Τι θα γίνει εάν αυξηθούν απότομα τα κρούσματα στην πρώτη φάση χαλαρώσεων

Έχουμε όλοι επικεντρωθεί στη σταδιακή άρση των μέτρων και πότε θα γίνει αυτή αναμένοντας με αγωνία τις αποψινές ανακοινώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.  Ωστόσο, ο σχεδιασμός των επιστημόνων περιλαμβάνει πέραν από τις χαραρώσεις και πλάνο για την απευκταία περίπτωση, που σε κάποια φάση αυξηθούν απότομα τα κρούσματα.

Το μέλος της Επιστημονικής ομάδας Γιώργος Νικολόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση αναφέρθηκε σε αυτό το πλάνο.  Όπως ανέφερε,  η επιδημιολογική ομάδα αναμένει στην πρώτη, αλλά και στις επόμενες φάσεις χαλαρώσεων, μία αύξηση των κρουσμάτων.

«Ενδεχομένως  θα υπάρξει αναζωπύρωση, φαντάζομαι μικρές μεταβολές και μικρές εστίες, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να κατασβέσουμε αυτό το πρόβλημα και να μην επεκτείνουμε τα μέτρα οριζόντια σε ολόκληρη την Κυπριακή κοινωνία.  Εάν, όμως έχουμε ένα πιο μεγάλο κύμα και οι επιδημιολογικοί δείκτες μας δείξουν ότι κάτι πάει πολύ στραβά, ενδεχομένως να χρειαστεί να οπισθοχωρήσουμε και να γυρίσουμε σε μέτρα, που έχουμε πάρει πιο πριν. Επομένως στην πρώτη φάση χαλαρώσεων, αλλά και σε αυτές που θα ακολουθήσουν,  πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και ότι πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες που δίνονται».

Ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε πως η επιδημιολογική εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής, είναι πολύ καλή στην Κύπρο επιβεβαιώνοντας πως ο δείκτης μετάδοσης του ιού έπεσε κάτω από 1, κάτι που θα παρουσιαστεί εκτενώς αύριο κατά την παρουσίαση των επιδημιολογικών στοιχείων, από τον ίδιο. Αυτό σημαίνει πως κάθε ασθενής που νοσεί, δεν προσβάλει περισσότερο από 1 άτομο.

Ο επιδημιολόγος κλήθηκε να σχολιάσει τη συζήτηση που γίνεται για σταδιακή και ελεγχόμενη ανοσία της αγέλης. Όπως είπε πρόκειται για ένα πολύπλοκο κομμάτι και με τα μέτρα που λαμβάνονται στην Κύπρο είναι δύσκολο να γίνει.

«Αντίθετα αυτός είναι ο σκοπός μας, να μην αφήσουμε ανεξέλεγκτα να δημιουργηθεί η συλλογική ανοσία, η οποία ενδεχομένως θα μετατρέψει το νόσημα σε ενδημικό, ωστόσο οι απώλειες θα είναι πολύ μεγάλες. Το δικό μας σχέδιο είναι να καταστείλουμε την εξάπλωση, κάτι που πετύχαμε και να επανέλθουμε σιγά-σιγά σε μία λειτουργία παρακολουθώντας την πορεία και την μετάδοση όπως διαμορφώνεται χαλαρώνοντας τα μέτρα.

Όμως, πρέπει να πούμε ότι και σε χώρες που δεν εφάρμοσαν τόσο σκληρά τα μέτρα, δεν έχουν ψηλά επίπεδα ανοσίας.  Έγινε έρευνα γι’ αυτό από πολύ έγκυρους οργανισμούς και οι εκτιμήσεις τους είναι ότι για παράδειγμα στην Σουηδία, που έλαβε άλλα μέτρα, για τη συλλογική ανοσία είναι 5-6%. Που είναι μικρό ποσοστό. Υπάρχει εκτίμηση και για την Ελλάδα, που είναι στο 0,12%. Εκτιμώ πως κάπου εκεί είναι και το ποσοστό μας στην Κύπρο. Στην Κύπρο θα κάνουμε και άλλες μελέτες οι οποίες θα γίνουν και στην Κύπρο, όταν βεβαιωθούμε ότι υπάρχουν έγκυρα τεστ».

Ο κ. Νικολόπουλος, ανέφερε πως κάποια στιγμή θα αρχίσουν και τεστ αντισωμάτων στην Κύπρο. 

«Αυτό θα είναι το μοντέλο μας, να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε εξετάσεις για τι ιικό φορτίο και να ακολουθούμε τη διαδικασία της απομόνωσης και της ιχνηλάτησης. Επίσης είναι σημαντικός και ο δειγματοληπτικός έλεγχος της τήρησης των μέτρων, για να διαφανεί  εάν οι επιχειρήσεις τηρούν τα μέτρα».

Σ’ ότι αφορά στη χρήση μάσκας, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες πως θα υπάρχει πρόνοια για  χρήση της από άτομα που εργάζονται σε κλειστούς χώρους, καθώς και για πελάτες που μπαίνουν σε κλειστούς χώρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Παναγιώτου: Γνώμονας η κοινωνική δικαιοσύνη για συνταξιοδοτικό, ΑΤΑ, ρύθμιση εργασίας
Αποτεφρωτήριο μέχρι το 2030 ζητά η Κυπριακή Εταιρεία Αποτέφρωσης Νεκρών
Τμήμα Περιβάλλοντος: Εξετάζονται μελέτες για έκθεση επιπτώσεων στην Ζώνη Ειδικής Προστασίας Αγ.Θέκλας
Άρχισε η υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος-Προθεσμία μέχρι 31 Ιουλίου
Περιστατικά εχινόκοκκου σε σκύλους στον Κάμπο Τσακκίστρας
Το 50% των ανακυκλώσιμων στην Κόσιη θάβονται-«Στα όριά της η κατάσταση»
Από το 2009 συνεχίζεται ο διάλογος για το μητρώο καλλιτεχνών-Επί τάπητος όροι και προϋποθέσεις
Βρέφος με μηνιγγίτιδα σε σοβαρή κατάσταση στο Μακάρειο-Τέταρτο περιστατικό από τις αρχές του χρόνου
Την ανάγκη δράσης κατά της παραπληροφόρησης για το κλίμα ανέδειξε η Υπουργός Γεωργίας στο άτυπο Συμβούλιο
Bristol Myers Squibb: Η δύναμη της καινοτομίας στην ογκολογική φροντίδα