Τι θα γίνει εάν αυξηθούν απότομα τα κρούσματα στην πρώτη φάση χαλαρώσεων
12:25 - 29 Απριλίου 2020

Έχουμε όλοι επικεντρωθεί στη σταδιακή άρση των μέτρων και πότε θα γίνει αυτή αναμένοντας με αγωνία τις αποψινές ανακοινώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ωστόσο, ο σχεδιασμός των επιστημόνων περιλαμβάνει πέραν από τις χαραρώσεις και πλάνο για την απευκταία περίπτωση, που σε κάποια φάση αυξηθούν απότομα τα κρούσματα.
Το μέλος της Επιστημονικής ομάδας Γιώργος Νικολόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση αναφέρθηκε σε αυτό το πλάνο. Όπως ανέφερε, η επιδημιολογική ομάδα αναμένει στην πρώτη, αλλά και στις επόμενες φάσεις χαλαρώσεων, μία αύξηση των κρουσμάτων.
«Ενδεχομένως θα υπάρξει αναζωπύρωση, φαντάζομαι μικρές μεταβολές και μικρές εστίες, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να κατασβέσουμε αυτό το πρόβλημα και να μην επεκτείνουμε τα μέτρα οριζόντια σε ολόκληρη την Κυπριακή κοινωνία. Εάν, όμως έχουμε ένα πιο μεγάλο κύμα και οι επιδημιολογικοί δείκτες μας δείξουν ότι κάτι πάει πολύ στραβά, ενδεχομένως να χρειαστεί να οπισθοχωρήσουμε και να γυρίσουμε σε μέτρα, που έχουμε πάρει πιο πριν. Επομένως στην πρώτη φάση χαλαρώσεων, αλλά και σε αυτές που θα ακολουθήσουν, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και ότι πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες που δίνονται».
Ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε πως η επιδημιολογική εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής, είναι πολύ καλή στην Κύπρο επιβεβαιώνοντας πως ο δείκτης μετάδοσης του ιού έπεσε κάτω από 1, κάτι που θα παρουσιαστεί εκτενώς αύριο κατά την παρουσίαση των επιδημιολογικών στοιχείων, από τον ίδιο. Αυτό σημαίνει πως κάθε ασθενής που νοσεί, δεν προσβάλει περισσότερο από 1 άτομο.
Ο επιδημιολόγος κλήθηκε να σχολιάσει τη συζήτηση που γίνεται για σταδιακή και ελεγχόμενη ανοσία της αγέλης. Όπως είπε πρόκειται για ένα πολύπλοκο κομμάτι και με τα μέτρα που λαμβάνονται στην Κύπρο είναι δύσκολο να γίνει.
«Αντίθετα αυτός είναι ο σκοπός μας, να μην αφήσουμε ανεξέλεγκτα να δημιουργηθεί η συλλογική ανοσία, η οποία ενδεχομένως θα μετατρέψει το νόσημα σε ενδημικό, ωστόσο οι απώλειες θα είναι πολύ μεγάλες. Το δικό μας σχέδιο είναι να καταστείλουμε την εξάπλωση, κάτι που πετύχαμε και να επανέλθουμε σιγά-σιγά σε μία λειτουργία παρακολουθώντας την πορεία και την μετάδοση όπως διαμορφώνεται χαλαρώνοντας τα μέτρα.
Όμως, πρέπει να πούμε ότι και σε χώρες που δεν εφάρμοσαν τόσο σκληρά τα μέτρα, δεν έχουν ψηλά επίπεδα ανοσίας. Έγινε έρευνα γι’ αυτό από πολύ έγκυρους οργανισμούς και οι εκτιμήσεις τους είναι ότι για παράδειγμα στην Σουηδία, που έλαβε άλλα μέτρα, για τη συλλογική ανοσία είναι 5-6%. Που είναι μικρό ποσοστό. Υπάρχει εκτίμηση και για την Ελλάδα, που είναι στο 0,12%. Εκτιμώ πως κάπου εκεί είναι και το ποσοστό μας στην Κύπρο. Στην Κύπρο θα κάνουμε και άλλες μελέτες οι οποίες θα γίνουν και στην Κύπρο, όταν βεβαιωθούμε ότι υπάρχουν έγκυρα τεστ».
Ο κ. Νικολόπουλος, ανέφερε πως κάποια στιγμή θα αρχίσουν και τεστ αντισωμάτων στην Κύπρο.
«Αυτό θα είναι το μοντέλο μας, να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε εξετάσεις για τι ιικό φορτίο και να ακολουθούμε τη διαδικασία της απομόνωσης και της ιχνηλάτησης. Επίσης είναι σημαντικός και ο δειγματοληπτικός έλεγχος της τήρησης των μέτρων, για να διαφανεί εάν οι επιχειρήσεις τηρούν τα μέτρα».
Σ’ ότι αφορά στη χρήση μάσκας, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες πως θα υπάρχει πρόνοια για χρήση της από άτομα που εργάζονται σε κλειστούς χώρους, καθώς και για πελάτες που μπαίνουν σε κλειστούς χώρους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
- Κλειδώνει το πακέτο χαλάρωσης το Υπουργικό και… ο λόγος στον Πρόεδρο
- Η χαλάρωση δεν πρέπει να φέρει… χαλάρωση-Είναι το τεστ, όχι το αποτέλεσμα
- Κραυγή αγωνίας από τελειόφοιτους μαθητές-«Έπρεπε να μας ανακοινωθεί η ύλη»
- Πότε προγραμματίζουν πτήσεις 5 ισχυροί παίκτες των κυπριακών αιθέρων
- Ξεκινά από σήμερα η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων στα Νοσοκομεία
- «Θα νικήσω τον ιό»-Το αισιόδοξο μήνυμα jam project τριών Κυπρίων της Νέας Υόρκης
- Μια ανάσα από το ένα εκατομμύριο οι άνθρωποι που νίκησαν τον κορωνοϊό
- Θετικό κρούσμα σε οίκο ευγηρίας-Ανακαίνιζαν το σπίτι και διέμεναν στο γηροκομείο
