Eurogroup: Σε καλό δρόμο για συμφωνία;
07:17 - 08 Απριλίου 2020

Σκληρές διεργασίες για να επιτευχθεί συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup μέχρι και τις πρωϊνές ώρες. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει υπάρξει κοινή στήριξη σε κείμενο Γερμανίας και Γαλλίας αλλά η αντιπαράθεση μεταξύ Ολλανδίας και Ιταλίας είναι οξεία. Η Ιταλία δε θέλει όρους στο μνημόνιο του ESM, η Ολλανδία θέλει μηχανισμό προϋποθέσεων. Ωστόσο υπάρχει συμφωνία στα υπόλοιπα σκέλη του πακέτου που αναμένεται να καταλήξουν για να εισηγηθούν στους αρχηγούς κρατών – δηλαδή τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ταμείο SURE για τη χρηματοδότηση επιδομάτων διατήρησης απασχόλησης.
Η αναφορά σε κορωνοομόλογο στο ανακοινωθέν είναι κεντρική στην αντιπαράθεση μεταξύ Ρώμης και Χάγης. Σε κάθε περίπτωση η προοπτική κοινού δανεισμού θα μετατεθεί για τη συζήτηση των ηγετών. Στο τραπέζι υπάρχουν δυο προτάσεις – της Γαλλίας (πιο συμβολικής πολιτικά) και της Ισπανίας (πιο ρεαλιστικής και κοντά στο μοντέλο Fed) οι οποίες θα αποτελέσουν πόλους διαπραγμάτευσης.
Με ένα tweet o εκπρόσωπος του Μάριο Σεντένο, του επικεφαλής του Eurogroup, παρέπεμψε σε συνέντευξη τύπου αύριο στις 10:00 ώρα Βρυξελλών.
Work towards an ambitious EU economic policy response to #COVID19 is well on track but not there yet. Press conference moved to 10am (brussels time) #Eurogroup. Good night https://t.co/AwrZWsNdN9
— LuisRego (@ljrego) April 7, 2020
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., είναι πιθανόν να καταλήξουν σήμερα σε ένα πακέτο μέτρων το οποίο δεν θα περιλαμβάνει την έκδοση ευρωομολόγων, και θα κινείται τρεις άξονες.
1. Την δημιουργία μίας γραμμής χρηματοδότησης από τον ESM συνολικού ύψους 240 δισ. ευρω, απ’ την οποία το κάθε κράτος μέλος θα μπορεί να αντλεί υπό όρους έως το 2% του ΑΕΠ.
2. Ο δεύτερος αφορά την παροχή πρόσθετων εγγυήσεων (πλεον των 40 δισ. ευρώ που ήδη έχει αποφασιστεί) ύψους 25 δισ. ευρώ από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ). Με τις εγγυήσεις αυτές εκτιμάται ότι θα δημιουργηθει μία μόχλευση κεφαλαίων η οποία μπορεί να φθάσει τα 200 δισ. ευρώ.
3. Την δημιουργία ταμείου για την προστασία της απασχόλησης στην Ε.Ε. ύψους 100 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις με την παροχή εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ. Δηλαδή τα κράτη μέλη θα δανειστούν από την αγορά 100 δισ. ευρώ με ευνοικούς όρους, προσφέροντας για αντάλλαγμα εγγυήσεις της Ε.Ε..