Η στρατηγική άλλων χωρών για τον κορωνοϊό όπως την βιώνουν Κύπριοι

Ίσως είναι η πρώτη φορά στην σύγχρονη παγκόσμια ιστορία που σχεδόν όλος ο πλανήτης, βιώνει ακριβώς την ίδια δραματική κατάσταση. Μία κατάσταση στην οποία οι επιστήμονες, οι ερευνητές, οι ιστορικοί και όχι μόνον θα έχουν υλικό για να γράψουν τόμους.
 
Ο εφιάλτης της νόσου covid-19, έχει κτυπήσει την πόρτα όλων. Η κάθε χώρα, ωστόσο, έχει επιλέξει τον δικό της τρόπο για να τον αντιμετωπίσει. Κάποιες πήραν σκληρά μέτρα, κάποιες άλλες άργησαν και κάποιες άλλες πήραν πολύ χαλαρά, επιθυμώντας να νοσήσουν όσοι το δυνατόν περισσότεροι έτσι ο πληθυσμός να πάθει αυτό που λέγεται ανοσία της αγέλης.
 
Ο REPORTER επέλεξε χώρες και από τις τρεις κατηγορίες και μέσα από τα μάτια Κύπριων κατοίκων τους, θα δούμε τα μέτρα που έλαβαν αλλά και τις διαφορές και τις ομοιότητες με αυτά της Κύπρου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Ηνωμένο Βασίλειο


Ανδρέας Σάββα: Δεν πιστέψαμε ότι θα έρθει στο σπίτι μας. Ήρθε όμως …

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρας που πέρασε και από τις τρεις κατηγορίες, που αναφέρθηκαν πιο πάνω, είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση του οποίου αρχικά επιχείρησε να δημιουργήσει την ανοσία της αγέλης. Οι απανωτοί θάνατοι ωστόσο, που ξεπερνούν πλέον τους 600 την ημέρα, καθώς και η θύελλα αντιδράσεων την ανάγκασαν να ακολουθήσει τα μέτρα άλλων χωρών. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, βρίσκεται σε απομόνωση, αφού προσβλήθηκε από κορωνοϊό όπως και άλλοι αξιωματούχοι της Κυβέρνησής του.

 
Ζητήσαμε από τον Ανδρέα Σάββα, Κύπριο που ζει και εργάζεται σε ελεγκτικό γραφείο στο Λονδίνο, να μας αναφέρει πώς είναι πλέον η ζωή στη χώρα, μετά την επιβολή των μέτρων.
 
«Οι πιο πολλοί, όπως και εγώ, δουλεύουμε από σπίτι. Που και που, χρειάζεται να πάω γραφείο. Όταν πηγαίνω παίρνω αυτό που θέλω και φεύγω αμέσως. Έπρεπε τα μέτρα να μπουν πιο νωρίς, τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν. Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πόσο σοβαρό ήταν. Όταν η κυβέρνησή σου λέει ότι είναι όλα υπό έλεγχο, λες εντάξει όλα είναι ok. Συνειδητοποίησα τι γίνεται μετά από κάποια ντοκιμαντέρ που είδα για την Ιταλία. Από εκείνη τη στιγμή κατάλαβα πως είναι σοβαρά τα πράγματα. Φοβήθηκα, επειδή πριν ανακοινωθούν τα μέτρα, είχα πάει σε ένα concert που είχε πάρα πολύ κόσμο. Δεν το πήραμε σοβαρά στην αρχή. Νομίζαμε ότι είναι μακριά. Δεν πιστέψαμε ότι θα έρθει στο σπίτι μας. Ήρθε όμως …».
 
Τα μέτρα που λήφθηκαν με καθυστέρηση στη Βρετανία, προσομοιάζουν με αυτά που έλαβε έγκαιρα, όμως, η Κύπρος.
 
«Δικαιούμαστε να βγούμε έξω. Εγώ πάω για τρέξιμο στο τοπικό πάρκο. Εκτός από αυτό σπίτι. Δεν δικαιούνται να βγουν περισσότερα από δύο άτομα. Επιτρέπεται να βγεις μόνο για τρόφιμα, για φαρμακείο, για τρέξιμο, για να πάρεις βόλτα το κατοικίδιό σου κι εάν εργάζεσαι στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Ακόμα και οι τράπεζες έκλεισαν οι περισσότερες».
 
«Συμμορφώθηκε ο κόσμος»
«Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου έχει συμμορφωθεί. Ο κόσμος στην Αγγλία είναι νομοταγής και ακολουθεί πιστά τις οδηγίες. Υπήρξαν, όμως, παράπονα για το underground, που λειτουργεί για να μπορούν να πηγαίνουν στις δουλειές τους όσοι δικαιούνται. Μειώθηκαν τα δρομολόγια, έτσι μπαίνει παραπάνω κόσμος στα βαγόνια και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος διάδοσης.
 
