Πειραματικό εμβόλιο από τις ΗΠΑ δημιουργεί αισιοδοξία

Στη μελέτη ερευνητών από τα πανεπιστήμια της Αϊόβα και της Τζόρτζια στις ΗΠΑ, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Ελλάδας για τον νέο κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, αναφορικά με την προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίου για τη νόσο COVID-19.
 
Οι Αμερικανοί ειδικοί δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό mBio ότι, ανέπτυξαν ένα εμβόλιο που προστατεύει ποντίκια πλήρως από τον ιό που προκαλεί το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) και θεωρείται συγγενικός με τον SARS-CoV-2.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΔΩ
 
Πώς λειτουργεί
Το πειραματικό εμβόλιο χρησιμοποιεί έναν ακίνδυνο ιό ως «όχημα» για να φτάσει μια πρωτεΐνη του MERS στα κύτταρα και να παραχθεί μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα φαίνεται να μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη εμβολίων και για άλλους κορωνοϊούς, περιλαμβανομένου αυτού που προκαλεί τη νόσο COVID-19.
 
Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τους Δρ. Paul McCray και Biao He, χορήγησε το εμβόλιο σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια ευάλωτα στον MERS. Το εμβόλιο χρησιμοποιεί έναν αβλαβή ιό της παραγρίπης (PIV5) που μεταφέρει την πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο MERS όπως και ο SARS-CoV-2, για να μολύνει τα κύτταρα. Όλα τα πειραματόζωα που εμβολιάστηκαν επιβίωσαν της υψηλής δοσολογίας του κορωνοϊού.
 
Τι δείχνει η μελέτη
«Η μελέτη μας δείχνει ότι ο PIV5 μπορεί να αποτελέσει μια χρήσιμη πλατφόρμα εμβολίου για τις νόσους που απορρέουν από κορωνοϊούς, περιλαμβανομένου του SARS-CoV-2 που προκάλεσε τη φετινή πανδημία. Χρησιμοποιώντας την ίδια στρατηγική, δηλαδή εμβόλια με βάση τον PIV5 που θα εκφράζει την πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CVoV-2, μπορούν να αναπτυχθούν και ήδη σχεδιάζουμε νέες μελέτες σε ζώα για να ελέγξουμε την ικανότητά τους να προλαμβάνουν τη νόσο COVID-19», εξηγεί σε σχετικό άρθρο ο Δρ. McCray καθηγητής Παιδιατρικής.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το πειραματικό εμβόλιο των Αμερικανών ειδικών με μόλις μια δόση που χορηγήθηκε διαρρινικά (μέσω της μύτης) πέτυχε να προσφέρει πλήρη προστασία στα ποντίκια που είχαν εκτεθεί σε μια υψηλή δόση του κορωνοϊού MERS.
 
Όταν αναλύθηκε η ανοσοαπόκριση που προκάλεσε το εμβόλιο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παρήχθησαν τόσο αντισώματα, όσο και προστατευτικά Τ-κύτταρα. Όμως, η ανταπόκριση των αντισωμάτων ήταν σχετικά αδύναμη και αυτό κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι πιθανόν η προστατευτική δράση του εμβολίου να οφείλετεαι στη δράση των Τ-κυττάρων στους πνεύμονες των τρωκτικών.
 
Τα «συν» της ανάπτυξης εμβολίου με βάση τον PIV5
Μια πλατφόρμα ανάπτυξης εμβολίου με βάση τον PIV5 έναντι των κορωνοϊών έχει αρκετά πλεονεκτήματα. Πρώτον, ο αβλαβής ιός της παραγρίπης μπορεί να επιμολύνει πολλά διαφορετικά είδη θηλαστικών, περιλαμβανομένων των ανθρώπων, χωρίς να προκαλέσει νοσηρότητα. Επίσης μελετάται ως εμβόλιο για αναπνευστικές παθήσεις, όπως ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός και η γρίπη. Δεύτερον, το γεγονός ότι μια μικρή δόση του εμβολίου αρκεί για να προστατεύσει τα ποντίκια μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμο για τη μαζική παραγωγή εμβολίων για τους ανθρώπους. Και τρίτον, το εμβόλιο στην παρούσα μελέτη είναι το πιο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του MERS σε ζωικό μοντέλο μέχρι σήμερα.
 
Υπενθυμίζεται ότι το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) και η νόσος COVID-19 προκαλούνται από συγγενικούς κορωνοϊούς. Το MERS ήταν πιο επιθετικό και θανατηφόρο για το ένα τρίτο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, αν και είχαν καταγραφεί μόλις 2.494.
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα
 

Δειτε Επισης

Αφαίρεσε σχεδόν όλες τις ταινίες με ιστορίες Παλαιστινίων δημιουργών το Netflix-Πλήθος αντιδράσεων
Η ακρόαση μουσικής μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση από χειρουργική επέμβαση
ΒΙΝΤΕΟ: Εντυπωσιακή η νέα δοκιμαστική πτήση του γιγαντιαίου Starship του Έλον Μασκ
Οδηγία Κομισιόν για πιο εύχρηστες ηλεκτρονικές συσκευές-Τι αλλάζει από τις 28 Δεκεμβρίου
Ανήλικες συνευρίσκονται με αγνώστους και «χάνουν» όσες μείνουν έγκυοι-Ανησυχία για το challenge
Κάθε τρία δευτερόλεπτα νοσεί κάποιος στον κόσμο με άνοια
Τι ισχύει και φέτος με την αλλαγή ώρας-Πότε ξεκινά η χειμερινή
Η επιλογή που μπορεί να «σώσει» την υγεία της μπαταρίας του iPhone
Κορίτσια φοβούνται για τις ρυτίδες από το Δημοτικό λόγω tik tok
Στην παγωμένη «Ευρώπη» το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο της ΝΑΣΑ για πλανητική αποστολή