Μ. Κολιού: Μεταβαλλόμενος ο δείκτης μεταδοτικότητας Ρ0

Ο δείκτης μεταδοτικότητας Ρ0 είναι μεταβαλλόμενος και μπορεί να ανεβεί αν δεν τηρούνται τα μέτρα αποστασιοποίησης και αυτοπροστασίας, εξηγεί το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής στο Υπουργείο Υγείας, Καθηγήτρια Μαρία Κολιού.
 
Στην Κύπρο προς το παρόν, όπως έχει ανακοινωθεί, είναι κάτω του ενός, κάτι που είναι ανεπίσημο με τις επίσημες τιμές να αναμένονται να παρουσιαστούν την επόμενη  εβδομάδα.
 
Σύμφωνα με την κ. Κολιού, ο δείκτης R0 δείχνει ουσιαστικά πώς ένας άνθρωπος ο οποίος νοσεί μεταδίδει την ασθένεια του σε άλλους υγιείς.
 
«Αυτός ο δείκτης είχε αρχικά εκτιμηθεί στον κορωνοϊό στο 2-3, δηλαδή κάθε ένας που ασθενεί μεταδίδει κατά μέσο όρο σε δύο με τρεις άλλους ανθρώπους», αναφέρει, προσθέτοντας ότι υπήρχαν χώρες στις οποίες εκτιμήθηκε μέχρι 6, ο δείκτης.
 
«Ουσιαστικά στην Κύπρο, ο δείκτης μετριέται με την λεγόμενη μοντελοποίηση, δηλαδή με την κατασκευή μαθηματικών μοντέλων που λαμβάνουν υπόψη όλες τις παραμέτρους, πόσα περιστατικά έχουμε, σε πόσο χρόνο, σε τι περιπτώσεις και με αυτό τον τρόπο εκτιμούν την μεταδοτικότητα του ιού», είπε η κ. Κολιού.
 
Την μοντελοποίηση του ιού, σημείωσε, ανέλαβε να την κάνει το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
«Θέλουμε να πέσει ο δείκτης κάτω από ένα για να υποχωρήσει η επιδημία. Προς το παρόν πάμε καλά αλλά είναι ένας δείκτης που μεταβάλλεται. Εάν δηλαδή παρά ελπίδα δεν τηρηθούν περιοριστικά μέτρα, συσσωρεύονται άνθρωποι, δεν τηρούν αποστασιοποιήσεις και μέτρα αυτοπροστασίας τότε μπορεί να αυξηθεί εκ νέου», συμπλήρωσε.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ για τα 4,7 εκατ. ευρώ
Τρεις τραυματίες από την πτώση μεταλλική διαφημιστική κατασκευής στα κατεχόμενα
Ηλεκτρονικές συνταγές και ιατρικά δεδομένα ταξιδεύουν με τους Κύπριους πολίτες-Εντός Μαΐου οι ανακοινώσεις
Βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού-Μικρή πτώση της θερμοκρασίας
Αγώνας για μια εξέταση στο ΤΑΕΠ-Καταγγελίες για ώρες ταλαιπωρίας ασθενών χωρίς καν να εξεταστούν
Σύγχυση για τα φαρμακεία στην Αγία Νάπα-Πώς απαντούν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες
Παναγιώτου: Γνώμονας η κοινωνική δικαιοσύνη για συνταξιοδοτικό, ΑΤΑ, ρύθμιση εργασίας
Αποτεφρωτήριο μέχρι το 2030 ζητά η Κυπριακή Εταιρεία Αποτέφρωσης Νεκρών
Τμήμα Περιβάλλοντος: Εξετάζονται μελέτες για έκθεση επιπτώσεων στην Ζώνη Ειδικής Προστασίας Αγ.Θέκλας
Άρχισε η υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος-Προθεσμία μέχρι 31 Ιουλίου