Κάτι σημαντικό που εφαρμόζει η Βρετανία αλλά και σχεδόν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες και ίσως έπρεπε να το υιοθετήσουν οι επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές στην Κύπρο, είναι πως σε σουπερμάρκετ, τράπεζες και φαρμακεία υπάρχουν ειδικές σημάνσεις στο πάτωμα, έτσι ώστε ο κόσμος να ξέρει που να στέκεται και να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις.
 
Ο Ανδρέας αναφέρει, καταλήγοντας και όταν ρωτήθηκε εάν θα προτιμούσε να επιστρέψει στην Κύπρο, πως σε όποια χώρα και να βρίσκεσαι, ένας είναι ο τρόπος για να προστατευτείς.
 
«Νομίζω δεν παίζει ρόλο όπου κι αν είσαι, διότι είναι παντού το πρόβλημα. Δεν μπορείς να αποφύγεις το πρόβλημα όπου κι αν πας. Πρέπει να μείνεις σπίτι. Είτε λοιπόν, μείνεις σπίτι στην Αγγλία, είτε μείνεις σπίτι στην Κύπρο, είτε οπουδήποτε αλλού νομίζω δεν κάνει διαφορά».
 
Γερμανία

Βίκυ Ζαχαριάδου: Ακόμα και στο πεζοδρόμιο κρατούν αποστάσεις
Μια χώρα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ως προς την πορεία των κρουσμάτων, καθώς και ως προς το ποσοστό θνησιμότητας από κορωνοϊό, που είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο, είναι η Γερμανία. Χώρα με πολύ ανθεκτικό σύστημα υγείας και κατοίκους με πολύ υψηλό το αίσθημα της πειθαρχίας.
 
Από τη Γερμανία μας μίλησε η Βίκη Ζαχαριάδου-Hallbauer, μητέρα δύο παιδιών που διαμένει με την οικογένειά της στο Μόναχο. Η Βίκη που κατάγεται από τη Λάρνακα, είναι head of marketing for Freeletics και εργάζεται, πλέον από το σπίτι της όπως εκατομμύρια εργαζόμενοι σ' όλο τον κόσμο.
 
«Η Καγκελάριος Μέρκελ, είχε βγει πριν 15 με 20 ημέρες μέρες και άφησε αρχικά στη διακριτική ευχέρεια των κατοίκων να λάβουν
μέτρα. Δυστυχώς, στην αρχή είχαμε καλό καιρό και ο κόσμος δεν τήρησε τα μέτρα. Πρώτη η Βαυαρία, ο δικός μας ο Δήμαρχος, έκλεισε καταστήματα και πάρκα αρχικά για δύο εβδομάδες και τώρα έδωσαν παράταση μέχρι τις 19 του Απρίλη. Αυτό βοήθησε επειδή περιορίστηκε ο κόσμος. Πλέον τα μόνα που είναι ανοικτά και μπορείς να πας είναι οι υπεραγορές, τα φαρμακεία και οι γιατροί. Δεν συμπληρώνεις έντυπο για να βγεις. Αστυνομικοί και ένα σώμα Πυροσβεστικής κυκλοφορούν και επιβλέπουν στα πάρκα. Στη Βαυαρία, που βρισκόμαστε εμείς δεν επιτρέπεται να βρίσκονται στον ίδιο χώρο πάνω από δύο άτομα. Μπορείς να βγεις έξω για τρέξιμο και σωματική άσκηση, αλλά δεν μπορείς να συναντηθείς με φίλους σου».
 
Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε όλα τα καταστήματα υπάρχουν σημάνσεις και τα μέτρα προστασίας είναι πολύ αυστηρά.

«Σε όλα τα καταστήματα που είναι ανοικτά υπάρχουν σε γραμμές στο πάτωμα έτσι ώστε ο κόσμος να έχει ενάμιση μέτρο διαφορά. Υπάρχουν διαχωριστικά παντού και εάν πληρώσεις με μετρητά τα αφήνεις κάπου στη μέση, για να μην έρθεις σε επαφή με τον υπάλληλο. Ο ταχυδρόμος αφήνει τα πράγματα στην πόρτα, κτυπά το κουδούνι και απομακρύνεται. Η Γερμανία είναι μεγάλη και δεν ξέρω εάν συμμορφώθηκαν όλοι στα μέτρα, αλλά στην περιοχή που είμαστε εμείς ο κόσμος έχει συμμορφωθεί. Ακόμα και στο πεζοδρόμιο όταν περπατάς, κρατούν αποστάσεις και τηρούν τους κανόνες».
 
