Στο αποκορύφωμά τους φθάνουν απόψε οι Λυρίδες, τα πεφταστέρια της Ανοιξης

Στο αποκορύφωμά τους φθάνουν απόψε τα πεφταστέρια της Άνοιξης, οι λεγόμενες Λυρίδες, οι οποίες εμφανίζονται από τις 16-26 Απριλίου στον νυχτερινό ουρανό, με ταχύτητες που φθάνουν τα 50 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.
 
Καθώς αυτές τις μέρες η τροχιά της Γης περνά πολύ κοντά από την τροχιά του Κομήτη Θάτσερ, τα υπολείμματα του κομήτη, όπως πέτρες και κόκκοι σκόνης, έλκονται από τη βαρύτητα της Γης και πυρακτώνονται στον ουρανό, δημιουργώντας το φαινόμενο των διαττόντων αστέρων.
 
οι Λυρίδες φαινομενικά προέρχονται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήραν το όνομά τους, και ιδίως από τον αστέρα Βέγα, ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ για το φαινόμενο, ο αστροφυσικός Χρύσανθος Φάκας, Πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου, είπε ότι αυτή η βροχή διαττόντων αστέρων διαρκεί από τις 16 ως τις 26 Απριλίου, όμως μια από τις μέρες της κορύφωσης είναι η αποψινή μέχρι τις πρωινές ώρες. Το φαινόμενο μπορεί να γίνει αντιληπτό από όλη την Κύπρο ανεξαιρέτως, είπε.
 
Επεσήμανε ότι η παρατήρηση απόψε καλή γιατί ο ουρανός είναι ασέληνος.  «Εχουμε νέα σελήνη αυτές τις μέρες, απόψε και αύριο, άρα ο ουρανός είναι ασέληνος γιατί οδεύουμε προς τη νέα σελήνη. Δεν θα υπάρχει φως στον ουρανό από το φεγγάρι απόψε», είπε, σημειώνοντας ότι είναι αρνητικός παράγοντας όταν υπάρχει έντονο φεγγάρι.
 
Κάλεσε τους πολίτες να βγουν στο μπαλκόνι τους αργά απόψε, αφού κλείσουν τα φώτα του σπιτιού για να δουν το φαινόμενο.
 
Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται αφού η γη στο διάστημα 16-26 Απριλίου περνά από μια περιοχή από όπου στο παρελθόν πέρασε ο κομήτης Θάτσερ  και άφησε πάρα πολλά υπολείμματα σκόνης και πετραδάκια, κάτι το οποίο συνηθίζουν οι κομήτες απ’ όπου περάσουν, ανέφερε ο κ. Φάκας.  Και αυτά τα πετραδάκια, είπε, λόγω της βαρύτητας της, η γη τα απορροφά και αρχίζουν να εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της γης. Λόγω της μεγάλης βαρύτητας αποκτούν μεγάλες ταχύτητες, φθάνοντας τα 50 χλμ το δευτερόλεπτο και με τέτοιες ταχύτητες αρχίζουν  να αναπτύσσουν πολύ μεγάλες θερμοκρασίες, αρχίζουν να εκδηλώνονται τον ουρανό και αφήνουν πίσω τους αυτή την όμορφη φλόγα που βλέπουμε, σημείωσε.
 
Αν κάποια είναι πολύ φωτεινά, τα ονομάζουμε βολίδες. Αρα αυτά είναι τα λεγόμενα ‘πεφταστέρια’ ή λεγόμενα μετέωρα. Εάν κάποιο από αυτά τα πετραδάκια είναι αρκετά ανθεκτικό, ισχυρό και καταφέρει να φθάσει μέχρι και την επιφάνεια της γης, είναι αυτά που ονομάζουμε μετεωρίτες. Αρα τα μετέωρα και μετεωρίτες έχουν ακριβώς την ίδια προέλευση, είναι ακριβώς το ίδιο φαινόμενο, εκείνο που θα καταφέρει να φθάσει στη γη το λέμε μετεωρίτη. Το άλλο που θα εξαϋλωθεί πλήρως στον ουρανό ονομάζεται μετέωρο.

Οι Λυρίδες, είπε ο κ. Φάκας, είναι ένα όμορφο φαινόμενο και σηματοδοτούν και αστρονομικά την άνοιξη. Δεν είναι τόσο έντονες όσο οι Περσίδες όμως είναι πολύ ισχυρές και παρατηρήσιμες.

Οι Κινέζοι τις είχαν καταγράψει το 687 πχ και είναι πολύ σημαντική αυτή η καταγραφή, η οποία δείχνει πόσο αρχαίο φαινόμενο είναι οι Λυρίδες.

Ο κομήτης Θάτσερ πήρε το όνομά του από τον Αμερικανό αστρονόμο Α.Ε. Θάτσερ ο οποίος τον ανακάλυψε το 1861. Ο κομήτης αφήνει στο πέρασμά του μια μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας.

Δειτε Επισης

Αφαίρεσε σχεδόν όλες τις ταινίες με ιστορίες Παλαιστινίων δημιουργών το Netflix-Πλήθος αντιδράσεων
Η ακρόαση μουσικής μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση από χειρουργική επέμβαση
ΒΙΝΤΕΟ: Εντυπωσιακή η νέα δοκιμαστική πτήση του γιγαντιαίου Starship του Έλον Μασκ
Οδηγία Κομισιόν για πιο εύχρηστες ηλεκτρονικές συσκευές-Τι αλλάζει από τις 28 Δεκεμβρίου
Ανήλικες συνευρίσκονται με αγνώστους και «χάνουν» όσες μείνουν έγκυοι-Ανησυχία για το challenge
Κάθε τρία δευτερόλεπτα νοσεί κάποιος στον κόσμο με άνοια
Τι ισχύει και φέτος με την αλλαγή ώρας-Πότε ξεκινά η χειμερινή
Η επιλογή που μπορεί να «σώσει» την υγεία της μπαταρίας του iPhone
Κορίτσια φοβούνται για τις ρυτίδες από το Δημοτικό λόγω tik tok
Στην παγωμένη «Ευρώπη» το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο της ΝΑΣΑ για πλανητική αποστολή