Χ. Χατζηκυπριανού: Πρόσθετα µέτρα στήριξης σε Κύπριους φοιτητές

Η κυπριακή Οικονομία αναμένεται να επηρεαστεί σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τις υπόλοιπες Οικονομίες της ευρωζώνης καθώς η Κύπρος βασίζεται στον Τουρισμό, εκτιμά ο Δρ Χριστόφορος Χατζηκυπριανού, διευθύνων σύµβουλος και πρόεδρος συµβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου. Σημειώνει πως προτεραιότητα αποτελεί όπως οι φοιτητές συνεχίσουν την ακαδηµαϊκή τους πορεία διαβεβαιώνοντας πως η ακαδηµαϊκή χρονιά θα ολοκληρωθεί κανονικά, χρησιµοποιώντας διαδικτυακές µεθόδους διδασκαλίας.

Την ίδια ώρα, ο κ. Χατζηκυπριανού θεωρωεί ως εξαιρετικά σηµαντικό να µη χαθεί η δυναµική που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια με τις μεγάλες επενδύσεις που έχουν προβεί τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, ενώ εισηγείται όπως παραχωρηθούν επιπρόσθετα µέτρα οικονοµικής στήριξης σε Κύπριους φοιτητές που θα επιλέξουν τα κυπριακά πανεπιστήµια ή σε εκείνους που µπορεί να µην επιθυµούν να επιστρέψουν σε πανεπιστήµια άλλων χωρών.
 
Οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ
Κατά την άποψή µου είναι πολύ νωρίς να γίνουν προβλέψεις για το µέγεθος των επιπτώσεων που θα έχει στο ΑΕΠ της χώρας. Καταρχάς δεν υπάρχει συγκεκριµένος ορίζοντας για το πότε θα ξεφύγουµε από τα µέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση, την εξάπλωση της επιδηµίας, αλλά και τον τρόπο που θα επηρεάσει τη δηµόσια υγεία.

Η κυπριακή οικονοµία αναµένεται να είναι από εκείνες που θα επηρεαστούν περισσότερο στην Ευρωζώνη, αφού βασίζεται σε µεγάλο βαθµό στον τοµέα του τουρισµού, ο οποίος σίγουρα θα πληγεί άµεσα και σηµαντικά. Ένας άλλος νευραλγικός κλάδος, που θα έχει άµεσα πλήγµατα, είναι ο κατασκευαστικός, ο οποίος σηµείωνε πολύ καλό ρυθµό ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια.

Οι προβλέψεις από διεθνείς οίκους είναι ότι οδηγούµαστε σε παγκόσµια ύφεση και πως η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση. Λαµβάνοντας υπόψη ότι το ΑΕΠ θα επηρεαστεί ανεπανόρθωτα από το µειωµένο τουριστικό ρεύµα, τότε σίγουρα θα έχουµε αρνητικό ρυθµό ανάπτυξης και νοµίζω ότι το σηµαντικό ζητούµενο, σ’ αυτό το στάδιο, είναι αυτός να περιοριστεί.
 
Η δυναµική των πανεπιστηµίων
Όπως γνωρίζετε, ο πανεπιστηµιακός τοµέας στην ολότητά του αντιπροσωπεύει, περίπου, το 6% του ΑΕΠ της Κύπρου. Είναι ένας οικονοµικός κλάδος γνώσης µε καλές προοπτικές ανάπτυξης, που δεν σχετίζονται µε τους σχετικούς παραδοσιακούς πυλώνες της κυπριακής οικονοµίας. Στη δεκαετία που πέρασε τα πανεπιστήµια κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια κι έχουν προβεί σε µεγάλες επενδύσεις για να φτάσουν σε ένα ποιοτικό ακαδηµαϊκό επίπεδο. Είναι εξαιρετικά σηµαντικό να µη χαθεί η δυναµική αυτή στη διάρκεια αυτής της κρίσης, καθότι θα πάρει πολλά χρόνια να αναδοµηθεί, µε τις συνεπακόλουθες αρνητικές συνέπειες. Σίγουρα η οικονοµική δραστηριότητα σε όλους τους τοµείς θα επηρεαστεί σε µεγάλο βαθµό, όπως και ο τοµέας της πανεπιστηµιακής εκπαίδευσης.
 
