Γ. Πέτρου: Αποδυναμωμένες προοπτικές

Η όλη κατάσταση πλήττει καίρια την επιχειρηματικότητα με αρνητικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ επισημαίνει ο Γιώργος Πέτρου, Πρόεδρος της Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), υπογραμμίζοντας πως τα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Τονίζει πως το κόστος της κρίσης που αντιμετωπίζουμε θα είναι τεράστιο και οι απώλειες που θα υποστεί καθένας από εμάς είναι ακόμα απροσδιόριστες.
 
Η επόμενη δύσκολη μέρα
Η επόμενη μέρα, μετά την ολοκληρωτική εξάλειψη της πανδημίας του κορωνοϊού, που ελπίζουμε να επέλθει σύντομα, σίγουρα δεν θα είναι η ίδια για την οικονομία μας, αφού η όλη κατάσταση πλήττει καίρια την επιχειρηματικότητα με αρνητικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο Οργανισμός για Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), πριν από την καταβύθιση των αγορών και τα σκληρά μέτρα που επέβαλαν διάφορα κράτη, προέβλεπε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σημαντικά κατά το 2020, με απώλειες, οι οποίες, ίσως, ξεπεράσουν τα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια.

Τα μέτρα στήριξης που έλαβε και αναμένεται να λάβει στο άμεσο μέλλον η Κυβέρνησή μας για στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και εκτιμούμε ότι θα συμβάλουν στη μερική συγκράτηση της μείωσης του ΑΕΠ.

Αποδυναμωμένες προοπτικές
Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, που περνά η χώρα μας, αναμφίβολα επηρεάζει δυσμενώς και χωρίς εξαίρεση όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας του τόπου. Ως αποτέλεσμα, οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας φαίνεται να αποδυναμώνονται, αφού σχεδόν όλοι οι κλάδοι, αλλά ιδιαίτερα τομείς, όπως, ο τουρισμός, οι κατασκευές, η βιομηχανία, το εμπόριο και άλλοι θα υποστούν τις σοβαρές συνέπειες, ειδικότερα στο ενδεχόμενο παρατεταμένης διάρκειας της πανδημίας.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που διενήργησε πρόσφατα η ΟΕΒ με συμμετοχή άνω των 700 επιχειρήσεων - μελών της για αποτύπωση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στις εταιρείες, ένα ποσοστό πάνω από 90% απάντησαν ότι επηρεάζονται.

Θέλω να διαβεβαιώσω τις επιχειρήσεις μας ότι για την ΟΕΒ προέχει τόσο η προστασία της υγείας των εργαζομένων όσο και η διατήρηση των θέσεων εργασίας, για να μπορέσουμε να εξέλθουμε αυτής της κρίσης με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.
 
Τεράστιο το κόστος
Αντιλαμβάνεστε ότι η κρίση αυτή είναι πρωτόγνωρη για όλους μας, αφού δεν έχει υπάρξει παρόμοιο προηγούμενο στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία.

Κοινωνίες σε όλες τις ηπείρους βρίσκονται υπό περιορισμό και επιχειρήσεις ανά την υφήλιο υπολειτουργούν και παράλληλα αγωνιούν για το τι θα ξημερώσει η επόμενη μέρα.

Το κόστος της κρίσης που αντιμετωπίζουμε θα είναι τεράστιο και οι απώλειες που θα υποστεί καθένας από εμάς είναι ακόμα απροσδιόριστες. Τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των τραπεζών και του δημόσιου τομέα είναι αλληλένδετα, αφού ο ένας στηρίζεται στον άλλο. Η κατάσταση είναι ακόμα πολύ ρευστή, αφού δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις για το οριστικό τέλος της κρίσης.

Στα θετικά η αλληλεγγύη
Παρόλα αυτά, η ιστορία έδειξε ότι σε περιόδους κρίσης ο κυπριακός λαός, αλλά και οι κοινωνικοί εταίροι που τον εκπροσωπούν, αντιμετωπίζει τις πραγματικότητες με σοβαρότητα και νηφαλιότητα και κατορθώνει πάντοτε να βγαίνει νικητής.

Επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι, αν μπορούσα να διακρίνω κάτι θετικό μέσα από αυτή την περιπέτεια που βιώνουμε, αυτό είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών που απαρτίζουν την κοινωνία μας, η κατανόηση που επιδεικνύεται και η διάθεση για αλληλοϋποστήριξη στην κάθε δυσκολία που μας παρουσιάζεται σε αυτή τη δύσκολη πορεία.

Απώλειες και μέτρα διάσωσης
Από τον Φεβρουάριο του 2020 η ΟΕΒ άρχισε να διερευνά τις επιπτώσεις που πιθανόν να είχε μια παρατεταμένη έξαρση του κορωνοϊού στην οικονομία μας. Μέσα από στοχευμένες έρευνες, με δομημένο ερωτηματολόγιο, καταγράψαμε τις ανησυχίες και τις απόψεις των επιχειρήσεων - μελών μας και προχωρήσαμε στην προώθηση εισηγήσεων.

Οι πλείστες προτάσεις αφορούσαν, σε πρώτη φάση, τη στήριξη και τη διάσωση των επιχειρήσεων που υπέστησαν αιφνίδιο βαρύτατο πλήγμα, με απώτερο σκοπό τη διατήρηση θέσεων εργασίας.

Θα έλεγα ότι το κράτος άκουσε με προσοχή τις προσδοκίες των επιχειρηματιών, αφού με ικανοποίηση είδαμε αρκετές από τις εισηγήσεις μας να εφαρμόζονται ή να προωθούνται. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και οι τράπεζες το παράδειγμα, ιδιαίτερα τώρα που έχουν πάρει το πράσινο φως από την Κεντρική Τράπεζα.