Αλλαγή δεδομένων για τους μαθητές-Οι νέες προτάσεις και το επικρατέστερο σενάριο

Συσκέψεις επί συσκέψεων για την παιδεία, με Κυβέρνηση και ειδικούς να μελετούν συνεχώς τα δεδομένα που έχουν μπροστά τους, όσον αφορά στην επιστροφή των υπόλοιπων μαθητών στα σχολεία. Ενώ, οι αποφάσεις είχαν κλειδώσει και οι ανακοινώσεις είχαν γίνει, φαίνεται πως η Κυβέρνηση κάνει δεύτερες σκέψεις για την επιστροφή των μαθητών, ενώ αναμένονται και τα επιδημιολογικά δεδομένα της πρώτης εβδομάδας χαλάρωσης των μέτρων που αναμένεται να συμβάλει στη λήψη αποφάσεων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ
 
Η απόφαση της Κυβέρνησης, να επιστρέψουν όλα τα παιδιά, όλων των βαθμίδων στα σχολεία, έφερε τις έντονες αντιδράσεις μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, οι οποίοι φωνάζουν για την ασφάλεια των παιδιών και ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας να την έχει στις προτεραιότητες του. Οι εκπαιδευτικοί επανειλημμένα ανέφεραν πως θέση τους είναι να επικεντρωθούν στους τελειόφοιτους μαθητές, ώστε να πραγματοποιηθούν οι παγκύπριες εξετάσεις και να τελειώσει ομαλά η χρονιά.
 
Οι έντονες αντιδράσεις και οι διάφορες φωνές που ακούγονται στο χώρο της παιδείας, οδήγησαν την Κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις, όσον αφορά στην επιστροφή των υπόλοιπων μαθητών και να επαναξιολογεί την απόφασή της. Κρίσιμα είναι και τα επόμενα 24ωρα, αφού θα συμπληρωθεί η πρώτη εβδομάδα της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία και θα έχουν ενώπιον τους οι αρμόδιοι όλα τα δεδομένα.
  
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση κάνει σκέψεις για να αλλάξει η απόφαση που αφορά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, ώστε να μην επιστρέψουν καθόλου. Ένας από τους κύριους λόγους που η Κυβέρνηση κάνει δεύτερες σκέψεις για το θέμα, είναι επειδή δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτές τις ηλικίες το μέτρο μισοί μαθητές στην τάξη μισοί στο σπίτι, ενώ παράλληλα, είναι δύσκολη και η επιτήρηση τους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρόλα αυτά, επιθυμεί να συζητήσει το θέμα με την Επιδημιολογική ομάδα και μετά να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
 
Ένα άλλο εξίσου σημαντικό θέμα που αναμένεται να συζητηθεί με τους αρμόδιους είναι το θέμα των Λυκείων. Με την επιστροφή και των υπόλοιπων μαθητών, εκτός των τελειόφοιτων, δημιουργούνται διάφορα προβλήματα, όπως:
 
-Με τα σχολεία ανοικτά, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν οι Παγκύπριες Εξετάσεις
-Δημιουργείται πρόβλημα με τους καθηγητές που διδάσκουν σε Α και Β Λυκείου, αλλά την ίδια ώρα θα πρέπει να εκτελούν χρέη επιτηρητή στις Παγκύπριες Εξετάσεις 
-Προκύπτει πρόβλημα με τις σχολικές αίθουσες
-Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι σκέψεις που έχει κάνει η Κυβέρνηση για διεξαγωγή των Παγκύπριων εξετάσεων σε εξωτερικό χώρο, ενδεχομένως δεν προχωράει, αφού ενδεχομέων να υπάρξει πρόβλημα με το μηχανογραφικό σύστημα. 
 
Τονίζεται πως για την Κυβέρνηση είναι εκ των ον ουκ άνευ η διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων να γίνει με τον ίδιο τρόπο που γίνονται κάθε χρόνο, ώστε να μην χαθεί το κύρος τους και να μην προκύψει πρόβλημα με τα απολυτήρια των τελειόφοιτων στη συνέχεια.