Στη διάθεση της πολιτείας
Άµεση µας προτεραιότητα και στρατηγική είναι να διασφαλίσουµε ότι οι φοιτητές θα συνεχίσουν την ακαδηµαϊκή τους πορεία είτε για να αποφοιτήσουν είτε για να προχωρήσουν στην επόµενη χρονιά. Η σύνοδος των πρυτάνεων και ο φορέας διασφάλισης ποιότητας έχουν διασφαλίσει ότι η ακαδηµαϊκή χρονιά θα ολοκληρωθεί κανονικά, χρησιµοποιώντας διαδικτυακές µεθόδους διδασκαλίας. Ο πανεπιστηµιακός τοµέας έχει βγει µπροστά σε αυτή τη κρίση και αποτελεί παράδειγµα για τους υπολοίπους τοµείς της οικονοµίας. Να σηµειώσω, επίσης, ότι πέρα από την εξυπηρέτηση των φοιτητών, τα πανεπιστήµιά µας συνεισφέρουν δραστικά σε πολλά επίπεδα σ’ αυτή την πρωτοφανή κρίση, όπως στον τοµέα της δηµόσιας υγείας, στην υποστήριξη της χώρας µε το ακαδηµαϊκό τους προσωπικό όσο και µε φοιτητές, ειδικότερα της ιατρικής και της νοσηλευτικής, που προσφέρουν εθελοντικά τον χρόνο και την εξειδίκευσή τους. Παραµένουµε στη διάθεση της πολιτείας, για να βοηθήσουµε τη χώρα στη δύσκολη αυτή στιγµή.
 
Στόχος η εύρυθµη συνέχεια
Πρώτιστη µας έγνοια αποτελεί η υγεία, η ασφάλεια και η ευηµερία των φοιτητών, του διοικητικού και του ακαδηµαϊκού µας προσωπικού. Παράλληλα, εργαζόµαστε µεθοδικά, ώστε όχι µόνο να διασφαλίσουµε ότι οι φοιτητές µας θα ολοκληρώσουν τα µαθήµατά τους και θα συµπληρώσουν όλες τις ακαδηµαϊκές τους υποχρεώσεις, αλλά και πως θα εξασφαλίσουµε την εύρυθµη λειτουργία και τις δραστηριότητες του πανεπιστηµίου µε το πέρας της κρίσης. Ήδη όλα τα συµβατικά µαθήµατα προσφέρονται διαδικτυακά, µε βάση τον αρχικό προγραµµατισµό του εξαµήνου. Η µετάβαση στην πλήρη προσφορά τους µε τον τρόπο αυτό έτυχε ιδιαίτερα θετικής αποδοχής από τους φοιτητές και το ακαδηµαϊκό µας προσωπικό. Συγχρόνως, οι διοικητικές µας υπηρεσίες λειτουργούν ηλεκτρονικά για την υποστήριξη των φοιτητών µας µε έναν αψογά αποτελεσµατικό τρόπο.
 
Πρόσθετη στήριξη σε φοιτητές
Κατά την άποψή µου, στο πλαίσιο των οικονοµικών µέτρων που λαµβάνονται από την πολιτεία, άµεση προτεραιότητά µας πρέπει να είναι να µη χρεοκοπήσουν επιχειρήσεις και να µη χαθούν θέσεις εργασίες. Γιατί, σε διαφορετικό σενάριο, η οικονοµία θα µπει σε βαθιά ύφεση και θα χρειαστεί χρόνο να απορροφήσει τους κραδασµούς. Το κρίσιµο τώρα είναι να διοχετευτεί άµεσα ρευστότητα στις εταιρείες, για να µην αναγκαστούν να κάνουν απολύσεις. Επίσης, στον τοµέα της πανεπιστηµιακής εκπαίδευσης προτείνουµε να παρασχεθούν επιπρόσθετα µέτρα οικονοµικής στήριξης σε Κύπριους φοιτητές, οι οποίοι επιλέγουν τα κυπριακά πανεπιστήµια ή σε εκείνους που µπορεί να µην επιθυµούν να επιστρέψουν σε πανεπιστήµια άλλων χωρών.