Στέλλουν σπίτι τα μαθήματα τα σχολεία
«Τα σχολεία έχουν κλείσει και στέλλουν μαθήματα για να κάνουμε στα παιδιά στο σπίτι. Η μεγάλη μου κόρη, η Ιζαμπέλα κάνει τα μαθήματα και τα στέλλει ηλεκτρονικά στο σχολείο. Για τη μικρή την Αμελί που είναι Δευτέρα τάξη, δεν χρειάζεται να τα στέλλουμε. Είναι αρκετή δουλειά για τα παιδιά στο σπίτι. Δεν ξεκίνησαν ακόμη τα on-line μαθήματα, αλλά είναι το επόμενο βήμα».
 
Την ρωτήσαμε, πώς εξηγούν τα Μέσα Ενημέρωσης στη Γερμανία, το χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας στη χώρα που είναι στο 1%, σε σύγκριση με άλλες χώρες που κυμαίνεται από 2%-20%.
 
«Το αποδίδουν σε διάφορους λόγους. Ο πρώτος είναι πώς ο κόσμος στη Γερμανία αθλείται. Οι πρώτοι που προσβλήθηκαν, ήταν άτομα που είχαν πάει για σκι στην Ιταλία και την Αυστρία. Οι πιο πολλοί ήταν νεαροί, έτσι δεν καταγράφηκαν αρχικά τόσοι θάνατοι. Στην Ιταλία έκαναν στην αρχή τεστ μόνο σε ηλικιωμένους, για να δουν εάν θα κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο. Η Γερμανία κάνει τεστ και σε άλλα άτομα.  
 
Η Κυβέρνηση λέει ότι είναι προετοιμασμένη και τα νοσοκομεία είναι έτοιμα. Οι γιατροί έχουν χωριστεί και δεν έρχεται σε επαφή ο ένας με τον άλλο, ώστε να μην έχει πολλά κρούσματα στα νοσοκομεία. Η Κυβέρνηση της Γερμανίας έδωσε πολλή έμφαση στο πώς θα ετοιμάσει το Σύστημα Υγείας,  τα νοσοκομεία και τους γιατρούς. Πολλοί γιατροί προσφέρθηκαν να δουν ασθενείς, χωρίς να είναι αναγκασμένοι. Το έκαναν για να βοηθήσουν τους άλλους γιατρούς και γενικά την κοινωνία».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η κατάσταση της Κύπρου σε σχέση με άλλες χώρες-Τα τεστ, τα κρούσματα και η θνησιμότητα

Ολλανδία

Ελενα Τσίγκη: θέλουν να πετύχουν την ανοσία της αγέλης
Η Ολλανδία, είναι μία από τις χώρες που έχουν ακολουθήσει ένα δικό τους σύστημα για αντιμετώπιση της πανδημίας και είναι το ενδιάμεσο του μοντέλου της Σουηδίας (κανένα μέτρο) και των χωρών της που επέβαλαν καθολική απαγόρευση. Το Ολλανδικό μοντέλο το intelligent lockdown, όπως ονομάστηκε, προσπαθεί να προστατεύσει με αυστηρά μέτρα, τις ευάλωτες ομάδες και όχι τόσο τους πιο νέους, προκειμένου να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.
 
Το αν θα πετύχει ή όχι το εγχείρημα, θα το δείξει ο χρόνος. Η θνησιμότητα από covid-19 στη χώρα, πάντως, είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, κυμαίνεται από 6-8% και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ε.Ε, μετά την Ιταλία.
 
Από την πόλη Arnhem της Ολλανδίας, μας μίλησε η Έλενα Τσίγκη από τη Λεμεσό η οποία είναι project leader στο University of Twente.
 
«Τα μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή πριν τρεις εβδομάδες. Πλέον, δουλεύουμε από σπίτι. Άρχισαν δειλά, δειλά να παίρνουν μέτρα. Εμείς βλέπαμε ότι η κατάσταση εξελίσσεται σε πολύ σοβαρή, αλλά άφησαν να δουν ποια μέτρα θα πάρουν και άλλες χώρες και μετά έλαβαν αποφάσεις. Αρχές Μαρτίου έλαβαν όμως, αυστηρά μέτρα, έκλεισαν τα σχολεία, ο κόσμος δουλεύει από σπίτι και βγαίνεις έξω για τα απαραίτητα. Δεν έχουμε τόσο αυστηρά μέτρα, όσο εσείς στην Κύπρο. Δεν χρειάζεται να πάρεις άδεια για να βγεις έξω. Απλά μας είπαν να μην βγαίνουμε πάνω από 2-3 άτομα έξω. Στις υπεραγορές κρατάς απόσταση ενάμιση μέτρο. Στα φαρμακεία και τις υπεραγορές υπάρχουν σημάνσεις στο έδαφος, για να τηρούνται αποστάσεις. Τα περισσότερα καταστήματα έχουν και άτομα έξω που λένε στον κόσμο που να σταθεί και πότε να μπει μέσα. Υπάρχει και εδώ πρόστιμο εάν παραβεί κάποιος τις οδηγίες. Είναι 400 ευρώ το άτομο και 4 χιλιάδες ευρώ για τις επιχειρήσεις.
 