Όπως έγραψε σε προηγούμενο δημοσίευμα ο REPORTER, μία από τις σκέψεις της Κυβέρνησης ήταν να επιστρέψουν στα θρανία, εκτός από τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, οι μαθητές του Δημοτικού. Αυτό το σενάριο υπήρχε στα χαρτιά της Κυβέρνησης, με τις πληροφορίες να το επιβεβαιώνουν. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, με τα δεδομένα που έχει ενώπιον της η Κυβέρνηση, επικρατέστερο σενάριο είναι να επιστρέψουν κανονικά οι μαθητές των Γυμνασίων, ενώ γίνονται ακόμη σκέψεις για την Α και Β’ Λυκείου.
 
Εκτός από τα προβλήματα που έχουν ήδη αναφερθεί, η Κυβέρνηση κάνει σκέψεις και για τον ωφέλιμο χρόνο μαθήματος με φυσική παρουσία, ο οποίος υπολογίζεται να είναι γύρω στις 15 ημέρες. Οπότε, βρίσκονται στο δίλημμα να αναλάβουν το πολιτικό βάρος για επιστροφή των δύο τάξεων του Λυκείου, δημιουργώντας όμως πρόβλημα στη διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων, με επί της ουσίας ελάχιστο όφελος, όσον αφορά τα μαθήματα.
 
Τη δεδομένη στιγμή όλα είναι μετέωρα, αφού δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να θέλει να ακούσει τις απόψεις τόσο των επιδημιολόγων όσο και του Υπουργείου Παιδείας, πριν κλειδώσει στις τελικές αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκονται τρία σενάρια:
 
Σίγουρα αυτή τη στιγμή είναι μετέωρη, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις, ο Πρόεδρος περιμένει να ακούσει από όλους τις απόψεις του (επιδημιολόγους και υπουργείο), ενώ στο τραπέζι υπάρχουν τρία σενάρια:
 
-Να μην επιστρέψουν οι μαθητές Α και Β Λυκείου
-Να πραγματοποιηθούν οι Παγκύπριες Εξετάσεις απόγευμα. Ένα σενάριο που ενδεχομένως να μην δουν με καλό μάτι οι εκπαιδευτικοί
-Να τερματιστεί η φοίτηση στα Λύκεια πριν την έναρξη των Παγκύπριων. Σε αυτό το σενάριο, οι μαθητές Α και Β' Λυκείου, θα πάνε στα σχολεία μόνο για ελάχιστες ημέρες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εντοπίζει σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα αξιολόγησης αναπηρίας η Επιτροπή Εργασίας-Ζητούν κώδικα δεοντολογίας
Εντόπισε προβλήματα και ανάγκη εκπαίδευσης σε στέγες ηλικιωμένων η Λοττίδου-Ζητά ρύθμιση μέσω Νομοσχεδίου
Πρόστιμα χιλιάδων ευρώ για... βάπτισμα ξένων γεωργικών προϊόντων σε εγχώρια-Ψάχνουν λύσεις οι Αρχές
Τέσσερις στους δέκα πιστεύουν σε επιχειρηματικές ευκαιρίες-Φοβούνται το ρίσκο οι μισοί
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση κανονισμών για διαχείριση τ/κ περιουσιών-«Αν δεν υπάρξει μοριοδότηση ποτέ δεν θα λυθεί το πρόβλημα»
Λειτουργούν ιατρεία Ταχείας Διακίνησης στα ΤΑΕΠ των ΓΝ Λευκωσίας και Πάφου-«Λιγότερη αναμονή, περισσότερη φροντίδα»
Επανέρχεται με προτάσεις για επίλυση του υδατικού ο ΔΗΣΥ-«Να μην φτάσουμε στην ημέρα μηδέν»
Υπεράντληση νερού από τα φράγματα, κενά και καθυστερήσεις στη διαχείριση του υδατικού διαπιστώνει η Ελεγκτική
Βροχές και σκόνη στο καιρικό μενού-Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία
Ανατρέπουν την κατάσταση τα σωματεία για τις οφειλές-Αγωνία για τις τελικές αποφάσεις με φόντο τα κριτήρια