Γιατί προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς ο εντοπισμός κρουσμάτων στις ειδικές ομάδες
19:38 - 11 Μαΐου 2020

Όπως εξήγησε, πρόκειται για πρόγραμμα που εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας μέσω των ιατρείων δημόσιας υγείας, με σκοπό την αποφυγή της διασποράς του COVID-19, ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι καρκινοπαθείς πριν εισαχθούν για θεραπεία, ασθενείς προτού υποβληθούν σε επέμβαση, έγκυες πριν τον τοκετό, ηλικιωμένοι προτού εισαχθούν σε στέγες ευγηρίας κλπ.
Είπε πως «τις τελευταίες μέρες εντοπίστηκαν θετικά κρούσματα σε αυτές τις κατηγορίες, γεγονός που μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Ο υψηλός επιπολασμός της νόσου σε ευπαθείς ομάδες είναι ύπουλος και εξαιρετικά επικίνδυνος. Θα το παρακολουθούμε με προσοχή και θα επανέλθουμε. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι όλη η προσπάθεια που καταβάλλουμε εστιάζεται ακριβώς στην προστασία αυτών των ανθρώπων, που είναι ευάλωτοι».
«Ένα σημαντικό μέρος της όλης προσπάθειας που καταβάλλουμε εστιάζεται ακριβώς στην προστασία αυτών των ατόμων που είναι ευάλωτα. Επομένως μας προβληματίζει. Θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε με εξαιρετική προσοχή και ελπίζω αυτό το φαινόμενο να μην συνεχίσει τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν τα αποτελέσματα μας δίδουν μια ένδειξη για το ποσοστό των αδιάγνωστων κρουσμάτων και σε παρατήρηση ότι κάποιοι επιστήμονες ανέφεραν πως πιθανόν να υπάρχουν εκατοντάδες αδιάγνωστα κρούσματα, ο κ. Κωστρίκης, είπε πως είναι σίγουρο ότι υπάρχουν αδιάγνωστα κρούσματα.
Το γεγονός ότι βρήκαμε αυτά τα νούμερα σε αυτές τις ευάλωτες ομάδες μας ανησυχεί ιδιαίτερα διότι είναι ευάλωτες ομάδες. Επίσης είναι ασυμπτωματικά κρούσματα και είναι σχετικά ύπουλα τα ασυμπτωματικά διότι δεν μπορεί να τα διαγνώσεις με ευκολία ή με κλινική διάγνωση, πρέπει να γίνει τεστ για να τα βρεις, επεσήμανε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρία νέα κρούσματα, ανησυχία από τα ευρήματα στις ειδικές ομάδες
Ο δρ. Λοϊζου είπε από την πλευρά του πως αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να συμπεριφερόμαστε όλοι σαν να είμαστε φορείς του ιού και να τηρούμε αυστηρά τους κανόνες. Η πανδημία πάει μεν καλά αλλά είναι εδώ και αυτά τα αποτελέσματα απλά επιβεβαιώνουν αυτό το οποίο εμείς λέμε καθημερνά για αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε και να μην εφησυχάζουμε, ανέφερε.Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κωστρίκης αναφερόμενος στις αγνώστου αιτιολογίας λοιμώξεις είπε πως πρόκειται για άτομα που για κάποιο λόγο πρέπει να μπουν στο νοσοκομείο για να κάνουν εγχείρηση ή να μπουν σε στέγη ευγηρίας και κάνουν τεστ.
"Επομένως δεν είχαν προηγουμένως συμπτώματα και βρέθηκαν να είναι θετικά στον ιό. Το σημαντικό όμως στον τόπο μας είναι πως όλα τα θετικά περιστατικά τους γίνεται ιχνηλάτηση που ξεκινά αμέσως. Επομένως είναι έναν εργαλείο το οποίο χρησιμοποιούμε εδώ και πολύ καιρό από την έναρξη της επιδημίας στις αρχές του Μάρτη και είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο που μας βοηθά πάντοτε να βρούμε τη στιβάδα που πιθανώς να είναι εμπλεκόμενα αυτά τα άτομα. Επομένως έχω πίστη εγώ ότι θα τους βρούμε στο τέλος", επεσήμανε.
Ερωτηθείς πότε θα αρχίσει να σχηματίζεται η εικόνα των πρώτων ημερών της σταδιακής χαλάρωσης, ο κ. Κωστρίκης είπε πως νομίζει ότι αυτό θα γίνει αυτή την εβδομάδα.
Αυτή η εβδομάδα που διανύουμε τώρα είναι καθοριστικής σημασίας, ειδικά προς το τέλος της εβδομάδας διότι θα έχουμε μίαν καθαρή εικόνα μετά την άρση των πρώτων μέτρων. Επομένως είναι εξαιρετικής σημασίας για να δούμε ακριβώς τι συμβαίνει στην επιδημιολογία μετά τη χαλάρωση των μέτρων και ειδικότερα σήμερα που είχαμε και τους τελειόφοιτους να πηγαίνουν πίσω στα σχολεία, ανέφερε.
Πρόσθεσε πως "και αυτό μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ώστε στο τέλος της εβδομάδας να έχουμε μίαν εικόνα αν έχει αλλάξει ή όχι – ελπίζω όχι – η όλη επιδημιολογική εικόνα που έχουμε σήμερα".
Πηγή: ΚΥΠΕ