Ο κόσμος συμμορφώθηκε. Οι Ολλανδοί ως λαός, ακολουθούν πάντα αυτό που θα τους πει η Κυβέρνηση, αφού έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη και σεβασμό σε αυτήν. Να σας δώσω ένα παράδειγμα, πριν ανακοινωθούν τα μέτρα στο πανεπιστήμιο είχαμε κάποια events και επειδή η Κυβέρνηση δεν είχε απόφαση, έγιναν κανονικά. Είπαν ότι από τη στιγμή που δεν ανακοίνωσε η Κυβέρνηση μέτρα, δεν θα πάρουν δικά τους. Είναι πολύ νομοταγείς».
 
Η προσπάθεια να πετύχουν ανοσία της αγέλης
Της ζητήσαμε να μας πει που οφείλεται το πολύ υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στη χώρα.
 
«Είναι λόγο της στρατηγικής που ακολούθησαν, αφού θέλουν να πετύχουν την ανοσία της αγέλης. Περιμένουν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κατοίκων θα προσβληθεί από τον ιό και θεωρούν πως μόνο έτσι θα περάσει. Δεν μπορώ να πω εάν είναι σωστό ή λάθος, αλλά βλέπεις και από άλλες χώρες ότι αυτό δεν δούλεψε πάρα πολύ. Γενικά, όμως, πιστεύω πως τα μέσα που υπάρχουν στην Ολλανδία, της επέτρεψε να το κάνει αυτό. Σε μια χώρα σαν την Κύπρο, για παράδειγμα, δεν θα μπορούσε να γίνει. Εδώ οι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι διαφορετικά».
 
Στην Ολλανδία νεαροί εθελοντές, που θεωρούνται ότι δεν κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό, ανέλαβαν να προμηθεύουν με είδη πρώτης ανάγκης, όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
 
«Αυτό ήταν κάτι που γινόταν και πριν, αφού πιστώνεται ως κοινωνική εργασία στους νέους. Εάν οι ηλικιωμένοι θέλουν να πηγαίνουν στην υπεραγορά, υπάρχει συγκεκριμένη ώρα. Λήφθηκαν αρκετά μέτρα που τους προστατεύουν».
 
Προσέχουν τα παιδιά των λειτουργών υγείας
«Τα σχολεία έκλεισαν και θα είναι κλειστά τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου. Θα μας πουν εάν θα παραταθούν ή όχι. Εμείς στο πανεπιστήμιο θα προσφέρουμε  on line μαθήματα μέχρι την πρώτη του Ιούνη και μετά θα δούμε τι θα γίνει. Κάποιες υπηρεσίες σχολείων είναι ανοικτές και προσέχουν τα παιδιά των νοσηλευτών και των γιατρών».
 
Η απάντηση της Έλενας ήταν αρνητική, όταν ρωτήθηκε εάν θα προτιμούσε να έρθει στην Κύπρο.
 
«Θα έπρεπε να μπω σε αεροπλάνο και να είμαι υπό το φόβο πως θα μολύνω τους γονείς μου, που δεν είναι πολύ μεγάλοι αλλά ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.  Είμαστε ΟΚ εδώ, δεν νιώθω ότι αδικήθηκα και πως έπρεπε να έρθω πίσω. Πάντα, όμως, έχεις την έγνοια και σκέφτεσαι την απόσταση που σε χωρίζει από την οικογένειά σου».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Σε πορεία ανασυγκρότησης η ΕΔΕΚ με φρέσκιες θέσεις και πρόσωπα-Οι στόχοι για τις Βουλευτικές
Ενημέρωσε τους ομολόγους του για συμμετοχή Τατάρ στον ΟΤΚ ο Κόμπος
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάδειξης της νέας «προεδρίας» της «βουλής»
Ενοχλημένη η Κυβέρνηση από τις δηλώσεις Σαμαρά-«Δεν ήταν χαριεντίσματα, ήταν συζήτηση»
Το Ανώτατο Συνταγματικό έκρινε πως ορθά το Υπουργικό αποστέρησε ιδιότητα πολίτη ΚΔ
Παραιτήθηκε ο Όζτουρκλερ από «προεδρία της βουλής» στα κατεχόμενα
Ουκρανία και αμυντική ετοιμότητα ΕΕ σε συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες
Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»