρνηση από τις δηλώσεις Σαμαρά-«Δεν ήταν χαριεντίσματα, ήταν συζήτηση»
Το Ανώτατο Συνταγματικό έκρινε πως ορθά το Υπουργικό αποστέρησε ιδιότητα πολίτη ΚΔ
Παραιτήθηκε ο Όζτουρκλερ από «προεδρία της βουλής» στα κατεχόμενα
Ουκρανία και αμυντική ετοιμότητα ΕΕ σε συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες