Μόλις έξι τα κρούσματα σε σχεδόν 2,500 τεστ-Σταθεροποιείται η καμπύλη

Σε έξι ανέρχονται οι νέες διαγνώσεις κορωνοϊού στην Κύπρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στα 810.
 
Σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 είναι 6 από σύνολο 2,467 εργαστηριακών διαγνώσεων.
 
Σύμφωνα με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, τα νέα περιστατικά COVID-19 κατανέμονται ως εξής:
 
  • Από το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για την εξέταση 20,000 επαγγελματιών έχουν ολοκληρωθεί σήμερα 1,407 εργαστηριακές διαγνώσεις από τα συμβαλλόμενα εργαστήρια, με 1 θετικό αποτέλεσμα,
  • Από σύνολο 275 διαγνώσεων από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα 3 περιστατικά ήταν θετικά,
  • Από σύνολο 299 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα,
  • Από 127 δείγματα που λήφθηκαν από άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό της προηγούμενες μέρες, εντοπίστηκε 1 κρούσμα,
  • Από σύνολο 298 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία, εντοπίστηκε 1 θετικό αποτέλεσμα, και
  • Από σύνολο 61 εργαστηριακών εξετάσεων εργαζομένων στον ΟΚΥπΥ, δεν προέκυψε κανένα θετικό αποτέλεσμα.
  • Από το πρόγραμμα των 20,000 εργαστηριακών διαγνώσεων ολοκληρώθηκαν από το Σάββατο, 11 Απριλίου, και μέχρι σήμερα η ώρα 4 το απόγευμα, συνολικά 14,960 εργαστηριακές εξετάσεις.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 810 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

Όπως δήλωσε ο Λεόντιος Κωστρίκης, Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, «ο μειωμένος αριθμός των νέων κρουσμάτων προστίθεται στα πολύ καλά αποτελέσματα των τελευταίων ημερών. Η επιδημιολογική εικόνα που έχουμε μπροστά μας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Εάν συνεχιστούν αυτά τα αποτελέσματα, τις επόμενες μέρες, θα μπορέσει η πολιτεία να ενεργοποιήσει το πλάνο για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Σας ευχαριστούμε ξανά. Αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε την προσπάθεια και είμαστε βέβαιοι ότι με τέτοιες επιδόσεις η Κύπρος θα καταφέρει να ξεπεράσει αυτή τη δοκιμασία κατά τρόπο υποδειγματικό».
 
Παγκόσμια, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 2,850 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι πλησιάζουν τις 200,000. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι νοσοκομειακοί θάνατοι ξεπέρασαν πριν από λίγο τις 20,000. Την ίδια ώρα 815,000 ασθενείς έχουν αναρρώσει, ανέφερε ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής στη Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα κρούσματα σε υπεραγορές σε περιοχή της Λευκωσίας και η απάντηση των ειδικών για εστία μόλυνσης

Ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 15 άτομα, δύο εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Όλοι οι ασθενείς είναι σε σταθερή γενική κατάσταση. Δόθηκαν επίσης δύο εξιτήρια. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά τέσσερεις ασθενείς, ένας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τρεις στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Επίσης, νοσηλεύονται εκτός αναπνευστήρα ένας ασθενής στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τέσσερεις ασθενείς στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα.
 
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της πανδημίας με συμμετοχή διεθνών ηγετών, επιχειρηματιών και οργανισμών όπως τα Ηνωμένα Έθνη και ο Ερυθρός Σταυρός. Όπως ανακοίνωσε ο Επικεφαλής του ΠΟΥ, στόχος αυτής της ιστορικής πρωτοβουλίας είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης αποτελεσματικών εμβολίων, διαγνωστικών εξετάσεων και φαρμάκων για την καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς και ο ίσος καταμερισμός αυτών των εργαλείων σε ολόκληρο τον κόσμο», σημείωσε ο γιατρός.
 
«Η πανδημία αυτή έχει αναδείξει με πολύ σημαντικό τρόπο την ανάγκη της αλληλεγγύης τόσο μεταξύ των λαών όσο και μεταξύ των ανθρώπων. Ειδικά στην πατρίδα μας, η πιστή εφαρμογή των μέτρων, το ότι μείναμε σπίτι, είναι μια ξεκάθαρη έκφραση αλληλεγγύης και σεβασμού προς τις ευπαθείς ομάδες που τις προστατεύσαμε και σε αυτούς που με κόπο εξάντληση και ρίσκο ζωής μάχονται καθημερινά τον αόρατο εχθρό.
 
Συνεχίζουμε να μένουμε σπίτι, να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, να σώζουμε ζωές, να προστατεύουμε το μέλλον της πατρίδας μας», τόνισε.

Σε ερώτηση για την επιστολή 152 επαγγελματιών υγείας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία ζητούν να ανοίξουν οι εκκλησίες, ο κ. Λοΐζου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την αποκλιμάκωση των μέτρων μαζί με την επιστημονική ομάδα και σε συνεννόηση με την ηγεσία της Εκκλησίας θα εξετάσουν το θέμα και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή θα πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις.

Σε ερώτηση για την πορεία της θεραπείας ατόμων που λαμβάνουν χλωροκίνη και αν προβληματίζει έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φάρμακων για σοβαρές παρενέργειες εφόσον συνδυάζεται με άλλα φάρμακα, ο κ. Λοΐζου ανέφερε ότι υπάρχουν τόσο θετικές, όσο και αρνητικές αναφορές για όλα τα φάρμακα.

«Είναι μια διαδικασία η οποία εξελίσσεται. Καθημερινά δημοσιεύονται πολλές φορές αντικρουόμενες εργασίες» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι στην Κύπρο τα έχουμε πάει πάρα πολύ καλά. Το γεγονός ότι νοσηλεύονται περισσότεροι ασθενείς στα αρχικά στάδια δίνει τη δυνατότητα να είναι υπό στενή παρακολούθηση όσοι λαμβάνουν θεραπείες και όπου υπάρχουν επιπλοκές να ενεργούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είπε. Η θεραπεία εξατομικεύεται και σε κάθε ασθενή δίνουμε τα κατάλληλα φάρμακα, όταν αυτό επιβάλλεται, κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα αναθεωρημένα στατιστικά για την πορεία του κορωνοϊού-Πρώτη η Λευκωσία

Δειτε Επισης

Βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού-Μικρή πτώση της θερμοκρασίας
Αγώνας για μια εξέταση στο ΤΑΕΠ-Καταγγελίες για ώρες ταλαιπωρίας ασθενών χωρίς καν να εξεταστούν
Σύγχυση για τα φαρμακεία στην Αγία Νάπα-Πώς απαντούν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες
Παναγιώτου: Γνώμονας η κοινωνική δικαιοσύνη για συνταξιοδοτικό, ΑΤΑ, ρύθμιση εργασίας
Αποτεφρωτήριο μέχρι το 2030 ζητά η Κυπριακή Εταιρεία Αποτέφρωσης Νεκρών
Τμήμα Περιβάλλοντος: Εξετάζονται μελέτες για έκθεση επιπτώσεων στην Ζώνη Ειδικής Προστασίας Αγ.Θέκλας
Άρχισε η υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος-Προθεσμία μέχρι 31 Ιουλίου
Περιστατικά εχινόκοκκου σε σκύλους στον Κάμπο Τσακκίστρας
Το 50% των ανακυκλώσιμων στην Κόσιη θάβονται-«Στα όριά της η κατάσταση»
Από το 2009 συνεχίζεται ο διάλογος για το μητρώο καλλιτεχνών-Επί τάπητος όροι και προϋποθέσεις