Ανησυχία Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιτρόπων για το Παιδί για αύξηση οικογενειακής βίας λόγω καραντίνας

Δεν πρέπει να αγνοούνται τα παιδιά στις ανακοινώσεις και ενέργειες για την πανδημία του Covid19, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιτρόπων για το Παιδί (ENOC) σε δελτίο Τύπου που κοινοποιεί στα ΜΜΕ η Επίτροπος Προστασίας
των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ως μέλος του Δικτύου. Εκφράζει επίσης ανησυχία για αύξηση στα κρούσματα οικογενειακής βίας και τονίζει την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.


Στην δήλωση του ENOC αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι  η ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση θα συνεχίσει να επηρεάζει μαζικά τα παιδιά και να επιδεινώνει τις συνθήκες ζωής των πλέον ευάλωτων ομάδων,τονίζοντας ότι το Δίκτυο θα συνεχίσει την ανταλλαγή  πληροφοριών ζωτική σημασίας, καλών πρακτικών και εμπειριών ώστε να παραμείνουν τα παιδιά και οι οικογένειές τους ασφαλείς.

"Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις. Οι ζωές των παιδιών πλήττονται σοβαρά και δεν πρέπει να αγνοούνται κατά τις επίσημες ανακοινώσεις που γίνονται ανά τακτά διαστήματα: η παροχή σαφούς και κατάλληλης για την ηλικία τους πληροφόρησης είναι απαραίτητη και ζωτικής σημασίας", τονίζεται.

Αναφέρεται επιπρόσθετα ότι ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην παροχή ακριβούς πληροφόρησης στην οποία να έχουν πρόσβαση παιδιά και νέοι, για να αντισταθμιστεί η παραπληροφόρηση στην οποία είναι ευάλωτοι οι έφηβοι.

"Πολλές χώρες επέβαλαν γενικά μέτρα απομόνωσης στους πληθυσμούς τους. Ενώ αναγνωρίζεται ότι τα μέτρα αυτά είναι σημαντικά για την προστασία του πληθυσμού, είναι ωστόσο απαραίτητο να εισαχθούν ειδικές διευθετήσεις για ευάλωτα παιδιά που χρήζουν επιπρόσθετης φροντίδας εκτός οικογενειακού πλαισίου, ώστε να παραμείνουν ασφαλή και να διασφαλιστεί η σωματική και συναισθηματική τους ανάπτυξη", αναφέρεται.

Τονίζεται εξάλλου ότι υπάρχει κίνδυνος η αυτοαπομόνωση, η καραντίνα και ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών να αυξήσει την οικογενειακή βία και να επηρεάσει τα παιδιά σε σημαντικό βαθμό και σημειώνει την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τον τερματισμό της βίας και της κακοποίησης των παιδιών, συμπεριλαμβανομένου της σωματικής τιμωρίας (χαστούκισμα), παρέχοντας επαρκή πληροφόρηση μέσα από τηλεφωνικές γραμμές παροχής βοήθειας και κατάλληλες πλατφόρμες πληροφόρησης (μέσω κοινωνικών δικτύων, ραδιοφώνου, τηλεόρασης και ειδικά κατά τις ανακοινώσεις που γίνονται από τους αξιωματούχους των κρατών).

Αναφέρει εξάλλου ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί, στο μέτρο του δυνατού, η εξεύρεση επαγγελματιών φροντιστών παιδιών, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν στήριξη και θα πρέπει να εξεταστεί ευνοϊκά το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η παροχή σχολικής εκπαίδευσης για τα παιδιά που κινδυνεύουν περισσότερο.
 
Το Δίκτυο αναφέρεται στην ανάγκη να παρέχεται όσο το δυνατόν περισσότερη στήριξη στους γονείς και εκφράζει ανησυχία και για τον αντίκτυπο της κρίσης σε παιδιά που βρίσκονται στο σύστημα πρόνοιας  και στους/στις επαγγελματίες φροντιστές/ριές τους.

Δειτε Επισης

17α IN Business Awards: Lifetime Achievement Award στους Σώτο, Σάββα, Αλέξανδρο και Άρη Ιακωβίδη
17α IN Business Awards: Βραβείο Editor’s Choice στον Invest Cyprus
17α IN Business Awards: Στην Πετρολίνα το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
17α IN Business Awards: Στον Δημήτρη Ζορπά το βραβείο Μάνατζερ (εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή)
17α IN Business Awards: Στην Exness το βραβείο εταιρικής βιωσιμότητας και υπευθυνότητας(ESG-ΕΚΕ)
17α IN Business Awards: Στην Zemco Group το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη γης-Κατασκευές»
17α IN Business Awards: Βραβείο στην XM-Best workplace/ εργοδότης προτίμησης
Διπλωματικό θρίλερ για το Ουκρανικό-«Περιμένω να δω ποιος θα έρθει από Ρωσία και μετά θα αποφασίσω»
17α IN Business Awards: Στην Thanos Hotels & Resorts το βραβείο στην κατηγορία «Τουρισμός/Ψυχαγωγία/Εστίαση»
17α IN Business Awards: Kύπριος επιχειρηματίας/επαγγελματίας που διαπρέπει στο εξωτερικό ο Ανδρέας Σιάμισιης