Η παγίδα των χαλαρώσεων, το καμπανάκι των ειδικών και το μπαλάκι στους πολίτες

Στην επόμενη φάση και στην σταδιακή άρση των μέτρων, μπαίνει η Κύπρος, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν και η καμπύλη των κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ 
 
Σύμφωνα με τον Επιστημονικό Διευθυντή του Νοσοκομείου Λευκωσίας, Δρ. Μάριο Λοϊζου, θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί εάν θέλουμε από την πρώτη φάση να πάμε στην δεύτερη.

«Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε λεπτό, πρέπει να τηρούμε αυτά που έχουμε πει. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως εάν θέλουμε η πρώτη φάση να ακολουθηθεί από την δεύτερη, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην εφαρμογή της πρώτης φάσης. Δηλαδή τα άτομα που θα εμπλέκονται στην πρώτη φάση, πρέπει να τηρούν πολύ αυστηρά τους κανόνες υγιεινής, τις αποστάσεις, τη μάσκα, κτλ».

Όπως εξήγησε μιλώντας στην μεσηβρινή εκπομπή του Άλφα, θα υπάρχει συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση των φάσεων και εάν όλα πηγαίνουν καλά, τότε θα προχωράμε στο επόμενο βήμα. Σε αντίθετη περίπτωση, κάποια από τα μέτρα θα πρέπει να τα παίρνουμε πίσω.

Ο Δρ. Λοϊζου, τόνισε πως εάν υπάρξει μαζική χαλάρωση και δεν τηρούνται τα μέτρα, όχι μόνο εκεί που θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις αλλά και στους υπόλοιπους τομείς, τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει δύσκολη.

Η δύσκολη περίοδος
Κληθείς να σχολιάσει πως τα κρούσματα που καταγράφονται είναι τα ίδια με αυτά των πρώτων ημερών, τα οποία ωστόσο στη συνέχεια αυξηθήκαν, ο Δρ. Λοϊζου ανέφερε πως στην πρώτη φάση δεν είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα, ενώ τώρα «ξέρουμε τι λάθη ενδεχόμενα να κάναμε στην αρχή και νομίζω πως μπορούμε να το ελέγξουμε».

Η δύσκολη περίοδος ήταν, και ήρθε ταυτόχρονα με την αύξηση των κρουσμάτων, όταν υπήρξε ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση στα νοσοκομεία.

«Δηλαδή υπήρξαν στιγμές που υπήρχαν σε αναμονή, για να μπουν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, τέσσερα με πέντε ασθενοφόρα. Για να αδειάσουν τα δωμάτια και να μεταφέρουν τους ασθενείς. Και ναι υπήρχε περίοδος που φοβηθήκαμε και εμείς ότι θα αντιμετωπίζομε και εμείς παρόμοιες καταστάσεις. Ευτυχώς την 1η-2η Απριλίου άρχισαν να κατεβαίνουν τα νούμερα».

Την ίδια ώρα, ο Δρ. Λοϊζου για άλλη μια φορά επισήμανε πως θα πρέπει να περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων με την χαλάρωση των μέτρων, κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο αλλά διαχειρίσιμο, τονίζοντας όμως πως εάν δεν υπάρξει πειθαρχία και τήρηση των μέτρων, ενδεχομένως η κατάσταση να γίνει δύσκολη.

Τεστ αντισωμάτων
Σε σχέση με τα τεστ αντισωμάτων, ο Επιστημονικός Διευθυντής του Νοσοκομείου Λευκωσίας ανέφερε πως «δεν φαίνεται να υπάρχουν αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων. Οπότε θα είναι ένα δεύτερο όπλο που θα χρησιμοποιήσουμε στη δεύτερη φάση σίγουρα, για να μπορέσουμε σιγά σιγά να αρχίσουμε να βλέπουμε πόσοι από μας τελικά έχουν περάσει από τον ιό και έχουν αναπτύξει ανοσία και για πόσο καιρό θα είναι αυτή η ανοσία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ για τα 10,8 εκατομμύρια
Ομόφωνα «ναι» από τη Βουλή για παράταση φοίτησης σε ειδικά σχολεία μέχρι τα 22 έτη
Μόνο το 35% αποφοίτων βρίσκει εργασία στον τόμεα του-Περιορισμένες ευκαιρίες πρακτικής
Νόμος για υποχρεωτική ειδοποίηση γονέων σε περίπτωση απουσίας παιδιών από τα νηπιαγωγεία
Εν μέσω εντάσεων και αντιπαραθέσεων ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ξενόγλωσσα προγράμματα
Νέες ρυθμίσεις για παραχώρηση τουρκοκυπριακών περιουσιών ενέκρινε η Βουλή-Όσα αλλάζουν
Πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ ζητούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις-Προειδοποιούν με απεργιακά μέτρα
Νέα κίτρινη προειδοποίηση-Σταθερά στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος
Σημαντική και ξεχωριστή χαρακτήρισε τη συνάντηση Άτυπου Συμβουλίου υπουργών Περιβάλλοντος η Παναγιώτου
Εντείνονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την πιθανή έκδοση του Σενέρ Λεβέντ στην Τουρκία