Την ανάπτυξη περαιτέρω πρακτικών μηχανισμών ενιαίας ανταπόκρισης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, πρότεινε ο ΥΠΑΜ

Ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης πρότεινε την ανάπτυξη περαιτέρω πρακτικών μηχανισμών ενιαίας ανταπόκρισης και παροχής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ, προκειμένου να επιτυγχάνεται πιο άμεση και αποτελεσματική συλλογική αντιμετώπιση παρόμοιων κρίσεων.  Παράλληλα καταδίκασε την εμμένουσα επιθετική δραστηριότητα της Τουρκίας με συνέπειες στην ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Αγγελίδης μιλούσε κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε σύνθεση Υπουργών  Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τηλεδιάσκεψη, κατά την οποία έγινε γενική ανασκόπηση της τρέχουσας κατάστασης στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας της Ένωσης.  

Ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας αναφέρει ότι ειδικότερα συζητήθηκαν η επίδραση της πανδημίας στους τομείς της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης, της Ενιαίας Ανταπόκρισης, της επαύξησης της Ετοιμότητας και Ανθεκτικότητας της ΕΕ σε αντίστοιχες καταστάσεις κρίσεων, καθώς και οι  επιπτώσεις που έχει η πανδημία, τόσο στις πρωτοβουλίες ανάπτυξης Δυνατοτήτων, όσο και στις Αμυντικές Συνεργασίες της ΕΕ, καθώς επίσης και τρόποι ενίσχυσης της πολιτικής εταιρικής σχέσης της ΕΕ με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ.
 
Στην παρέμβασή του, ο Υπουργός Άμυνας τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης και πρότεινε την ανάπτυξη περαιτέρω πρακτικών μηχανισμών ενιαίας ανταπόκρισης και παροχής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών, προκειμένου να επιτυγχάνεται πιο άμεση και αποτελεσματική συλλογική αντιμετώπιση παρόμοιων κρίσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στις διευκολύνσεις που παρείχε η Κυπριακή Δημοκρατία σε προσωπικό και μέσα των ενόπλων δυνάμεων εταίρων κρατών και στην ανάγκη ανάπτυξης δυνατοτήτων και αμυντικών συνεργασιών εντός της Ένωσης, παρά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
 
Σε περιόδους κρίσεων όπως αυτή με την πανδημία, ο κ. Αγγελίδης επικαλέστηκε τα άρθρα 222 και 427 της Συνθήκης της ΕΕ για την αλληλεγγύη και αμοιβαία συνδρομή των κρατών μελών, τονίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ενεργοποιούνται τα εν λόγω άρθρα σε παρόμοιες περιπτώσεις.

 
Στην παρουσία του ΓΓ του ΝΑΤΟ και του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για ειρηνευτικές επιχειρήσεις, ο κ. Αγγελίδης καταδίκασε την εμμένουσα επιθετική δραστηριότητα της Τουρκίας με συνέπειες στην ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας τις συνεχιζόμενες παράνομες γεωτρήσεις και την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου δράματος, με τη διοχέτευση μεταναστών στην Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της εκτέλεσης της αποστολής της  επιχείρησης «Ειρήνη» η οποία αποσκοπεί στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, καυτηριάζοντας ταυτόχρονα το ρόλο της Τουρκίας η οποία παραβιάζει συστηματικά την σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
 

Δειτε Επισης

Στην Επ. Εξωτερικών αντιπροσωπεία της Γερουσίας της Γαλλίας-«Θεωρούμε τη Γαλλία ένα στρατηγικό εταίρο»
Σε πορεία ανασυγκρότησης η ΕΔΕΚ με φρέσκιες θέσεις και πρόσωπα-Οι στόχοι για τις Βουλευτικές
Ενημέρωσε τους ομολόγους του για συμμετοχή Τατάρ στον ΟΤΚ ο Κόμπος
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάδειξης της νέας «προεδρίας» της «βουλής»
Ενοχλημένη η Κυβέρνηση από τις δηλώσεις Σαμαρά-«Δεν ήταν χαριεντίσματα, ήταν συζήτηση»
Το Ανώτατο Συνταγματικό έκρινε πως ορθά το Υπουργικό αποστέρησε ιδιότητα πολίτη ΚΔ
Παραιτήθηκε ο Όζτουρκλερ από «προεδρία της βουλής» στα κατεχόμενα
Ουκρανία και αμυντική ετοιμότητα ΕΕ σε συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες
Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης