Μήπως έχουμε ανάγκη ένα νέο Μνημόνιο;
06:41 - 13 Μαΐου 2020

Διαβάζοντας τον τίτλο θα διερωτάστε, καλά ρε Χριστιανέ μου, είδαμε και πάθαμε να βγούμε από το Μνημόνιο, ακολουθώντας απλώς πιστά αυτά που μας έλεγε να εφαρμόσουμε η Τρόικα και εσύ θέλεις να επιστρέψουμε σε αυτές τις εποχές;

Εάν η απάντηση στο ερώτημα σας ήταν το ότι έχουμε κυβέρνηση και κυρίως αντιπολίτευση που γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και κυρίως γνωρίζει πώς να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις αναγκαίες για την κυπριακή οικονομία και να διορθώσει κάποιες στρεβλώσεις που υπάρχουν τότε θα ασπαζόμουν και εγώ αυτή τη θέση.
Από το 2013 μέχρι το 2019 είδαμε την κυβέρνηση να ακολουθεί μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, πετυχαίνοντας χρόνο με το χρόνο και σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Έχοντας ως αιχμή του δόρατος τους τομείς των υπηρεσιών, του τουρισμού, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, των κατασκευών, της ναυτιλίας και της εκπαίδευσης, κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του κράτους, να μειώσει το δημόσιο χρέος και την ανεργία και να επιστρέψει σταδιακό μέρος των απολαβών που απώλεσαν οι δημόσιοι υπάλληλοι επί κυβέρνησης Χριστόφια, λόγω του ότι τότε το κράτος δεν είχε πρόσβαση στις αγορές.
Την είδαμε επίσης να επενδύει στους τομείς της Ναυτιλίας, του Τουρισμού και της Καινοτομίας με τη δημιουργία και λειτουργία νέων υφυπουργείων.
Μετά την έξαρση της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού, είδαμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέτουν προτάσεις που μόνο αν έχει η κυβέρνηση δάσος με λεφτόδεντρα θα μπορούσαν να υλοποιηθούν.
Είδαμε παράλληλα και τις συντεχνίες και κυρίως την ΠΑΣΥΔΥ να μην επικρίνουν την αντιπολίτευση για αυτά τα επιπρόσθετα βάρη που θέλουν να επιβάλουν με το ζόρι σε όλους τους φορολογούμενους, αλλά αντίθετα να προειδοποιούν με ένα γενικό lockdown σε περίπτωση που τα μέτρα της κυβέρνησης αγγίξουν εκ νέου τους μισθούς τους.
Ανάμεσα στα τραγελαφικά που ζούμε, ήταν και την αντιπολίτευση που κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι προστατεύει τις τράπεζες και τους μεγαλοκαρχαρίες να επιβάλλει αλλαγές στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο με τις κρατικές εγγυήσεις αυξάνοντας το ρίσκο της κυβέρνησης και μειώνοντας το ρίσκο των τραπεζών!
Είδαμε επίσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν είναι δυνατό να επιμένουν για εμπλοκή του Γενικού Ελεγκτή σε δάνεια τραπεζών που λογοδοτούν στους ιδιώτες μετόχους τους, επειδή τάχατες έχουν κρατική εγγύηση.
Άρα δυστυχώς λόγω του άκρατου λαϊκισμού που επιδεικνύουν τα κόμματα φαίνεται ξεκάθαρα πως μόνο με την επιστροφή της Τρόικα και την επιβολή ενός νέου Μνημονίου Συναντιλήψης θα προσγειωθούν όλοι στην πραγματικότητα.
Μία πανδημία ήταν αρκετή για να αναδείξει την ανεπάρκεια κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην προσπάθεια εξεύρεσης συναινετικών λύσεων.
Ήταν αρκετή για να τάζουν όλοι όσοι έχουν εξουσία στους πολίτες προς άγραν ψήφων λαγούς και πετραχήλια.
Αλήθεια ρε μεγάλοι αυτή την πρόταση για αναστολή καταβολής ενοικίων μέχρι τον Οκτώβριο που την καταθέσατε και στη Βουλή με ποιου τα λεφτά θα αναπληρώσετε τη ζημιά;
Για αυτό για το καλό όλων πρέπει σύντομα να επιστρέψει η Τρόικα. Όχι αυτή τη φορά για να μας περικόψει μισθούς και συντάξεις, αλλά για να μας κάνει να λογικευτούμε.
Για να μας κάνει να σεβόμαστε και το τελευταίο ευρώ που δίνει στο κράτος κάθε φορολογούμενος πολίτης.
Παράλληλα υπάρχουν και κάποιες μεταρρυθμίσεις όπως είναι αυτή της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι ιδιωτικοποιήσεις που μπήκαν στις ελληνικές καλένδες και που πρέπει να υλοποιηθούν.
Οπόταν για το καλό όλων ας τους ξανακαλέσουμε. Αυτοί ξέρουν καλύτερα από μας και το απέδειξαν και στην πράξη, ενώ και εμείς αποδείξαμε πως στα δύσκολα δεν έχουμε συναινετικό πνεύμα να τα καταφέρουμε μόνοι μας.
Ας τους καλέσουμε για να υπογράψουμε αυτή τη φορά ένα νέο Μνημόνιο Λογικής με την εφαρμογή και προώθηση ρεαλιστικών προτάσεων.
