Η στρατηγική άλλων χωρών για τον κορωνοϊό όπως την βιώνουν Κύπριοι
06:49 - 07 Απριλίου 2020
Ηνωμένο Βασίλειο
Ανδρέας Σάββα: Δεν πιστέψαμε ότι θα έρθει στο σπίτι μας. Ήρθε όμως …
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρας που πέρασε και από τις τρεις κατηγορίες, που αναφέρθηκαν πιο πάνω, είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση του οποίου αρχικά επιχείρησε να δημιουργήσει την ανοσία της αγέλης. Οι απανωτοί θάνατοι ωστόσο, που ξεπερνούν πλέον τους 600 την ημέρα, καθώς και η θύελλα αντιδράσεων την ανάγκασαν να ακολουθήσει τα μέτρα άλλων χωρών. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, βρίσκεται σε απομόνωση, αφού προσβλήθηκε από κορωνοϊό όπως και άλλοι αξιωματούχοι της Κυβέρνησής του.
«Συμμορφώθηκε ο κόσμος»
«Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου έχει συμμορφωθεί. Ο κόσμος στην Αγγλία είναι νομοταγής και ακολουθεί πιστά τις οδηγίες. Υπήρξαν, όμως, παράπονα για το underground, που λειτουργεί για να μπορούν να πηγαίνουν στις δουλειές τους όσοι δικαιούνται. Μειώθηκαν τα δρομολόγια, έτσι μπαίνει παραπάνω κόσμος στα βαγόνια και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος διάδοσης.
Βίκυ Ζαχαριάδου: Ακόμα και στο πεζοδρόμιο κρατούν αποστάσεις
Μια χώρα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ως προς την πορεία των κρουσμάτων, καθώς και ως προς το ποσοστό θνησιμότητας από κορωνοϊό, που είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο, είναι η Γερμανία. Χώρα με πολύ ανθεκτικό σύστημα υγείας και κατοίκους με πολύ υψηλό το αίσθημα της πειθαρχίας.
«Σε όλα τα καταστήματα που είναι ανοικτά υπάρχουν σε γραμμές στο πάτωμα έτσι ώστε ο κόσμος να έχει ενάμιση μέτρο διαφορά. Υπάρχουν διαχωριστικά παντού και εάν πληρώσεις με μετρητά τα αφήνεις κάπου στη μέση, για να μην έρθεις σε επαφή με τον υπάλληλο. Ο ταχυδρόμος αφήνει τα πράγματα στην πόρτα, κτυπά το κουδούνι και απομακρύνεται. Η Γερμανία είναι μεγάλη και δεν ξέρω εάν συμμορφώθηκαν όλοι στα μέτρα, αλλά στην περιοχή που είμαστε εμείς ο κόσμος έχει συμμορφωθεί. Ακόμα και στο πεζοδρόμιο όταν περπατάς, κρατούν αποστάσεις και τηρούν τους κανόνες».
«Τα σχολεία έχουν κλείσει και στέλλουν μαθήματα για να κάνουμε στα παιδιά στο σπίτι. Η μεγάλη μου κόρη, η Ιζαμπέλα κάνει τα μαθήματα και τα στέλλει ηλεκτρονικά στο σχολείο. Για τη μικρή την Αμελί που είναι Δευτέρα τάξη, δεν χρειάζεται να τα στέλλουμε. Είναι αρκετή δουλειά για τα παιδιά στο σπίτι. Δεν ξεκίνησαν ακόμη τα on-line μαθήματα, αλλά είναι το επόμενο βήμα».
Ολλανδία
Ελενα Τσίγκη: θέλουν να πετύχουν την ανοσία της αγέλης
Η Ολλανδία, είναι μία από τις χώρες που έχουν ακολουθήσει ένα δικό τους σύστημα για αντιμετώπιση της πανδημίας και είναι το ενδιάμεσο του μοντέλου της Σουηδίας (κανένα μέτρο) και των χωρών της που επέβαλαν καθολική απαγόρευση. Το Ολλανδικό μοντέλο το intelligent lockdown, όπως ονομάστηκε, προσπαθεί να προστατεύσει με αυστηρά μέτρα, τις ευάλωτες ομάδες και όχι τόσο τους πιο νέους, προκειμένου να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.
Από την πόλη Arnhem της Ολλανδίας, μας μίλησε η Έλενα Τσίγκη από τη Λεμεσό η οποία είναι project leader στο University of Twente.
Της ζητήσαμε να μας πει που οφείλεται το πολύ υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στη χώρα.
«Τα σχολεία έκλεισαν και θα είναι κλειστά τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου. Θα μας πουν εάν θα παραταθούν ή όχι. Εμείς στο πανεπιστήμιο θα προσφέρουμε on line μαθήματα μέχρι την πρώτη του Ιούνη και μετά θα δούμε τι θα γίνει. Κάποιες υπηρεσίες σχολείων είναι ανοικτές και προσέχουν τα παιδιά των νοσηλευτών και των γιατρών».
- Πληρώνουν την αδράνεια οι ΗΠΑ-Είχαν τον βαρύτερο απολογισμό που καταγράφηκε ποτέ παγκοσμίως
- Δυσκολεύονται να εξαλείψουν την πανδημία στην Κίνα-Εντοπίστηκαν νέα κρούσματα από επαφές
- Το σενάριο πίσω από την αγωγή των 20 τρισ. που κατέθεσε κατά της Κίνας Αμερικανός δικηγόρος
- Το Κέντρο Αριστείας «Ερατοσθένης» δημοσίευσε την πλατφόρμα για τον κορωνοϊό στην Κύπρο