Ο Big Brother του κορωνοϊού-Πώς θα μπορούσαν να μιλούν 3,5 δισ. κινητά

Τι θα γινόταν αν υπήρχε μία εφαρμογή που έχει την δυνατότητα να ξέρει αν είμαστε υγιείς και να ειδοποιεί τους γύρω μας; Οι πολίτες θα μπορούσαν να ψωνίζουν μέσα σε κάποιο κατάστημα και κάποια στιγμή το κινητό τους, να τους ειδοποιεί πως κάπου γύρω τους βρίσκεται θετικό κρούσμα κορονοϊού. Για άλλους είναι το υπερόπλο απέναντι στην πανδημία, για άλλους ένα τρομακτικό σενάριο. Είναι αυτό που τεχνολογικοί κολοσσοί Google και Apple συμφωνούν να αναπτύξουν...

Στον πλανήτη υπάρχουν 3.500.000.000 δισεκατομμύρια κινητά, που χάρη στην τεχνολογία bluetooth που έχουν αναπτύξει οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί μπορούν να «διαβάζουν» το ένα το άλλο σε απόσταση περίπου 10 μέτρων. Τι θα γινόταν αν κάθε smartphone εξέπεμπε έναν μοναδικό κωδικό, που για λόγους ασφαλείας θα άλλαζε κάθε 15 λεπτά; Θα το λάμβαναν τα κινητά που βρίσκονται γύρω του και θα «γνωρίζονταν» το ένα με το άλλο αποθηκεύοντας τα δεδομένα του.

Αν λοιπόν κάποιος είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό, το κινητό του θα εξέπεμπε διαφορετικό σήμα, ένα είδος συναγερμού. Οι οργανισμοί υγείας θα έστελναν μήνυμα σε όλα τα smartphone που θα βρίσκονταν γύρω από τον μολυσμένο και θα τους ειδοποιούσαν να κρατήσουν απόσταση. Για να λειτουργήσει ωστόσο αυτή η εφαρμογή χρειάζονται προαπαιτούμενα. Να γίνουν μαζικές εξετάσεις στους πληθυσμούς των χωρών. Αν δεν υπάρχουν αρκετά δείγματα, δεν γίνεται να εφαρμοστεί. Θα ήταν δυσάρεστο από την άλλη για όλους μας να υπήρχαν αμέτρητες κινητές μονάδες που θα μας υπέβαλλαν σε ελέγχους μία δυο φορές τη βδομάδα με τη δυσάρεστη χρήση της μπατονέτας στη μύτη και στον λαιμό μας.

Αρα, θα έπρεπε να εγκαταστήσει το λογισμικό πάνω από το 60% του πληθυσμού. Οι δοκιμές που έγιναν σε Σιγκαπούρη - Ισλανδία απέτυχαν γιατί πολύ λιγότεροι από το 60% εγκατέστησαν την εφαρμογή. Πρέπει να πειστεί ο κάτοχος να το εγκαταστήσει και να πειστεί ότι δεν παραβιάζονται τα προσωπικά του δεδομένα.

Υπάρχει βέβαια και η τεχνική δυνατότητα να εγκαθίσταται και χωρίς τη συναίνεση του κατόχου, όμως εκεί πηγαίνουμε σε άλλα μονοπάτια...

Δειτε Επισης

Λίγοι μήνες στο διάστημα δεν προκαλούν μόνιμη γνωστική εξασθένηση
Επιστήμονες απάντησαν επιτέλους στο ερώτημα αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα
Ο «Guardian» δεν θα χρησιμοποιεί πλέον το «Χ» λόγω... Ίλον Μασκ
Έρευνες για φοροδιαφυγή στα γραφεία του Netflix στο Παρίσι και στο Άμστερνταμ
Αφαίρεσε σχεδόν όλες τις ταινίες με ιστορίες Παλαιστινίων δημιουργών το Netflix-Πλήθος αντιδράσεων
Η ακρόαση μουσικής μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση από χειρουργική επέμβαση
ΒΙΝΤΕΟ: Εντυπωσιακή η νέα δοκιμαστική πτήση του γιγαντιαίου Starship του Έλον Μασκ
Οδηγία Κομισιόν για πιο εύχρηστες ηλεκτρονικές συσκευές-Τι αλλάζει από τις 28 Δεκεμβρίου
Ανήλικες συνευρίσκονται με αγνώστους και «χάνουν» όσες μείνουν έγκυοι-Ανησυχία για το challenge
Κάθε τρία δευτερόλεπτα νοσεί κάποιος στον κόσμο με άνοια